Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г.

Идват избори, възможни са нови атака, категоричен президентът
Обновена: 13 фев 2019 14:24 | 13 фев 2019 10:35, Павел Гълъбов
450
Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г.
Снимка: архив "Булфото"

Президентът Росен Плевнелиев обяви с "много голяма вероятност", че руските хакери Fancy Bear, свързани с руското военно разузнаване, стоят зад мащабната атака срещу всички български институции по време на изборите преди 4 г.

Още по темата

"През 2015 г. по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите. Президентската институция, министерския съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират. Като държавен глава реагирах моментално. Поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване и сътрудничество с всички партньорски служби в рамките на НАТО и Европейския съюз да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори. С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, които аз съм прочел - и от български, и от международни партньорски служби, можем да кажем, че зад кибератаката стоеше групата Sofacy или Fancy Bear, която се свързва с руските спец служби, руското военно разузнаване. Същата тази група, за която има големи съмнения, че участва и в манипулиране на избори в САЩ, и в открадването на личните данни от Бундестага и немските депутати", заяви Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.

Възможно ли е да има външна намеса по време на изборите през 2019 г., възможно ли е затова да е "претоплен" и случаят "Гебрев" - защото ще има избори не само в България, но и в цяла Европа?

"Възможно е. Ето, че отново се намираме във фазата на съмнение. Народът е казал  - риба се лови в мътна вода. Когато има мътна вода, всеки се опитва. Например, бъдещите губещи в едни кметски избори ще кажат: "Те, бяха манипулирани. Русия го направи. Или обратното. Затова отново всички институции, всички заедно, знаейки, че има съмнения, знаейки, че ние бяхме атакувани в ден на избори, трябва да реагират. Добре де, но къде сме 4 години по-късно? Не вярвам в инсинуации, че те са заложници и не реагират затова. Въпросът е в ефективността на българските институции. Наистина ли винаги трябва да действаме в последния момент? Наистина ли първа някой трябва да ни атакува, да повреди сайтовете, да провали изборите, за да разберем какво се случва? Искаме ли още веднъж да имаме Костинборд - още една изборна манипулаия пред очите на целия български народ? Институциите трябва да могат обективно и превантивно да реагират. Това, което правят англичаните. Би трябвало да се поучим от тях или заедно с тях да реагираме, за да сме полезни на българските граждани, а не само да витае тази фаза на съмнения и притеснения", заяви още Плевнелиев.


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще му дават трибуна.Има и други президенти.Само той най умният.
281
1
 
3
 
! Отговори
РЦР-света троица преди 1 година
Между Плефалиев и Ражидеф само Цашева може и двете служби клекнала да претака дрорде двамата ако *** вятър със шепи от течението струите вардят
***-Христянка-Турчин
280
3
 
4
 
! Отговори
11 преди 1 година
Атакували са му мощно тръбопровода...
279
4
 
6
 
! Отговори
Kaка преди 1 година
Болен мозък!!!
278
5
 
5
 
! Отговори
МИ6 преди 1 година
На тоя *** руски хакери му атакуваха мозъка, ама не можаха да го хакнат, щото така и не намериха мозък в черепната кутия.
277
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този дали е психиески наред
276
4
 
9
 
! Отговори
КОМ преди 1 година
Навремето като комсомолец е плюл за разработката на ЦРУ случая Сергей Антонов и т.н., а сега нова плюмня го гони ,...…. смяна на кожата - Русия.
275
5
 
9
 
! Отговори
ПТ си ляга с той преди 1 година
за него, 4-ти километър ще бъде Май!

Мине немине и го пльоснат да го ората наплчюват.

върнес е дома, с ловко движение на баьонета демонтира и окачва на стената над врата рухгътъ. зима душ. пуска плюнките в канала, намазва един орган с овча лой и си ляга при него, а тя везе партийното знаме "Свобода или гъст"
274
6
 
16
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
Май този трябва да го приберат в психото за известно време.
273
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сменете статията. Референдума бе с Президентските избори.
272
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срамувам се, че това същество е било президент на България.
271
8
 
29
 
! Отговори
хах преди 1 година
Тоя Плевнелиев повече му подхожда да е клоун в някоя пътуващ театър
270
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАК СЕ ПОЯВИ !
269
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пясъчен човек.
268
10
 
32
 
! Отговори
ПЕСЪЧИНКА преди 1 година
ПРЕЗРЯН СЛУГА НА С.А.Щ. ,НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ТОВА Е ТОИ!
267
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой ще ми каже ли защо се интересиваме пт мнението ма чехличко?
266
13
 
6
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 1 година
Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление на страната.
265
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мине не мине и медиите ни заливат със словоблудството на тази ми*етурка...
264
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не бяха хакерски атаки, а големи по размер, но абсолютно елементарни DDOS "атаки", които не нанесоха никаква вреда в дългосрочен план, за разлика от една хакерска атака. Атаките на това отгоре бяха като да влезеш в разграден двор, така че въобще не са нужни никакви fancy bears за тях. Въобще защо медиите се занимават с подобни популистки, смехотворни твърдения. Плевьо и хладилника да си отвори вижда вътре руска хибридна война.
263
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно Плевнелиев е провел собствено разследване.