Половината психиатрии у нас в критично състояние

Необходими са 10 млн. лева за ремонти
11
Половината психиатрии у нас в критично състояние
Снимка: архив "Булфото"

Над 50% от базата на психиатричните болници, отделения и центрове у нас е в критично състояние. Това показва доклад, с който здравният министър Кирил Ананиев е запознал колегите си на заседанието на МС.

Още по темата
Министърът пресметна, че за ремонти ще са необходими над 10 млн. лв., но имало съгласие от колегите му в правителството, че това трябва да се направи.

Ананиев уточни, че разполагаме с 12 Държавни психиатрични болници, 12 Центъра за психично здраве и 22 отделения към болници. Капацитетът е почти изцяло зает, посочи той.

Министърът съобщи, че незабавно ще бъдат подготвени обществени поръчки за ремонтите.

Две от здравните заведения – психиатричното отделение в Търговище и центърът за психично здраве в София, пък направо ще бъдат преместени в подходяща сграда, защото нямало смисъл да се ремонтират.

Ананиев коментирал днес с колегите си и това, че някои от болниците са отдалечени от населените места и това затруднява адаптирането на пациентите към реалния живот. По думите му за всеки от проблемите се подготвят предложения, които ще бъдат внесени в Министерския съвет.

Паралелно се работи върху визията каква трябва да е психиатричната помощ у нас в съответствие с европейски практики. За това има създадена работна група, която се очаква да излезе с решение до месец и половина. А държавата смята да реши проблема с липсата на кадри, като поеме специализациите по психиатрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake news. V bg psyhiatrii migar se trudiat isliamski i christianski teroristi?! Zasto bnt i boyana film, Elena Ioncheva, Monika Stanisheva, Ivan Garelov, Koko Kamenarov, bg chetnicite, benebe, ban, unesese, rojenskata observatoria ne sa napravili dokumentalni filmi za psyho zdraveto na bg narod i bg partizanite, bg haydutite, bg yatacite?!
8
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Редно е патриотичната коалиция да се погрижи за електората си - особено Атака разчита много на гласоподаватели с психични заболявания, които не са под запрещение. Болен Лидеров, Десислав Чуколов и т.н. се нуждаят от освидетелстване и лечение в Курило, Карлуково или друго подобно заведение.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджийската пасмина сега се сеща затова, за онова ,а бе идат избори!! Нагли крадци !!
6
2
 
5
 
! Отговори
Панама пейпърс преди 5 години
Най-якото ,че всички ненормалници сме вънка.Нйес бйе ге,нйес бе ге,нйес бйе ге.Някои си мислим ,че сме медия,някои си муслим,че сме пулитици.МИВКАТА Я ИЗКЪРТИ НАРКОМАНА ПСИХОПАТ МОСКОФ ОЛ ТАЙМ НАМБЪР УАН.
5
4
 
15
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Направете една по-хубава стая в лудницата,че премиера ни е за там.
4
3
 
10
 
! Отговори
NATO преди 5 години
Да ги дадем на НАТО, САЩ да си направят бази
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...незабавно ще бъдат подготвени обществени поръчки за ремонтите"Оххх, котьоооо, изясни ми се тая загриженост.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психичното здраве на 80% от българите е коморбидно лошо. Дано по скоро се събудят управниците.
1
3
 
10
 
! Отговори
сен сей преди 5 години
Трагично е, друсаните лепиларки прогресивно се увеличават, нале се спонсорират от шорош еоод.