Без нацисти по улиците ни! Мрежата с контрашествие на Луковмарш

Въпреки протестите: Националисти ще почетат смъртта на ген. Луков
Обновена: 14 фев 2019 15:52 | 14 фев 2019 10:15, Камелия Цветанова
390
Без нацисти по улиците ни! Мрежата с контрашествие на Луковмарш
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Още по темата
Така че и тази година, 16-та поред, националистите ще почетат годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда и издаде заповед, с която обаче дава зелена светлина само за полагане на венци от 17 до 21 ч. на 16 февруари на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1., но не и за шествие, което да тръгне от НДК и да премине по софийските улици.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

СДВР обаче ще предприеме всички мерки, за да не се стигне до напрежение или сблъсъци по улиците на София, увери в писмен отговор на въпрос на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов МВР шефът Младен Маринов.

Организатор на Луковмарш е "Български Национален съюз - Еделвайс". От ДПС всяка година излизат с остра реакция срещу шествието.

"Режисиран под формата на факелно шествие, Луковмарш е открито напомняне за нацистките маршове с факли от Кристалната нощ по времето на Хитлериска Германия, като задачата на младите момчета, облечени в черно, е да всяват страх и да демонстрират сила и влияние“, смята Джейхан Ибрямов.

Той е категоричен, че моделът на поведение и начинът на обличане на участниците в Луковмарш копира този на националсоциалистите в Германия от миналия век.

В социалната мрежа Facebook вече беше обявено контрашествие на Луковмарш.

Протестът е под наслов "Без нацисти по улиците ни!"/No Nazis on our streets!". Той ще се проведе ден преди Луковмарш. Сборното място е пред Централните минерални бани. Оттам в 14 ч. по столичните улици ще тръгне шествие, планирано да продължи 17 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
14
 
5
 
! Отговори
Северомакедонец преди 5 години
До Историкъ: Ако не бяха примитивите и слугите на Кобургите като Луков от 1912 до 18 , хич нямаше да се налага да кадят тамян на Хитлер и Дучето за да ни връщат нашето... Върнаха Южна Добруджа и обезбългариха и Карпатите и Добруджа. А Морава, Ниш, Македония и Беломорска Тракия. Тасос и др? И овреме са го очистили, че току виж бяхме влезли с война и със съветите - те тогава Пловдив щеше да е Филипополис, а Кюстендил - Титовград. И не само комунистите са виновни, ами и велосипедистите..
144
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Царската Армия си е напълно модерна сила за времето си в техника тактика командване и подготовка със сигурност е пред ссср просто е много по малка по численост .С вермахта е сложно Тях никой не може ги бие сам ...САЩ са огромна сила не е до армия стабилна средна работа са там в другите неща ...икономика работа техника Там са могъщи
143
17
 
11
 
! Отговори
Милиционер преди 5 години
Ще се разходят на това уж шествие. Не забравяйте...Агресията поражда агресия. Ксенофоби ще си покажат новите дрешки. А всъщност живота си върви. Не на расизма!Това е глупава идеология. Не забравяйте втората световна война колко мъка и ужас донесе на човечеството
142
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как държавите победителки във ВСВ гледат на този фашистки марш в памет на един фашист? САЩ, Великкобритания, Франция, ... какво казват?
141
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички комунисти на СЪД на СЪД на СЪД червените в затвора да лежат
140
15
 
6
 
! Отговори
северномакедонец преди 5 години
До читател и де ги Добруджа, Македония, Беломорска Тракия ? В Румъния, Северна Македония, Сърбия и Гърция. И каква "съвременна българска армия" ?.На кого е била съвременна - На вермахта ли, на Съветите или на Янките - грънци! Лъжат ви яко. Луков, ако е бил грамотен стратегически военен нямало е да се гъзурчи на нацистите - те не са могли да спечелят войната по определение, - въпрос на икономика и наука. Да заложиш бъдещето на нацията и 71трети път да настъпиш мотиката само *** фашаги го могат
139
6
 
21
 
! Отговори
Историкъ преди 5 години
Ако не беше Фюрера, Цар Борисъ и достойните ни министри от кабинета Филовъ и до днес Южна Добруджа щеше да е в Румъния - Тутракан, Добрич, Силистра, Балчик, Генерал Тошево и куп други градчета, паланкини села щяха да последват съдбата на Западните Покрайнини! Слава, Вечна Слава на Героите и Бог да пази Отечеството ни!
138
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Негативните реакции и дали е спорна личност се върти в кратуните на продажната журналистика.И фалшивите новини.Ама това всички го знаем.Луков за нас е патриот.Точка.
137
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен153Чел си комунистическа история.Виж кога и от кого е убит този достоен генерал.Всички изброени загуби са дело на комунистите, плюс 35000 загинали напразно, използвани като човешки щит от м-л Толбухин, за което кръстиха един цял град на негово име. Срам и позор, вечна анатема на комунистите!!
136
4
 
14
 
! Отговори
Цион Якубович преди 5 години
И да добавя гоим, следващото ви правителство трябва да има минимум 5 ***-неутрални министри (като сергей станишев) и поне още 5 министри, както и президент, с ислямо-арабски имена. Само така ще докажете, че сте демократична, зачитаща правата на малцинствата държава! Лоши бяхте, но ще се оправите!
135
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луков си е направо ангелче сравнен с комунистите
134
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствената организация от фашиски тип в Бтлгария е БКП
133
8
 
18
 
! Отговори
Цион Якубович преди 5 години
Ай ай ай, гоим! Луков е нацист, Луков е фашист, Луков е хитлерист! Заплюйте го и се отречете на него е името на истинския мултикултурализъм и така жадуваната демокрация! Отдайте се на свободата, дайте права на ЛГБТУФХЦЧЩ общността, но истински такива - гей-прайд парад всяка седмица, министерство на джендер-толерантността, ***-неутрални обръщения (вместо г-н и г-жа), гей-образование в програмата на началното училище и приемете поне 1 милион бежанци и им построете джамии!
132
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резултати от дейността на генарал Луков и подобните му:- България губи окончателно Северна Добружда, губи окончателно Македония, която остава в по-голямата си част в гръцко и сръбско владение, губи окончателно Източна Тракия, губи окончателно западните покрайнини. Като капак на тези загиби, България плаща огромни репарации след ВСВ. Всичко това благодарение на генерал Луков и разни други фашисти.
131
5
 
25
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Днес си имаме генерали! Борисов и ОСОБЕНО ЧЕРВЕНИЯ СЕРВИЛЕН СЛУГА - РАДЕФ!!!Бихте ли умирали за тях?Съмнявам се !Виж за Луков - са били готови да умират - за кауза по-голяма от "политически пристрастия"
130
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименХроника:"Полицията разпръскваше гей-парада в София. И участниците, и органите на реда се обиждаха с едни и същи думи..." :)
129
4
 
23
 
! Отговори
читател преди 5 години
Г-л Луков е реорганизаторът и строител на съвременната Българската Армия, тази армия, която само с присъствието си тук, върна Добруджа , Тракия и Македония!!Чест и слава на такива генерали.В България не е имало нацистка партия, а само комунистическа, която е разновидност на фашистките, а комунизмът, - развит фашизъм.
128
8
 
8
 
! Отговори
дон кихот преди 5 години
Български патриот е всеки който е отгледал две и повече деца, възпитал ги е в български дух и трудолюбие, спазване на закона и обществения ред. Български патриот е всеки който днес е произвел нещо за българската икономика. Патриотизмът се показва всеки ден. Тоз който измисли робот за розобер е сто пъти по-голям българин от сто души с факли и байраци. Това е истинския националсоциализъм.
127
4
 
27
 
! Отговори
Циник преди 5 години
По коментарите - ще ги познаете ! Текезесарските унуки на шумкарите, и обирджиите на мандри ! Наследниците на атентаторите от св.Неделя!Много са смели - с болшевишки башибозук зад гърба!В едно съм сигурен - ако бяха на мястото на Хр.Луков - щяха да се заровят в земята като лалугери! България - днес - е *** - само заради тях!От 44 не са сдавали властта!
126
2
 
30
 
! Отговори
До Додо преди 5 години
Брилянтен, както винаги колега, поздрави! Наистина Елитите най-много ги е страх от расовото и етно осъзнаване на народите от Европа. Затова смело печатат пари и ги наливат за установяване на мултикултурализъм, което си е кодова дума за ликвидиране на един народ, етно група и дори цяла раса, естествено бялата. Защото мултикултурализма не съществува нито в Азия, нито в Африка. Нека да подкрепим Луков Марш като български израз на протест срещу заличаването ни като народ с хилядолетна история!