Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г.

Идват избори, възможни са нови атака, категоричен президентът
Обновена: 13 фев 2019 14:24 | 13 фев 2019 10:35,
450
Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г.
Снимка: архив "Булфото"

Президентът Росен Плевнелиев обяви с "много голяма вероятност", че руските хакери Fancy Bear, свързани с руското военно разузнаване, стоят зад мащабната атака срещу всички български институции по време на изборите преди 4 г.

Още по темата

"През 2015 г. по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите. Президентската институция, министерския съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират. Като държавен глава реагирах моментално. Поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване и сътрудничество с всички партньорски служби в рамките на НАТО и Европейския съюз да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори. С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, които аз съм прочел - и от български, и от международни партньорски служби, можем да кажем, че зад кибератаката стоеше групата Sofacy или Fancy Bear, която се свързва с руските спец служби, руското военно разузнаване. Същата тази група, за която има големи съмнения, че участва и в манипулиране на избори в САЩ, и в открадването на личните данни от Бундестага и немските депутати", заяви Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.

Възможно ли е да има външна намеса по време на изборите през 2019 г., възможно ли е затова да е "претоплен" и случаят "Гебрев" - защото ще има избори не само в България, но и в цяла Европа?

"Възможно е. Ето, че отново се намираме във фазата на съмнение. Народът е казал  - риба се лови в мътна вода. Когато има мътна вода, всеки се опитва. Например, бъдещите губещи в едни кметски избори ще кажат: "Те, бяха манипулирани. Русия го направи. Или обратното. Затова отново всички институции, всички заедно, знаейки, че има съмнения, знаейки, че ние бяхме атакувани в ден на избори, трябва да реагират. Добре де, но къде сме 4 години по-късно? Не вярвам в инсинуации, че те са заложници и не реагират затова. Въпросът е в ефективността на българските институции. Наистина ли винаги трябва да действаме в последния момент? Наистина ли първа някой трябва да ни атакува, да повреди сайтовете, да провали изборите, за да разберем какво се случва? Искаме ли още веднъж да имаме Костинборд - още една изборна манипулаия пред очите на целия български народ? Институциите трябва да могат обективно и превантивно да реагират. Това, което правят англичаните. Би трябвало да се поучим от тях или заедно с тях да реагираме, за да сме полезни на българските граждани, а не само да витае тази фаза на съмнения и притеснения", заяви още Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
4
 
22
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Прокопиев не разбра ли,че инвестирането в реанимация на политически трупове е само и единствено губещо?А списъка на такива безнадеждници ,които и с масова фалшификация не могат да спечелят НИКАКЪВ МАЖОРИТАРЕН избор е бая дълъг-Костов,Царчето,П.Стоянов,Цецо,почти цялото ръководство на БСП и прочее убавци.Плевналиев дори не е най-едрата фигура там...
192
6
 
36
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Леле. Абе той добре че в международен конфликт не ни вкара. С глупостите, които говореше където идеше. Явно хората го знаеха, че е полуIdIoT и не му обръщаха внимание на бръщолевенията.
191
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този кога ще го съдим за измяна? Това *** не спря да худатайства и лобира за собствениците ни.
190
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало редакцията......защо ни пробутвате постоянно тоя нафталин? Никой не се вълнува от неговото жалко съществуване.
189
11
 
17
 
! Отговори
rusnak преди 5 години
Миличкият.
188
23
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Плевнелиев си беше един малък хибриден плъх на руските служби, който трябваше да танцува върху нагорещена тенекия, защото избухнаха и войните в Украйна и Сирия, и руските и англоскасонските корпорации и банки влезнаха в по-жесток етап от своята борба за европейския пазар и интереси!Агент от среден клас, нищо повече, повече показност и пропаганда, по-малко тежест и влияние в обществото!Русия е на колене!!!Велики и всемогъщи са англосаксонските банки и корпорации!Агент Найл Бърджис!ЦРУ!!!
187
6
 
34
 
! Отговори
Бас преди 5 години
Аз съм сигурен, че дори платените защитници на герб и провокаторите на откровено дразнещи постове, ако не трябва да работят също не го харесват.
186
4
 
23
 
! Отговори
Рахим - пояснение преди 5 години
Дядото на Плевнелиев беше отровен с новичок от агент Федотов.
185
6
 
35
 
! Отговори
Леле преди 5 години
Този с едно появяване може да направи гражданска война. Предполагам че е мазохист и нарочно се излага иначе няма нормално обяснение появяването му по новините след като знае колко е мразен.
184
6
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Тъкмо в съседната статия щях да напиша, че жена-гей и мъж-лесбийка няма, ама като видях Плювню и се замислих ...
183
5
 
23
 
! Отговори
съседка преди 5 години
И на Плевнелиев дядо му е бил убит от комунистите, по заповед на Путин. Много плаках като разбрах.
182
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги точен и аналитичен.
181
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевЯсно е че според господин Василев цялата отговорност за банковата система и енергийната мафия носи лично президента. Сега разбирам защо Василев е спокоен за влоговете си и за руската газ която трябва да навлезе мощно откъм Турция, щото ни управлява не президент а руски резидент, който благодарение на слугинажа на Русия укрепи банковата система и ликвидира енергийната мафия от корен.
180
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на ПЛЕВНЕЛИЕВ,най-добрият бълг.президент!!!!!Комунистите/разбира се и ГЕРБ/ впрегнаха всички медии за да го компроментиран, тъй като той разкри антибългарската роля на дивашка Русия!За съжаление в БГ демокрацията е блокирана от възродената с руска помощ репресивната система на ДС. Наглостта и бесзаконията са ежедневие, а правосъдната система е пълна гротеска. Жалко, БГ имаше шанса да започне Възраждане на нацията, но комунистите С ПОМОЩЩА НА РУСИЯ изпълзяха от дупките и изгризана заро
179
2
 
6
 
! Отговори
апрол преди 5 години
Плевнелие е 5-6 място по коментиращите го,защо ли има такваз всенародна обич!?
178
4
 
10
 
! Отговори
кукла преди 5 години
Това човече е много инфантилно, ама може би малко и е поумняло. Ръси същите приказки като от преди, но не се осмелява да каже че и него руснаците са го свалили от власт. Че той е бил народен любимец и видиш ли лошите руски хакери са му дали ниския изборен процент. Та малко май е поумняло.
177
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбрах от резидента Радев дали е за руски хакерски атаки и изобщо за всякакви руски атаки в България по отравяне и ликвидация на българската държава или е против тях? За сега единственото което разбрах он него е че България трябва да изпрати войски в подкрепа на Мадуро защото така иска неговия началник Путин.
176
3
 
21
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ми да. Тя Цецка щеше да победи ако не беше така. Нали г-н "президент".Толко е нахъсен, че лично може да победи руснаците. Даже Ф16 му не требва.Дайте му една службичка в НАТО на човека че ще си съдере ризата.
175
3
 
19
 
! Отговори
Василев преди 5 години
А знаете ли защо фалира КТБ и разсекретяването на стенограмата нанесе смъртоносен удар в сърцето на Плевнелиев???Защото КТБ си беше банка на енергийната мафия, и бяха задвижени всички процедури, бяха създадени фирмите изпълнители иподизпълнители на проекта Южен паток,беше доставено оборудването и тръбите,беше изкупена земята, процентите разпределени кой колко ще прибира, и накрая всичко се срина, а цялата цена я плати българския народ!А Плевнелиев беше съучастник и прикриваше мафията!Ник!ЦРУ!
174
3
 
16
 
! Отговори
чичо-дядко преди 5 години
Плювньо, за това ли спечелихте изборите?! Ти си вътре в "нещата" и явно добре знаеш какво се е случило :) . Тук вече ама много се изложи (не за пръв и последен път) :) . Като президент (извинявам се, но няма да го напиша с главна буква) си мълчеше като... а сега отвори една уста... Я кажи след "избирането" ти, кой те дръпна на официалното интервю пред камерите за ушето, че да не говориш глупости ;)