Бул. "Витоша" все по-скъп и предпочитан. Вече е 47-ми в света

Средният месечен наем на търговската улица е 50 евро/кв.м
12 фев 2019 09:10, Александър Попов
76
Бул. "Витоша" все по-скъп и предпочитан. Вече е 47-ми в света
Снимка: Булфото, архив

Столичният бул. "Витоша" продължава да се изкачва в класацията на най-скъпите търговски улици в света за поредна година и вече е на 47-о място сред общо 65 пазара в света. Това e най-високата позиция на софийската улица за последните пет години в традиционното проучване Main Streets across the World на международна консултантска компания, пише "Труд".

Най-популярната търговска улица в София е минала с две места напред през 2018 г. със среден месечен наем от 50 евро/кв.м. Тя е разменила мястото си с Calea Victoriei в румънската столица Букурещ, която за същия период е паднала от 47-а на 49-а позиция с 47 евро/кв.м среден наем.

Централните улици в София и Букурещ са в добри позиции, макар шопинг центровете и ритейл парковете да ги изместиха като места за търговия. Икономическият ръст и повишената покупателна способност обаче им отрежда много добри позиции.

"В София бул. "Витоша" се радва на постоянен интерес за отваряне на нови магазини и заведения през последните години. Това е и в основата на ръста на наемите, който наблюдаваме, особено при локации с по-добра видимост и търсените от търговците по-големи квадратури", коментират от консултантската компания.

Фактори като електронната търговия и бързо модернизиращия се начин на пазаруване не променят стремежа на потребителите към общуване и преживяване. Това, заедно с нарастващия поток от туристи в София, определя и трайното присъствие на централните улици.

В Европа най-скъпата улица за поредна година е New Bond Street в Лондон с месечен наем от 1339 евро/кв. м. В световен план Лондон е на трета позиция след Upper 5th Avenue в Ню Йорк и Causeway Bay в Хонконг.
Азиатският мегаполис измести Ню Йорк за първи път от 5 години и стана най-скъпата търговска дестинация с месечен наем от 2050 евро/кв. м. Като основна причина от компанията посочват завръщането на китайските туристи и нарастващите продажби на луксозни стоки, бижута и часовници.

Продажбите на дрехи, обувки и аксесоари нарастват в страните от Централна и Източна Европа, което води до раздвижване на пазара на търговски площи. Ръстът на икономиката, ниските нива на безработица и покачването на заплатите благоприятстват развитието на търговията със стоки от категорията "Мода", пише в доклад на консултантска компания за недвижими имоти, посветен на модния сектор.

Търговските центрове доминират ритейл индустрията в региона. Единственият пазар в Централна и Източна Европа, в който главните търговски улици са с централна роля, е столицата на Чехия – Прага. Най-много шопинг центрове в региона пък има в Полша – близо 500 обекта с общо 11,8 млн. кв.м. отдаваема площ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: наембул Витошавитошка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер си е Витоша и все по добре става а червените все по жално реват
8
27
 
13
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 10Седете си из вашите "известни" улици на село и не идвайте в София. Ако идвате - Люлин и Дружба са за вас
7
28
 
13
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
А знаете ли къде е "Христо Белчев"? Ами тя е успоредната на Витошка. Там имам прекрасна любовница със зелени очи :) А аз пък живея малко по-надолу
6
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кой е чувал тази уличка ве бухахахахаха :))
5
7
 
57
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
А, селската даскалица е номер едно между кметовете в света !Ама по далавери...
4
4
 
57
 
! Отговори
.. преди 5 години
Явно изкъртените плочки ни бутат напред в класацията.Всъщност... местата само 45 ли са, та ние сме на 47?
3
6
 
42
 
! Отговори
Курти преди 5 години
Никой не си избира родителите и родното място. Но носталгията по нужника в задния двор на Бащината къща, където за първи път си се запознал с Буквите си остава. Ярък пример за това е "кмета" фъндъкова и онзи с прякор на Зеленчук дето е чел само "Винету".....
2
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В същото време само бoклyци продават по тия магазини на Витошка.
1
10
 
38
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Витошка изпадна на 47 мо място след като махнаха онова фонтанче-биде. До тогава беше на първо място!