Нови правила за ясли и градини: Ще има ли място за всички?

СОС прие промени в наредбата за прием на деца
Обновена: 14 фев 2019 14:17 | 14 фев 2019 14:15, Красимир Ангелов
10
Нови правила за ясли и градини: Ще има ли място за всички?
Снимка: Булфото

От 2020 г. за прием в детските градини в София ще се въведе т. нар. принцип на уседналост, обяви заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов след като Столичният общински съвет прие промени в наредбата за прием на деца в яслите и детските градини.

Още по темата
Чобанов отбеляза, че се въвежда принцип, който е залегнал в Закона за предучилищното и училищно образование, и предвижда детето да посещава най-близкото до неговото местоживеене заведение.

В наредбата се въвежда механизмът, който е изработен за прием в първи клас - най-много точки ще получават тези, които са най-отдавна на съответните постоянни или настоящи адреси. Над две години "уседналост" ще носи максималните три точки. Чобанов обаче уточни, че тази промяна ще е факт от следващата кампания, а е не от сегашната, която е в ход.

Друга част от промените обаче ще влязат в сила още от март и ще засегнат настоящата кампания.

Едната от тях е, че се увеличават точките свързани с адреса. Така 3 точки ще получават децата, на които поне един от родителите има постоянен адрес на територията на общината, а деца, чиито родители имат настоящ адрес, ще получават по две точки. Допълнителни две точки получават децата за адрес, който попада в административния район на детската градина.

Увеличават се точките и за родители, които работят или са студенти и стават от една точка на две. Решено е още братята и сестри да бъдат включени в общия списък с една точка.

Сегашният модел представлява подобрение на модела, действал през миналата кампания, поясни Чобанов и допълни, че тогава в града са останали неудовлетворени около 100 случая. Сегашната промяна ще позволи всички братя и сестри да отидат в едно детско заведение, посочи заместник-кметът.

От март ще се промени и нивото на контрол при прием на деца с хронични заболявания - досега се е изисквал документ от личния лекар, а сега ще се изисква да има решение от ТЕЛК.

Има и промяна при разпределението на деца с хронични заболявания и специални образователни потребности в групите. Така децата с хронични заболявания в група ще са три, като досега са били пет, децата със СОП в група вече ще могат да са две, а до сега е било възможно в група да има до три деца с образователни проблеми.

Целта, по думите на Чобанов, е да има по-равномерно разпределение на тези деца в отделните детски градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Неразбиращ преди 5 години
Миналата година хиляди дечица (както и моето) не бяха приети на държавна градина. Как така само 100 деца са били неудовлетворени? Изобщо мислите ли?
10
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
А кога ше се построят нови детски градини и училища? С темповете на увеличаване на населението в София, проблемът ще се задълбочава.
9
1
 
8
 
! Отговори
Аз тя майката преди 5 години
И накрая пак 90% от децата с двама работещи родители, без братя и сестри ще останат на жребий защото колкото и да увеличават точките всички са с равен брой. Отново решение само за замазване на очите на родителите. Голяма работа са свършили ама българска....
8
0
 
9
 
! Отговори
СОС преди 5 години
Колко души от СОС в комисията за образование са от София? ТОа е от Асеновград- да ходи там да си оправя детските градини.
7
0
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Правилата не създават места. Може само да ги понаблъскаш по повечко.
6
0
 
16
 
! Отговори
Татко преди 5 години
Миналата 2018 година не се класирахме с 9 точки, което беше максимума за нормално първо дете без по-големи братя, сестри и заболявания. Все още съществува принципа деца с едни и същи точки, да остават без класиране просто, защото не са извадили късмет. Да взема да спра да плащам данъци, защото от СО не са извадили късмет, а ?
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всеки 100 деца има 70-80 места в детските градини. Колкото и да сменят наредбата, пак за 20-30% от децата няма да има места в детските градини.
4
2
 
12
 
! Отговори
родител преди 5 години
Спомням си как преди не много години записах сина си на детска ясла. Отговаряхме на всички изисквания. Собствено жилище и двамата родители работещи в района. Детето беше точно на една година"Високо кфалифициран педагог"- неумна лелка, заяви:-Е аз тоа моа го гледам Тоа даже не мое да оди!Оставяхме го с два комплекта дрехи и три бр.пелени. Връщаха го наакан до ушите. Почнах да бележа пелените и установих, че въобще не ги сменят.А нашите дрехи щедро даваха за ползване на двете ромчета от групата.
3
0
 
11
 
! Отговори
80%+ преди 5 години
Новаторството от СО отново в действие. Как да намерим място на децата, за които няма градини, без да увеличим броя на приетите, а като сменим системата за кандидатстване.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На теория изглежда добре, но на практика е много зле.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година в София липсваха 3500 от необходимите места.Сега колко липсват? И не сте ли закъснели малко с тази уседналост?