Брозновата къща отива завинаги в историята, демонтират я

Инсталацията бе в центъра на София само половин година
38

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Започната демонтирането на Бронзовата къща, която беше издигната в края на юни миналата година върху площадката на бившия мавзолей в София.
Още по темата
Временната инсталация бе подарък на Австрия. Тя трябваше да е символ на българското председателство на Съвета на ЕС и на австрийското, което започна след нашето.

Изграждането на скулптурата беше финансирана от спонсори на автора Пламен Деянофф и от австрийската страна.

Столичната община осигури средства за укрепване на площадката, на която беше поставена къщата, за осветление и охрана. Авторът Пламен Деянофф заяви, че произведението му струва 2 млн. евро.

По план издигането й трябваше да започне в началото на миналата година, но от Столичната община изтъкнаха като причина за забавянето й финансови затруднения от австрийската страна.

С решения на Столичния общински съвет на мястото, на което досега седеше Бронзовата къща, ще бъдат представяни и други временни художествени инсталации.

Общината отпусна за тази години 100 хил. лв. за подпомагането на две временни инсталации, които могат да стоят на площадката над мавзолея от 3 до 9 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това грозилище дори няма да остане в историята защото ще бъде забравено много скоро.
26
0
 
4
 
! Отговори
Ричарт преди 5 години
В Англия и някои други държави всичко направено от човека което те заобикаля е наслада за очите; сгради, паметници и автомобили.Докато в България е обратното. Всичко което се прави от човек е с цел да се ограбва държавата.Милиарди са похарчени за грозни паметници и след това ги разрушават.Същото е и с некачествените пътища където присвояват парите. Но всичко сътворено и направено от Бог е превърнато в рай за хората. Политиците да преценяват какво трябва да се прави за да не го развалят след тях.
25
0
 
3
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Защо въобще го издигнаха това безсмислено нещо ?
24
1
 
3
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Подобно нещо се прави да е красиво и да бъде послание за поколенията. Затова временните неща са като прочетен вестник в които само датата е вярна. До скоро страната ни беше завладяна от джунглата на грозни комунистически паметници. Те все още бродят като призрак от миналото. Затова депутатите трябва да решават дали е подходящо да се прави някакъв паметник или монумент както и разрушаването му да се счита за престъпление.
23
2
 
2
 
! Отговори
възмутен миновач преди 5 години
Жалко че Евро Азиатците не си "набраха" желязо за отпадъци. Трябваше да бъде спонсорирано строителството на истинска триумфална арка. Такива има в много държави. Освен това Слави в шоуто си обеща да спонсорира паметник на Хан Аспарух на това място. Ако се направи арка и в близост до нея се направи красив паметник на Хан Аспарух, мястото ще бъде голяма атракция за туристите.
22
3
 
3
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До Православен славянинСъвсем сериозно - говориш неща , които би говорил човек с психични отклонения.Дори да оставим настрана идеологическите ти залитания.
21
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не я оставите,за да си играят децата там?
20
19
 
12
 
! Отговори
Православен славянин преди 5 години
Мавзолеят не трябваше да се маха.Георги Димитров е направил много за обединението на България и Русия ,което е неизбежно! В крайна сметка.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, слава богу, от кога я чакам тази новина.Една добра вест.
18
2
 
4
 
! Отговори
мак преди 5 години
Изнервен, 100 хил. общински пари за "подпомагане" малко ли са?
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Много добре казано. Господ вече ни изтрива от лицето на земята. И дано приоритетно погуби топлофикаторите от София. Бял ден да не видят заради варварското ограбване на хората.
16
2
 
14
 
! Отговори
скоро и самите преди 5 години
апаратчици на юдо-масонския ЕС ще бъдат демонтирани гнусния юдо-масонски глобализъм и толерастията отиват на бунището на историята
15
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си вземат "бронзовото недоносче" и да си го откарат от където е дошло. То биха тъпана за едно нищо цяла година. За *** ли ни смятат та ни пробутват подобни недомислици. Айде чупката и да го махат това от България. Къща - бабини деветини.
14
3
 
20
 
! Отговори
преди 5 години
Дано направят същото с цялото постмодернистично изкуство.
13
8
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
До мак. Ти изобщо прочете ли новината кой е финансирал тази инсталация или си пишеш по хавата?
12
2
 
33
 
! Отговори
мак преди 5 години
Софиянците вървят по клатещите се новички плочки и по дупки, ама имат временни инсталации, които струват състояние. Управляват ви .... Кой *** решава, че си струва да даваш куп обществени средства за нещо, което след малко ще демонтираш. Загадка.
11
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До vladyТипично наш обичай да плеюм по всеки. Клинтън като се друсаше с наркотици в Овалния кабинет и спеше с прислужницата какъв трябва да му е пpякора, ама никой не го попържа и дори жена му у е кандидат-президент Акo тръгнеш да гледаш какви са по света, Гошо Тарабата е светец пред световните лидери. Юнкер като ходи пиян на работа, с две различи обувки какъв е ?
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най обичам "българи" с фамилия "офф"...
9
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Символите на ЕС стават само за боклyка разкарвай, стига са мърсили земята българска, един път и от калинкиге да има полза. Крим е руски, свикна ли вече еврохомодружината.
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там трябва паметник на райхмаршал Херман Гьоринг !