Една легенда се завръща: Царската баня в Банкя отваря врати

Инвеститорът получи правото да вдигне хотел на близо
Обновена: 13 фев 2019 17:07 | 13 фев 2019 16:52, Камелия Цветанова
28

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През април 2020 г. емблематичната за Банкя минерална баня трябва да отвори врати. Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери днес как върви реставрацията на сградата.

След години на разруха емблемата на курортното градче Банкя, старинната балнеолечебница е напът да върне славата си.

В красивата баня с минерална вода, посрещнала милиони посетители през своята 106-годишна история, стените бяха напукани и почти разрушени.

Банята в Банкя е открита през далечна 1911 г. Тя е грандиозна за тогавашните условия, невиждана по големина и красота на Балканите.

Сградата е дело на арх. Хохедер. Банята е била използвана както от местните и курортистите, така и от царски особи. Това й дава привилегията да се нарича Царската баня.

Банята обаче спира да работи през 2001 г. Местното управление обмисля вариант за концесия, но той два пъти не сработва.

И двата пъти, в които балнеолечебницата е предлагана 2013 и 2015 година, са били купени документи, но не се е явил нито един кандидат.

През април 2017 г. обаче най-накрая Столичният общински съвет одобри публично-частното партньорство. Според решението ромонът на Банята става отстъпването на срочно право на строеж за 35 години за хотел в близост до балнеолечебницата, но извън пределите на парка.

Срещу това общината получи сумата от 8, 115 млн. лв. без ДДС за проектиране, консервация, реставрация и социализация на Банята. Така тя си остава на общината, а след 35 години ще разполага и с хотела към нея.

Пенсионното дружество "Алианц" закупило правото на строеж на хотел, който ще разполага със 150 легла, открит и закрит басейн, закрит паркинг и открит летен театър с над 200 седящи места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.