Идея от ВМРО: За образовани родители - от 200 до 1300 лв. помощ при раждане

Предложението първо за София, после и за други градове
15 фев 2019 12:52, Василия Пейчева
98
Идея от ВМРО: За образовани родители - от 200 до 1300 лв. помощ при раждане
Снимка: архив "Булфото"

Родителите в столицата с поне средно образование да получават еднократно помощ за раждане и отглеждане на дете от 200 лева, за второ да получават 500 лв., а за трето – 1 300 лв. Такова предложение ще внесат общинските съветници от ВМРО в Столичния общински съвет като мярка за насърчване на отговорната раждаемост и отглеждането на деца на територията на Столична община.

Още по темата

Критериите, които от ВМРО са заложили за отпускане на помощта, са минимум средно образование и постоянен/настоящ адрес на територията на Общината, като за постоянен адрес се предвижда две години уседналост преди раждането на детето, а за настоящ адрес – три години.

Родителите с образователна степен "Бакалавър" или "Магистър" ще получават по-голям размер еднократна помощ. За второ и трето дете съответно сумите на еднократната помощ нарастват.

Така родителите с магистръска степена за раждане на второ дете ще получават 700 лева еднократна помощ, а за трето дете - 1700 лева.

Целта е да се подпомагат младите семейства и да се облекчат, като с тези средства се покрият част от разходите в първите месеци от раждането на детето. Въведен е образователен критерий, който е обективна възможност да се подпомагат семейства, които не създават деца в риск.

От ВМРО подчертават, че предложенията са допълнителни стимули за определени групи, а не изключват досегашаните помощи, които получават всички семейства еднократно при раждане на дете.

Раждаемостта в София е около 13 000 деца на година, като около 45% от семействата са с поне един родител с висше образование. Новите помощи ще костват на бюджета на Столичната общита около 6,5 млн., пресмятат от ВМРО. Ако програмата се окаже успешна, от партията имат амбицията тя да се въведе и в другите общини и да стане национална стратегия.

"Програмата е предложена на общинско ниво на територията на най-голямата община в страната. Ащо успеем да въведем този механизъм и видим положителните страни, това ще докаже, че може да работи във всяка една община. Амбицията е тази програма да се превърне в национална концепция", обясни общинският съветник Карлос Контрера.


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Първо трябва да се даде определение на ОБРАЗОВАНИ , защото не е ясно.
88
1
 
2
 
! Отговори
Пояснение преди 1 месец
До Татко
Тук има някакво недоразумение: 1. Парични поощрения ще получават родители, които имат най-малко средно образование, т.е. СА учили, а не мързелували. 2. Поощренията не го получават лично бебетата, а родителите им, т.е. самите бебета не са дискриминирани, нито родителите им.
87
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На софиянци въобще не трябва да се дават такива помощи. Те са много богати, с огромни заплати и имат предостатъчно пари.
86
2
 
3
 
! Отговори
до 85 преди 1 месец
детските градини не стигат само и единствено в София , понеже селяните се преселиха тук . По селата градините са празни . Дори не са и кръчми.
Няма такъв филм че при повече деца преди 30г градините стигали , а сега не стигат.
85
4
 
1
 
! Отговори
до 84 преди 1 месец
аре стига с тея басни за прекрасните българои , спазващи закона , грижещи се за децата си и тнт .
БГ-тата ги мързи да гледат , да работят , да правят бебета . Дай им само да смучат там ракия вечер и да пердашат жена си че в салатата им няма достаъчно олио .
И понеже ги мързи та две не виждат да гледат деца -> виновни са им всички останали .
84
2
 
2
 
! Отговори
До 82 преди 1 месец
Попитай Иван Костов защо няма ясли и детски градини! Точно СДС разпродаде детските заведения, направиха ги на кръчми и затова сега не достигат места. Как преди 89 година, при повече деца нямаше проблем, а сега при по малко деца, местата не стигат, защо ли!?
83
1
 
2
 
! Отговори
Дискриминация е преди 1 месец
и това, че децата на онзи етнос безплатно ползват и детски ясли и детска градина.
От къде накъде?
Тодор Живков постави началото на почина България да се превърне в развъдник на онзи етнос и той да вегетира и безчинства на гърба на работещите и спазващите законите български граждани.
Онзи, който не си е направил труда да получи дори основно образование, какъв родител може да бъде? А нашите закони, вместо да санкционират безотговорността, я възнаграждават - 22 вида помощи, привилегии, общински жил
82
0
 
3
 
! Отговори
Добро решение преди 1 месец
И още много други бонуси трябва да получат образованите родители, а на онези, които създават деца без да са осигурили условия за отглеждането им, трябва да се налагат тежки глоби, които те да изплатят чрез принудителен труд.
Също така, децата на безотговорните трябва да бъдат отнемани и настанявани в соц. домове, а издръжката им там да бъде отработвана от родителите им. Стига вече бизнес с ударно раждане за пари! И никакви приемни семейства за такива, те и от това направиха бизнес!
81
1
 
2
 
! Отговори
Татко преди 1 месец
Хора вие отказвате да видите, че децата са постянно дискриминирани от години и се хващате за тази глупа.ва еднократна помощ. Не е ли дискриминация, че моето дете не е прието в ясла, зщото някое друго дете е прието с преференции за студент родител или родител държавен служител ,? Не е ли дискриминирано моето дете на бзза родители ?
80
0
 
3
 
! Отговори
Татко преди 1 месец
Е така де, нали точно с това почнах спора.Моето дете няма да получава детски, защото ас съм учил и се справям в живота. То какво е виновно, че съм учил ? Или еднакви детски за всички деца или друг начин за поощряване.
79
3
 
2
 
! Отговори
до 77 преди 1 месец
ако в едно общество има поне капка законност - то не може да дискриминира бебета заради това какви са родителите им !
Всички бебета са абсолютно равни. Това е правило от Бога ако щеш .
78
4
 
2
 
! Отговори
до 76 преди 1 месец
Точно така - ти получаваше стипендия за собственния си отличен успех , което е твое собствено постижение ! Не си получавал стипендия за това че родителите ти са имали отличен успех. Нито пък си бил лишаван от стипендия затова че родителите ти са били двойкаджии.
така и едно бебе не може да бъде дискриминирано заради родителите си.
77
1
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 1 месец
Това с образованието е малко изкуствено. А и - за какво ще идат парите? По-добре е: при раждане на дете да се връщат данъци, платени от БАЩАТА (за да се намалят т.нар. "самотни майки"), като платеният данък общ доход за година и половина назад да се инвестира за бъдещата пенсия на новороденото дете (така дългосрочно ще се разтовари пенсионната система) и за още година и половина - под формата на ваучери за покупка на детски стоки - БЕЗ ДДС. Така ще се подпомогне реално младото семейство.
76
2
 
4
 
! Отговори
БПФ преди 1 месец
До Анонимен 65

А сега не е ли дискриминация - хъхрешките малки да получават всевъзможни помощите - а за българчетата: един среден?
75
0
 
7
 
! Отговори
Татко преди 1 месец
Добре хайде да погледнем нещата от друг ъгъл. Аз в училище получавах стипендия за отличен успех. Това не е ли дискриминация по вашата логика ? Другите ьащо не получават и те, нали сме се родили равни ?Нали държавата неправела разлика между децата ? Защо наказваме добросъвестните граждани и данъкоплатци, з поощряваме мързеливите ?
74
1
 
5
 
! Отговори
До 73 преди 1 месец
А не е ли дискриминация на детето, когато то е родено от неграмотно дете и захвърлено на произвола на съдбата? Дали ще се чувства щастливо такова дете? Защо да не се помисли преди да се родят нещастните деца, а трябва после да се чудим как да ги интегрираме?
73
6
 
1
 
! Отговори
до 71 преди 1 месец
както писах - следващата стъпка в посоката на този иди-оти-зъм е бебетата на родители членове на ВМРО да имат по 10000 лв помощи , понеже са по-качественои и с по-добро бъдеще ?!?
Хитлер ги пробва тези идеи и ликвидира Германия .
72
2
 
1
 
! Отговори
до 72 преди 1 месец
Безспорно има безотговорни родители колко щеш . И при това не малко българи сред тях .
Как да се харчат детските е напълно контролируемо. Просто вместо пари в брой се дават карти , купони , и тнт които могат да се изразхпдват само за детски неща .
Начини има много .
Но отново - едно бебе няма никво понятие какво е , и какви са родителите му . И не може да бъде дискриминирано заради тях !
71
0
 
5
 
! Отговори
Татко преди 1 месец
До 70. Ще си позволя да не се съглася с вас. За други деца от други етноси е майка, но за моето дете е мащеха. Всяка стотинка (250 лева), която съм получил от държавата съм я похарчил за моето дете, ако някога пак получа нещо от държавата пак бих ги похарчил за детето, а истината е, че голяма част от детските надбавки се харчат от родителите за техните си нужди, а не за децата, така че да държавния апарат ни дискриминира и то доста сериозно, превръщайки детските в доходи на определени лица !
70
1
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 1 месец
Идеята е много добра, въпреки, че не е точно на ВМРО, а на Виктор Орбан, който я обяви преди няколко дена в Унгария. Важен момент е, че помощите се дават само на образовани родители, които са гаранция, че децата ще имат добро бъдеще. Под средно образование са майки на по 15 години и други от онзи етнос, които като чуят за тези помощи, ще направят по 20 деца заради парите. Но хубаво е, че ВМРО пренася у нас и чуждия положителен опит!