Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г.

Идват избори, възможни са нови атака, категоричен президентът
Обновена: 13 фев 2019 14:24 | 13 фев 2019 10:35,
450
Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г.
Снимка: архив "Булфото"

Президентът Росен Плевнелиев обяви с "много голяма вероятност", че руските хакери Fancy Bear, свързани с руското военно разузнаване, стоят зад мащабната атака срещу всички български институции по време на изборите преди 4 г.

Още по темата

"През 2015 г. по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите. Президентската институция, министерския съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират. Като държавен глава реагирах моментално. Поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване и сътрудничество с всички партньорски служби в рамките на НАТО и Европейския съюз да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори. С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, които аз съм прочел - и от български, и от международни партньорски служби, можем да кажем, че зад кибератаката стоеше групата Sofacy или Fancy Bear, която се свързва с руските спец служби, руското военно разузнаване. Същата тази група, за която има големи съмнения, че участва и в манипулиране на избори в САЩ, и в открадването на личните данни от Бундестага и немските депутати", заяви Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.

Възможно ли е да има външна намеса по време на изборите през 2019 г., възможно ли е затова да е "претоплен" и случаят "Гебрев" - защото ще има избори не само в България, но и в цяла Европа?

"Възможно е. Ето, че отново се намираме във фазата на съмнение. Народът е казал  - риба се лови в мътна вода. Когато има мътна вода, всеки се опитва. Например, бъдещите губещи в едни кметски избори ще кажат: "Те, бяха манипулирани. Русия го направи. Или обратното. Затова отново всички институции, всички заедно, знаейки, че има съмнения, знаейки, че ние бяхме атакувани в ден на избори, трябва да реагират. Добре де, но къде сме 4 години по-късно? Не вярвам в инсинуации, че те са заложници и не реагират затова. Въпросът е в ефективността на българските институции. Наистина ли винаги трябва да действаме в последния момент? Наистина ли първа някой трябва да ни атакува, да повреди сайтовете, да провали изборите, за да разберем какво се случва? Искаме ли още веднъж да имаме Костинборд - още една изборна манипулаия пред очите на целия български народ? Институциите трябва да могат обективно и превантивно да реагират. Това, което правят англичаните. Би трябвало да се поучим от тях или заедно с тях да реагираме, за да сме полезни на българските граждани, а не само да витае тази фаза на съмнения и притеснения", заяви още Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
1
 
10
 
! Отговори
хакери отзад преди 5 години
И на моята половинка ако всеки и удряше задницата и аз щях да плямпам глупости.То не бяха автобуси, Ивайло, Стоичков, Бербатов, цял футболен отбор от село $@@!!
232
2
 
20
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Този откъде изпълзя?
231
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахаа значи за това твоите колеги номинираха цецка а не теб така ли да разбирам
230
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички клоуни са се активизирали в последно време
229
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От този мнооого ми се гади.
228
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, Росалионе, нали щеше да предвождаш киевското опълчение срещу империята на Злото - Мордор-Русия? От кога те чакаме да си оставиш кокалите под свещената за господарите ти кауза, та да може да си отдъхнем и ние. От теб.
227
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважавам президентството, но не и това недоразумение.
226
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно днес на 13-ти ли трябваше да покажат тоя кошмар !!!
225
2
 
43
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Тоя до кога ще го показвате. Най лошият президент който сме имали. Да си ходи на гръцкия остров и да спре да плямпа глупости.
224
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атакувани - друг път!Те са били точно толкова неподготвени колкото и търговския регистър.Съвсем нормално е на такъв ден хората да отворят и да искат да видят информацията която подава ЦИК. :D и ако сайтът работи в неизборен ден добре с 20 посещения дневно, в деня на избора, ако са 5 000 000 импресии, може и да не издържи.
223
2
 
26
 
! Отговори
Нада преди 5 години
***.
222
0
 
29
 
! Отговори
jojo преди 5 години
По-добре да се скрие, а да не търси вина за рейтинга си (в края на още първия мандат) в други!
221
0
 
22
 
! Отговори
Край преди 5 години
Тоя и Цветанов - НАТОВСКИ ястреби. Доган и Пеевски -проруски соколи. Корнелия е русофилка със син Рафаело в Америка. Волен е против НАТО ама иска да стане евродепутат за да вземе тавана на пенсията.Едни Радев и Бате са българофили и им се карат и руснаци и американци.
220
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Росанка е заместник,мюезин на Вашинг-тона а,ко ши каиш
219
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В българските сайтове е пълно с червени ***. Троленето е организирано, все едно Гестапо. Червените фашисти работят. И държавата си трае. Нито една друга държава в ЕС не допуска това.
218
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това предсказание на синоптика Банов ли е?Чехълче, и ти ли изпълзя от някъде? Що не си лъскаш бастуна?
217
1
 
14
 
! Отговори
мунчо преди 5 години
До Анонимен 230: не можа с нищо да защитиш прецедента и се из....ка по темата, пак руснаци, пак решетникови :)
216
1
 
26
 
! Отговори
мунчо преди 5 години
До Анонимен 232: м... как да ти го кажа по-нормално: тук пишем за България и изказването на едно от най-големите недоразумения в българската политика, а ти споменаваш КНДР?! Какво общо има това с живота и "политиците" в България? Или... важното е да си плямпаме нещо, да отместваме фокуса на човешкото внимание - вижте там е по-зле от тук, какво толкова се оплаквате?! ;) Гъ(Е)рбава му работа.
215
1
 
30
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Аз ГОШУ с много голяма степен на ВЕРОЯТНОСТ мога да кажа че Плевнелиев е от помашкия етнос! За това красноречиво говорят документи от времето още когато е бил комсомолски секретар. Справка Комисия за разкриване на досиетата!
214
2
 
35
 
! Отговори
мунчо преди 5 години
До Анонимен 227: попитай баба си за 44-та, когато американците сринаха София и избиваха жени, деца, старци (че и паметник си имат вече тез невероятни летци).