Парламентът заработи от втори опит след совалки на Цветанов

БСП и ДПС бяха на местата си, но не се регистрираха първия път
Обновена: 14 фев 2019 10:26 | 14 фев 2019 09:47, Камелия Цветанова
21

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП и ДПС за малко да провалят редовното заседание на парламента. В 9 ч., когато трябваше да започнат работа, депутатите от опозицията бяха на местата си в пленарната зала, но не се регистрираха.

Още по темата

След спешни совалки в стаята на ДПС на шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и на председателя на правната комисия Данаил Кирилов, вторият опит за регистрация се оказа успешен.

Депутатите трябва да започнат приемането на второ четене на промените в Изборния кодекс. Снощи правната комисия заседава до 00:30 часа.

Една от най-важните промени е свързана с отпадане забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Предложението за това е на ГЕРБ, а в мотивите си те се позовават на наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което според тях поражда неравнопоставеност.
 
Депутатите ще обсъжда още възможността за въвеждане видео-наблюдение в изборния процес, както и дали да отпаднат номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината.

Очаква се спорът да се концентрира и около състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича в края на месец март. От БСП настояват процедурата за избор на нови членове да стартира още тази седмица, за да може да приключи до законовия срок - 21 февруари. Нагласите сред редиците на управляващите обаче се съставът на Комисията да не бъде променян преди изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
професионалист преди 5 години
Задължително машинно гласуване,иначе Цвинокио ще се намеси и ще опорочи вота на гражданите.
17
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТЕЖКА ДИЛЕМА Е... : КОГО ДА УБИЕШ ПРЪВ ОТ ДЕПУТКОДАТИТЕ !!! НЕ ТРЯБВА ДА Е ОТ "ВЕЛИКИТЕ" ,ЗА ДА МОЖЕ ТЕ ДА СТРАДАТ ОТ УЖАС ПРЕД - ЛИКВИДАЦИЯ !!! ТОГАВА КОЙ ОТ "ГРУПИРОВКИТЕ " В "ПЛЯМПАМ -МЕНТЯ" НА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ПРЪВ ???? ДИЛЕМА Е И ДАЛИ ДА НЕ ЗАПОЧНЕШ ОТ МАЙКИТЕ ИМ ...ТЕ СА ГИ СЪЗДАЛИ, КАТО ТАКИВА - НАРОДНОВРЕДНИ ПРОДАЖНИЦИ И НАГЪЗНЯЦИ НА САЩ И...???
16
1
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
,,ЗАРАБОТИ,, кво точно означава ??? Един изпотен не виждам на снимките. Как работят без да са потят ??? Басии тия са извънземни :) Земляните се потят като работят ;)
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С новите поправки ако партия вкарва 0.8 човека за депутати и абсолютно всички са гласували за 7-мия кандидат в листата на района, то той няма бъде избран, защото ще се прехвърлят гласове от други места в страната, така че да стигнат за 1 мандат. Така за пореден път бетонират 1-вия в листата - най-ценния парашутист. Обикновено силно партийна фигура, нямаща нищо общо с района в който се кандидатира.
14
4
 
15
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДОЛУ ГЕРБ
13
2
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
На път сме да направим нововъведение в изборната практика. Мандатът на Централната избирателна комисия изтича, но на управляващите им е по-изгодно тя да остане. И ще го гласуват. Дават ли си сметка, че така може да се оспори легитимността на изборите изобщо.А за следващите, общински избори, пак ли ще приложат същия трик - няма време, да оставим същата комисия?
12
4
 
15
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЦВЪКИ СЕ Е АКТИВИРАЛ ЗА ИЗБОРНА МАНИПУЛАЦИЯ;ЦВЪКО, ВИЕ С ТИКВАТА И ЦАЦАРОВ СТЕ ПЪТНИЦИ КЪМ ПАНДИЗА
11
3
 
16
 
! Отговори
мери преди 5 години
Абе този стратег Цецо скъсва си *** от Бач а оставя Боко тиквата да се пъчи навсякъде хайде да го сменя, че да си намери място най после пък и заслужава завалията Все глупости прави ама за себе си не мисли горкия. Той като ритне Боку всияко ще е наред в тази държава
10
2
 
23
 
! Отговори
Сега преди 5 години
На някой да не му е ясно, че ГЕРБ управлява с ДПС. Ще приемат всичко, което ДПС поиска
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно какво е мнението на Конституционният съд - трябва ли да се изпълни закона и да се гласува за нова ЦИК или трябва да стане това, което иска изЦвъкчо?
8
2
 
31
 
! Отговори
Цвъ наЦвъкан преди 5 години
На среднощно заседание герберите отмениха преференциалното гласуване.Остават мъртвите душе в списъците и няма да има избор на нов цвик.Считай изборите за в кърпа вързани.Помпейо,дека си,нема ли да изригнеш?!
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едната ръка мие другата, а пък двете - тиквето!
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербер.астко мало.умие избуява с нова сила - да се изпълни законовото изискване след изтичане на мандата на ЦИК да се избере нова ЦИК не може, защото било много късно, а да се промени Изборният кодекс, който ще влезе в сила по същото време - може?!?Колко т.ъ.п. трябва за да си физкултурник-милиционер и гербераст и да ги говориш тия на хорицата, които пък би следвало да повярват?!?
5
2
 
28
 
! Отговори
Край преди 5 години
Дявола е в детайлите. Ще гласувате ама други вече са избрали вместо вас послушковците и са ги наредили в едни листи за които великодушно ви е разрешено да гласувате.Народа иска мажоритарни избори ама на поробените народи те са им забранени.
4
3
 
41
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Хайде патриотите да напускат коалицията, за да се види истинската коалиция ДПС+ГЕРБ.Няма важен закон, по който ДПС да не са подкрепили ГЕРБ. Факт !
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва нещу не работи, ич!
2
3
 
36
 
! Отговори
ГЕРБ+ ДПС преди 5 години
това е неофициалната , но сигурна коалиция на ГЕРБ. Колкото и да се бие в гърдите ТИКВАТА, че никога нямало да прави коалиции с тях резултата е ВИДИМ. По всички важни за страната въпроси гласуват ЕДНАКВО. Това се плаща с държавни пари. От "ИЗЛИШЪКА" няколко милиарда всяка година декеври по-голямата част потичат към ДПСарски общини
1
3
 
35
 
! Отговори
Фандъкова преди 5 години
Тоест за всяко гласуване ЦЦ ходи при ДПС да се моли за кворум, направо да назначат и дпс министри по да е явна коалицията с Доган!