Приеха рекорден за столицата бюджет от 1.75 млрд. лева

За 10 години бюджетът на София се е увеличил със 750 млн.
31 яну 2019 18:00,
33
Приеха рекорден за столицата бюджет от 1.75 млрд. лева
Снимка: Dnes.bg

Няма нищо предизборно в този бюджет, настоя зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов, коментирайки проекта за рекордните 1,75 млрд. лв., които днес бяха гласувани окончателно от Столичния общински съвет.

"Това е бюджет, от който София има нужда, за да продължи да се разраства и развива, даже имаме нужда от по-голям бюджет. Но като се отчитат приходите, които общините могат да реализират, това е максималното, което можем да постигнем", допълни той.

Барбалов съобщи, че евросредствата, влизащи в бюджета, са 305 млн. лв., което е нормално с оглед на няколкото големи инвестиционни проекти – метрото, проект за енергийна ефективност на 26 училища и детски градини.

В структурата на бюджета са заложени 725 млн. лв. собствени приходи, капиталовата програма е планирана в размер на 633 млн. лв., включително 305 млн. от ЕС.

Барбалов съобщи още, че в резултат на общественото обсъждане са направени промени в първоначалния проект, като са предвидени 40 млн. лв. повече приходи, а с 90 млн. лв. е увеличена капиталовата програма, а собствените приходи на общината от данъци и такси - с 26 млн. лв.

Общинският съветник Николай Николов от групата на БСП-София заяви в своя Facebook профил: "Г-жа Фандъкова със сладки думи ни разказва как бюджета на Столична община е рекорден за всички времена, а именно 1 749 223 132лв. Много удобно се изпуска мъничкия дребен факт, че неизпълнението на инвестиционната програма от 2018 година е в размер на 250 000 000лв. Тези 250 милиона можеха да бъдат: нови детски градини, спортни площадки, ремонтиране на пътна инфраструктура, осветление, паркове и градини и т.н.".

По време на самото заседание на столичните общинари кметът Фандъкова обясни, че бюджетът на Столичната община за 2019 г. показва мащаба на промяната, която е постигната през последните години.

"За сравнение - преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв., а през 2005 г. е 467 млн. лв. Много ще кажат, че увеличението се дължи на оперативните програми на ЕС, но това далеч не е всичко и фактите го показват. Собствените приходи на общината показват много ясно как общината събира вземанията си – за 2019 г. собствените приходи са над 725 млн. лв.", обясни тя и посочи, че нито един лев не се дава даром на общината.

Фандъкова уточни още, че за 2019 г. инвестиционната програма е над 632 млн. лв. "Това са средствата, които се инвестират директно в промяната и развитието на София. За сравнение - през 2009 г. те бяха 536 млн. лв. – т.е., да пъти повече".

Малко по-късно след дебати на общинарите относно бюджета, Фандъкова заяви пред журналисти, че дори и опозицията се затруднява с критиките към Бюджет 2019 и тя не е чула алтернативи.

"Повтаря се как трябва да се изгражда бюджетът, как да се дискутира и на практика алтернативи до този момент не чух", подчерта тя.

Лидерът на градската опозиция в лицето на БСП-София Калоян Паргов пък заяви, че бюджетът на Столична община за 2019 г. е насочен към предстоящите местни избори.

По думите му това последният бюджет на този мандат и това ще е годината, в която ще си правим анализ и равносметка на изминалите четири години.

Той посочи, че бюджетът е концентриран израз на политики, а не само счетоводна сметка.

"И основният въпрос, който трябва да поставим, е какви проблеми решава този бюджет. Защото постоянните приоритети през последните 10 години трябва да дават вече своите резултати. А вместо това различни проучвания, идващи от Европа, показват, че има още какво да се желае. Кметът Фандъкова обеща, че ще правим бюджет по нов начин, че ще започнем в средата на годината и че ще дискутираме по време на комисии. Но за първи път тази година се случи нещо, към което всички недоумяваме – защо се забави толкова бюджетът и не можахме да го получим малко по-рано", каза още той.

Паргов обясни, че това звучи непрозрачно.

"Независимо от приоритетите образование, инфраструктура и екология, считам, че тези цели не са достатъчно защитени в този бюджет. Защото в Бюджет 2019 г. липсва цялостна и последователна стратегия, придружена със съответните политики, които едно програмно бюджетиране може да даде за решаване на проблемите на град София".

Паргов заяви още, че ГЕРБ грешат в това, че продължават модела "Софиянски" на бюджетиране. "Ние ще предложим алтернативен бюджет след изборите. Бюджет 2019 е копие на Бюджет 2018 – продължение на едни политики, които наблюдаваме 10 години, за които нито един проблем на София не е решен. Решихме ли проблема с недостига на места в детски заведения? Транспортната схема удовлетворява ли всички като достъпност? Имаме ли преодолян проблем с трафика и задръстванията? Светнаха ли крайните квартали като виенски квартали с хубави улици, хубави плочки и в хубави градинки? Това ли е политиката? Как да подкрепим такава политика?", пипита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Значи ще ловят снежинките още във въздуха.Доста ..снежинки ще лапнат,вервайте ми,че и за още ще питат.
30
1
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Ухааа, ще има повече за лапане и крадене!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези в провинцията да се спасяват.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще вдигат данък сгради и такса смет .
27
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Е, как, нали е изборна година?! Ако не спечели ГЕРБ, дори да спечели останалите избори, това ще е началото на края! Та, борбата ще бъде жестока...
26
4
 
21
 
! Отговори
Защо завиждате? преди 5 години
Почти нищо не се е променило в София последните 10 години.По-скоро градът става по-мръсен и западнал.Ако искат да кажат че бюджетът е 10 милиарда защо само 2?И 100 милиарда да е като не ги харчат за развитие а за глупости все тая.Който не вярва да заповяда в софия да се увери.Улиците са все тъй задръстени.Тротоарите са все тъй разбити.Има нови автобуси.Чудо за милиард лева !И метрото!Няма друго метро такова цели 70 километра общо.За 10г изкопаха 45 километра уж.
25
3
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Ей герб да умрете дано политически и физически ,ако е възможно.ДАЙ БОГ НЕ НЕНАВИЖДАМ ВИ.ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ВАЗ ............
24
8
 
15
 
! Отговори
професионалист преди 5 години
Долни ***,хората в провинцията умират от глад,а за столицата ще гласуват почти 2млрд.,безсрамни и!
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да не ремонтират повече централни улици, че като се сетя на какво прилича "Графа" и лошо ми става.
22
2
 
28
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Изкушавам се пак да коментирам,стигам до извода,че през турско е било по добре имало е един десятък,като данък,а сега има педесятък та и нагоре и се учудвам на положителните коментари.Напоследък се чуствам ,като всекидневно изнасилен от властта.А доволните да ги *** по три пъти на ден,ако може все ми етая.Аз съм по три дни месечно в България и съм ОТВРАТЕН от тази власт.
21
17
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
Ами например на Белград бюджета е 123млрд. динара, 1 евро е 119 динара. Можеш и сам да сметнеш колко е повече от на Сф, като нямат част европроекти. А когато искаш информация си я намираш, няма нищо на аванта. Всеки умен човек проверява. София била кална, голям бил бюджета, проверявш как стои въпроса с други градове и работата лъсва на София бюджета е малък, и затова е кална и разбита. Само българите мрънкат за всичко като даже за повечето неща не мислят а и чакат някои да ги оправи докат пият
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,какво да се радваме ли ? - тея милиарди ще ги оскубят от нашия джоб -данъци,такси ,парно - аз плащам данък и такса смет !!! на Нива до !София .А те краднат през проекти,ремонти,схеми и системи.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се разраства и развива.... Как ще дишат обаче?
18
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените готованковци единствено могат да слагат минусчета и да си измислят сценарий като от сапунка. Няма вече безплатно ! Не може ! А за всички спряни евросубсидии от БСП? Тия и отзад не могат да се избършат. Българската политика е цирк.. тъжно , но факт.
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 151.75 милярда левае РАВНО на 1.8 МИЛЯРДА ЗА НЕКВИ Ф-КИ НА ХАРТИЙКА САМО. Сигурно си с "европейските" ценности така, че НЯМА ДА РАЗБЕРЕШ от липса на ГЪНКИ И СИВО ВЕЩЕСТВО
16
6
 
6
 
! Отговори
? до 15 преди 5 години
За кой градове става въпрос? И за какъв бюджет става въпрос-имена ,ако обичаш,иначе стреляш по гаргите!
15
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво щавене бе хора, бюджета на София е малък даже, градове със Същото население имат къде по големи бюджети. Как искате да има улици, тротоари, осветление ит.н. като никои не иска да плаща??. Добре че затегнаха данъците на колите и вече няма измъкване. Трябва да се вдигнат още, неможе да плащаш 52лв и да искаш всичко да е топ. Трябва и на имотите да се вдигнат. Който му е скъпо да се изнася а не да цапа и да си паркира бараката в градинката. А бяджета си е на София от долно ***-но да си съберат
14
2
 
13
 
! Отговори
?* преди 5 години
Добре ,тази години ще викат ,че в столицата живеят вече 3 милиона и другата година бюджета ще е 2,5 милиарда! Или пък идват тази година избори ?
13
2
 
27
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Честито софиянци,щавенето ще се повиши.Рекорден бюджет рекордно щавене. Дано е за послено!!!!
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След скубането на герберите и фирмите им реално бюджета на София става под милиард.