Приеха рекорден за столицата бюджет от 1.75 млрд. лева

За 10 години бюджетът на София се е увеличил със 750 млн.
31 яну 2019 18:00,
33
Приеха рекорден за столицата бюджет от 1.75 млрд. лева
Снимка: Dnes.bg

Няма нищо предизборно в този бюджет, настоя зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов, коментирайки проекта за рекордните 1,75 млрд. лв., които днес бяха гласувани окончателно от Столичния общински съвет.

"Това е бюджет, от който София има нужда, за да продължи да се разраства и развива, даже имаме нужда от по-голям бюджет. Но като се отчитат приходите, които общините могат да реализират, това е максималното, което можем да постигнем", допълни той.

Барбалов съобщи, че евросредствата, влизащи в бюджета, са 305 млн. лв., което е нормално с оглед на няколкото големи инвестиционни проекти – метрото, проект за енергийна ефективност на 26 училища и детски градини.

В структурата на бюджета са заложени 725 млн. лв. собствени приходи, капиталовата програма е планирана в размер на 633 млн. лв., включително 305 млн. от ЕС.

Барбалов съобщи още, че в резултат на общественото обсъждане са направени промени в първоначалния проект, като са предвидени 40 млн. лв. повече приходи, а с 90 млн. лв. е увеличена капиталовата програма, а собствените приходи на общината от данъци и такси - с 26 млн. лв.

Общинският съветник Николай Николов от групата на БСП-София заяви в своя Facebook профил: "Г-жа Фандъкова със сладки думи ни разказва как бюджета на Столична община е рекорден за всички времена, а именно 1 749 223 132лв. Много удобно се изпуска мъничкия дребен факт, че неизпълнението на инвестиционната програма от 2018 година е в размер на 250 000 000лв. Тези 250 милиона можеха да бъдат: нови детски градини, спортни площадки, ремонтиране на пътна инфраструктура, осветление, паркове и градини и т.н.".

По време на самото заседание на столичните общинари кметът Фандъкова обясни, че бюджетът на Столичната община за 2019 г. показва мащаба на промяната, която е постигната през последните години.

"За сравнение - преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв., а през 2005 г. е 467 млн. лв. Много ще кажат, че увеличението се дължи на оперативните програми на ЕС, но това далеч не е всичко и фактите го показват. Собствените приходи на общината показват много ясно как общината събира вземанията си – за 2019 г. собствените приходи са над 725 млн. лв.", обясни тя и посочи, че нито един лев не се дава даром на общината.

Фандъкова уточни още, че за 2019 г. инвестиционната програма е над 632 млн. лв. "Това са средствата, които се инвестират директно в промяната и развитието на София. За сравнение - през 2009 г. те бяха 536 млн. лв. – т.е., да пъти повече".

Малко по-късно след дебати на общинарите относно бюджета, Фандъкова заяви пред журналисти, че дори и опозицията се затруднява с критиките към Бюджет 2019 и тя не е чула алтернативи.

"Повтаря се как трябва да се изгражда бюджетът, как да се дискутира и на практика алтернативи до този момент не чух", подчерта тя.

Лидерът на градската опозиция в лицето на БСП-София Калоян Паргов пък заяви, че бюджетът на Столична община за 2019 г. е насочен към предстоящите местни избори.

По думите му това последният бюджет на този мандат и това ще е годината, в която ще си правим анализ и равносметка на изминалите четири години.

Той посочи, че бюджетът е концентриран израз на политики, а не само счетоводна сметка.

"И основният въпрос, който трябва да поставим, е какви проблеми решава този бюджет. Защото постоянните приоритети през последните 10 години трябва да дават вече своите резултати. А вместо това различни проучвания, идващи от Европа, показват, че има още какво да се желае. Кметът Фандъкова обеща, че ще правим бюджет по нов начин, че ще започнем в средата на годината и че ще дискутираме по време на комисии. Но за първи път тази година се случи нещо, към което всички недоумяваме – защо се забави толкова бюджетът и не можахме да го получим малко по-рано", каза още той.

Паргов обясни, че това звучи непрозрачно.

"Независимо от приоритетите образование, инфраструктура и екология, считам, че тези цели не са достатъчно защитени в този бюджет. Защото в Бюджет 2019 г. липсва цялостна и последователна стратегия, придружена със съответните политики, които едно програмно бюджетиране може да даде за решаване на проблемите на град София".

Паргов заяви още, че ГЕРБ грешат в това, че продължават модела "Софиянски" на бюджетиране. "Ние ще предложим алтернативен бюджет след изборите. Бюджет 2019 е копие на Бюджет 2018 – продължение на едни политики, които наблюдаваме 10 години, за които нито един проблем на София не е решен. Решихме ли проблема с недостига на места в детски заведения? Транспортната схема удовлетворява ли всички като достъпност? Имаме ли преодолян проблем с трафика и задръстванията? Светнаха ли крайните квартали като виенски квартали с хубави улици, хубави плочки и в хубави градинки? Това ли е политиката? Как да подкрепим такава политика?", пипита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
17
 
8
 
! Отговори
София здравей преди 5 години
Защо да е безумие, хората отиват там където има работа, удоволствия, забавления, образование, здравеопазване, удобства и т.н. Защо Париж, Лондон, НЮ Йорк, че даже и Москва са огромни, и те са били малки градове и са привлякли хора даже от цял свят. В Бг., все още има доста селско население, но какво ще прави един млад човек в Разград примерно??? София ще расте още, а села ще умират това е урбанизацията, а мрънкат само нереализиралите се, които смятат че някои трябва да им спусне нещо.
10
2
 
8
 
! Отговори
Момо преди 5 години
Да не се чудите после защо всички от провинцията отиват в София или в чужбина?
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само столицата ли съществува в държавата?! Има градове и села, в които няма нормални пътища, улици, дори и сметта не събира редовно, а хората плащат данъци....
8
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София постепенно унищожава цяла България а и себе си чрез пренаселване! Хората като някакви безмозъчни овце си зарязват имотите и отиват в ***.Крайно време е някой да спре това безумие.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белким София заприлича на нормална европейска столица, а не на гето.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И колко от тези пари ще стигнат до хората като обществени услуги и инфраструктура? При положение, че се краде много.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 лев на Орeшарски = 5 тиквени лв
4
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОФФ тия БСП са много дразнещи - повтарят едно и също като малко разглезено дете, а като бяха на власт смях.. Не казвам , че ГРОБ са цвете за мирисане,ама определено са по-малкото зло .. нали все пак за това гласуваме в хубавата ни страна
3
2
 
20
 
! Отговори
Санчо Панса преди 5 години
Е гати астрономическия бюджет дето гълта катуна софия.....Алууууууууууууу крадливия-корумпирания-третополовия катун софия не е майка БЪЛГАРИЯ....ДОЛУ ДОЛУ ДОЛУ РОБСТВОТО и ГЕНОЦИДА на кръвопийците от катуна софия над бедната,болната,изчезващата се провинция
2
1
 
27
 
! Отговори
Галин преди 5 години
Е къде отиват тези огромни пари...Столицата ни прилича на Сирия...Измамници и крадци...240 човека *** нагли...
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо крадене ще падне освен ако герб крадците не паднат на изборите