Софиянци се жалват: 232 сигнала за незаконни строежи

През миналата година жалбите са се увеличили с 36%
Обновена: 12 фев 2019 07:38 | 12 фев 2019 07:24,
16
Софиянци се жалват: 232 сигнала за незаконни строежи
Снимка: Булфото, архив

Софиянци масово се оплаквали през изминалата година на столичния омбудсман Лилия Христова от незаконно строителство. Това става ясно от годишния отчет на обществения посредник.

В него се констатира, че граждани са подали 232 жалби, което е с 36% повече в сравнение с 2017 година. 48% от всички жалби, питания и писма са за незаконни строежи, пише "Монитор". В последните дни на декември са постъпили 92 сигнала от собственици на жилищни имоти срещу проекта за подробен устройствен план за "Младост 1 - Мусагеница".

"Притеснени от предвижданията за ново застрояване в жилищен квартал, хората се организираха, изразиха своето несъгласие с проекта и част от тях изпратиха копия от възраженията си до обществения посредник в търсене на гаранции за защита на своите законни интереси. Това е пример, че дори и при стриктно спазване на нормативните изисквания е възможно да се появи конфликт при обществени отношения, свързани с устройството на територията, инвестиционното проектиране и строителството", пише в отчета.

След строителството по брой жалби се нареждат сигнали, които не са в правомощията на обществения посредник, както и писма във връзка с благоустройството на територии и административното обслужване. В сравнение с 2017 г. през отчетния период има увеличение на жалбите и сигналите, свързани с проблеми в етажната собственост, екология, градски транспорт, местни данъци и такси.

През 2018 г. омбудсманът е помогнал за настаняване в общински жилища при проблем с новоизградена канализация, за премахването на хладилници към търговски обекти от двор на жилищна сграда, както и с изваждането на документи от районни администрации. В отчета се посочва, че към края на 2018 г. не е приключила работата по четири случая. Един от тях е искане на граждани от "Орландовци" и "Малашевци" за поставяне на камери на кръстовището срещу Централните софийски гробища. В момента се работи и по молба за изграждане на водопроводно отклонение към имот в село Железница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
0
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Софиянци се жалват... а чиновниците крепят Мадуро
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Ако коментарът ти е срещу крадливите корумпета от "Зеления" Младост - трият те, но ако ги изкараш дружно с НПО-то на Пъпчо Кърджилов "светици-мъченици" - коментарът остава и се тиражира.Затова Сорос плаща на сайта, а следователно и на теб, ясно?
6
2
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Не съди по себе си!
5
2
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Това е поръчано предизборно от ГЕРБ и лично от Цецко след молитвената закуска с Тръмпи
4
4
 
6
 
! Отговори
До защо преди 5 години
А ти какво искаш?! Да се занимаваме с проблемите на твоето село ли, в което си останал ти и още няколко тебеподобни!?
3
4
 
7
 
! Отговори
защо преди 5 години
Защо всеки ден ни занимавате с проблемите на тоя скапан град за който всяка година се хвърлят милиарди от бюджета на държавата за да се откраднат и той пак да си остане скапан
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малее тия от ранни зори трият яко коментарите, познайте защо ;)
1
1
 
23
 
! Отговори
Pilot преди 5 години
Нали затова и разказаха играта на Деси ! Строителната мафия е най-страшна и няма оправия , защото се подкрепя от тиквун ! А нали и селяните трябва да се настанят в центъра или между блоковете на мястото на градинките за къде без тях !