Без нацисти по улиците ни! Мрежата с контрашествие на Луковмарш

Въпреки протестите: Националисти ще почетат смъртта на ген. Луков
Обновена: 14 фев 2019 15:52 | 14 фев 2019 10:15, Камелия Цветанова
390
Без нацисти по улиците ни! Мрежата с контрашествие на Луковмарш
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Още по темата
Така че и тази година, 16-та поред, националистите ще почетат годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда и издаде заповед, с която обаче дава зелена светлина само за полагане на венци от 17 до 21 ч. на 16 февруари на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1., но не и за шествие, което да тръгне от НДК и да премине по софийските улици.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

СДВР обаче ще предприеме всички мерки, за да не се стигне до напрежение или сблъсъци по улиците на София, увери в писмен отговор на въпрос на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов МВР шефът Младен Маринов.

Организатор на Луковмарш е "Български Национален съюз - Еделвайс". От ДПС всяка година излизат с остра реакция срещу шествието.

"Режисиран под формата на факелно шествие, Луковмарш е открито напомняне за нацистките маршове с факли от Кристалната нощ по времето на Хитлериска Германия, като задачата на младите момчета, облечени в черно, е да всяват страх и да демонстрират сила и влияние“, смята Джейхан Ибрямов.

Той е категоричен, че моделът на поведение и начинът на обличане на участниците в Луковмарш копира този на националсоциалистите в Германия от миналия век.

В социалната мрежа Facebook вече беше обявено контрашествие на Луковмарш.

Протестът е под наслов "Без нацисти по улиците ни!"/No Nazis on our streets!". Той ще се проведе ден преди Луковмарш. Сборното място е пред Централните минерални бани. Оттам в 14 ч. по столичните улици ще тръгне шествие, планирано да продължи 17 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
32
 
3
 
! Отговори
сЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ преди 5 години
До АнонименЕ ТОВА СИ Е ЧИСТО ЛУЗЪРСТВО. ВЗЕЛИ БИЛИ ЮЖНА ДОБРУДЖА. А ОТ ЧЕРНО МОРЕ ДО ОХРИД ,ОТ ТИМОК ДО БЯЛОТО МОРЕ ...??? СЕГА СМЕ В ОСЕМ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ И ПОВЕЧЕТО И НЕ ИСКАТ ДА СА БЪЛГАРИ. ПЪК ВИЕ МУ КАДЕТЕ ТАМЯН НА ЛУКОВ И ПРОЧИЕ ПАТРИОТАРИ НАЦИСТИ... ОТ ПАТРИОТИЗЪМ ДО ПРЕСТЪПЕН РАСИЗЪМ И НАЦИЗЪМ НЕСВОЙСТВЕН НА БЪЛГАРИТЕ - ГОЛЯМА РАЗЛИКА ИМА. ПИТАЙТЕ СЕ ЩО Я ЗАЛИЧАВАТ С НАЦИСТА ЛУКОВ. НЕ СЕ ЛИ УБИВА ПАТРИОТИЗМА ТАКА, А ?.
164
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видите ли факелно шествие, значи става дума за сбирка на ***.
163
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живота е кръговрат,сега на мода са демокрацията,толерантноста към всички раси,хомота и други,не се знае утре какво ще стане,може да дойде модата на националистите,не се знае,не се знае,ще избият бушоните нанякъде!
162
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 177Момче,Толбухин докладва на Сталин след като поема командването на българската армия Септември 1944. Впоследствие са предадени безплатно 344 самолета, 65 танка, 410 оръдия, 115 зенитни оръдия, 370 минохвъргачки, 370 транспортни единици и 30 000 единици леко стрелково оръжие. Точно такива ентусиасти като теб преди години скандираха "Ленин, Сталин, Димитров". Сега смениха лозунга, но манталитета им си е същия.
161
17
 
2
 
! Отговори
северомакедонец преди 5 години
До АнонименСръбски не сръбски ама да бомбандират Кюстендил стигат. И Изобщо не е въпросът за сравнение на армията със съседите. Влизаш в световен конфликт и нямаш план как да се измъкнеш. Армията не може да те защити от поне един от съседите. Е по безотговорно поведение на елита и вчастност генералите може ли да се представи...
160
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия металугическа база и амониций (демек метак фабрика за патрони) а колко е собствена (( или подарак от австроунгарското наследство абе смях ... сръбски бомбандировачи сериозно ? До217 и Хенкелите щото пък едни сръбски ((( впрочем и ние имаме от тях .А как 8 германци взеха в плен белград и 15 000 сръбски гарнизон си е направо класика
159
3
 
5
 
! Отговори
Северомакедонец преди 5 години
До дъртЩото е звенар и деветосептемвриец, че и бил на Парада на Победата в Москва. За съвременното патриот - чист камунез.
158
12
 
3
 
! Отговори
северомакедонец преди 5 години
До Анонимен 172 - ти със себе си на какъв език си говориш - на идиш или на койсански ? Българският е славянски език, значи сме славяни.
157
10
 
15
 
! Отговори
дърт преди 5 години
А защо тези "патриоти" не се сетиха да проведат един марш в памет на ген. Владимир Стойчев?
156
2
 
7
 
! Отговори
Северомакедонец преди 5 години
До АнонименСърбите - собствена металургична база, бомбандировачи, собствени боеприпаси.Гърците и флот и транспорт.. и пр. Северна Гърция и Македония са си е още България в тях никой нищо не инвестира.
155
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти пък ако мислиш че Българите са славяни си много зле
154
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джендърски марш, Луков марш - все един дол дренки, няма голяма разлика.
153
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви шофьори какви техници пък искаш тогава((( той и вермахта е на 70% на каруци ркка още по зле Само Сащ са почти изцяло моторизираниТулбухин пък изобщо нищо не може да доклада защото скоро след войната умира от болест Спри с бкп лозонгите в ру колхоза може и да минат но дори и те неса чак толкова т,ъпи
152
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирам арийците неонацисти. Но славяните неонацисти не ги разбирам. За какво се борят тези хора? Да бъдат роби на арийците ли? Точно това пише в Майн Кампф. Като победи нацизма, славяните стават роби на немците. Тези деца са наистина много заблудени.
151
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа е бил Луков патриот може да е обяснение, но не е оправдание за нацизма му. Бил патриот ама стигнал до ***. Що не славите генерал Вазов, че напердаши при Дойран и агличаните и сенегалците (французите), а? Или генерал Колев че напердаши власите и руснаците, а, Ще спрат - кинтите на спонсорите. Толкова ви е патриотизма - неграмотен и слугински, Утре ще ви пратят да се биете по улицата патриотично. По какво се различавате от стамбулските джендери? - слуги...
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 172 конкретно пък за сърбите и гърците Те пък какво са имали ?Също са селяни по зле в авияция и офицери .Айде гърция що годе флот да и дотам сърбия пълна леш както винаги каква армия (((...Шумкарите айде стига глупости ((( Страцин се пак бихме знам как но бихме ... И точно пък срещу вермахта да не даваш примери а ...При балатон и ссср се разбяга ние поне одържахме нашия фланг
149
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анониме 168Хайде стига лозунги. Основния боен танк е бил Панцер 2, даден безплатно от немците защото вече се е бил доказал като изключително слаб и неефективен. Самолети почти не е имало. Основните ударни сили са били кавалерия, въпреки че ПСВ доказва безсмислеността на кавалерията. След включването във войната на страната на СССР, руснаците правят оценка на техническото обезпечаване. Маршал Толбухин докладва на Сталин че трябва да превъоръжи цялата армия за да има някаква полза.
148
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луков е спорна личност има расиски забежки факт но пък е поткрепял Да има държава Израел със столица Еросалим И определено е работил за България и нейния интерес поне както той го е разбирал Не е бил слуга на ссср като едни предатели по късно например
147
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 168 момче ти войска си виждал в смартфона, Каквото дадоха немците - щуки и танкове - това беше. С артилерията сме били малко по добре, но по сравнение с гърците и сърбите и гърците- слаба работ Шофьори няма, инжинери няма, ГСМ - няма - селска армия. Офицерите -малко. Царската армия била нещо - патриотарски мечти в кръчмата: хиляда партизани я правеха за резил в Беломорието и Нишко. На Страцин се видя колко могат. Виж да сложи шиптерите и сърбите у ред биваше, ама не повече.
146
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без комунисти по улиците ще е по добре ...Тия дори Пешев осъдиха за антисеметиъм