ОмбудсМая: Грубо се посегна върху правата на българите

Промените в Изборния кодекс ще бъдат обжалвани в КС
39
ОмбудсМая: Грубо се посегна върху правата на българите
Снимка: архив "Булфото"

Омбудсманът Мая Манолова се закани, че в момента, в който бъдат обнародвани поправките в Държавен вестник на Изборния кодекс, тя ще внесе жалба в Конституционния съд.

Още по темата

Според нея измененията отнемат права на избирателите.

"Това е грубо посегателство върху правата на българските граждани, отнемат им правото да гласуват за личности, което те поискаха на референдума през 2015 г., сега преференцията става безсмислена, това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева, защото 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи", скочи тя.

Късно снощи с гласовете на ГЕРБ и част от "Обединени патриоти" беше подкрепено предложението за промени в Изборния кодекс на ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа, което на практиката означава, че преференции няма да има.

Манолова атакува и отсъствието на електронното гласуване, което според нея оставя стотици хиляди българи без граница без възможност да дадат своя глас.

"Няма как да остана безразлична върху това посегателство, това е 13- ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема все повече права на избирателите", настоя омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
17
 
! Отговори
118 преди 5 години
Може да се отнеме нещо, което човек го има, в случая хората в България никога не са имали права, така че няма как да ти се отнеме нещо, което човек няма!!
10
1
 
18
 
! Отговори
До 2 и подобни. преди 5 години
Тези които са живели ,видели и знаят времето на ОФ , ДКМС, БКП, ДПС и Герб много добре помнят и бай *** и бай ганьовщината.Но новото поколение голобради комсомолци ,,знаят" всичко-полуинформирани и полуграмотни и говорещи безапелационно и категорично като последна инстанция.За тях живота е почнал преди 10 години и държавата също е на толкова.Вие знаете ли деца че допреди толкова ,нямаше тази професияТ.Р.О.Л. и разговори и спорове се водеха от човеци по човешки.
9
12
 
6
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 5 години
Матриалът да си наляга парцалките и да гласува за това което ние решим, защото както каза преди години матриалът не струва в БГ-то. Колкото по-малко зависи от матриала, толкова по-добре.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
журнаМелия Цветанова - глупава статия от глупав псевдожурналист
7
3
 
19
 
! Отговори
мак преди 5 години
Значи, ще избираме пак същите кандидати от първите места, няма да имаме шанса да посочим някое ново лице, непокварено от политиката. Удобно за цвък и шайка. Много хора ще се откажат да гласуват, щом им се отнема това право да избираш личност. Само електоратът ще гласува, той не разбира и не се интересува от редене на листи, личности, преференции и т.н.
6
5
 
26
 
! Отговори
ВКАРАХА НИ В ДИКТАТУ преди 5 години
ГЕРБ е пределно ясно АНТИБЪЛГАРСКА ПАРТИЯ!!Изумителното обаче е как т.н. "ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ" се прегърнаха заедно с АНТИБЪЛГАРСКАТА ПАРТИЯ ДПС и гласуваха за тези срамни поправки отнемащи не само правато на избор , но и СВОБОДАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!НЕ НИ ОСТАВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА БОЙКОТИРАМЕ ИЗБОРИТЕ!ДА СВАЛИМ ОТ ВЛАСТ ТОЗИ МРЪСЕН АНТИБЪЛГАРСКИ РЕЖИМ НА УПРАВЛЕНИЕ ПРЕВЪРНАЛ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ В БИЖАНЦИВРЕМЕ Е ТАЗИ АНТИБЪЛГАРСКА ПАСМИНА ДА БЪДЕ ИЗЧИСТЕНА!ВРЕМЕ Е ДА ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦАТА!
5
4
 
12
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Никой не може да ти отнеме правото да НЕ гласуваш! Нека си внасят каквито искат поправки, и подправки, накрая те ще си го отнесат. Тя, тоягата има два края!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най вече са зсегнати правата на "шведите".Ужасно!
3
22
 
5
 
! Отговори
Петъкеееее преди 5 години
Приемам като крайно грубо засягане на правото ми на лично спокойствие и душевна хигиена това, в петък следобед, по време, когато точно си представям как качваме с баджанака в колите жените и децата, отиваме на вилата, палиме скарата и др. съпътстващи мероприятия, наслаждавайки се на пресно-падналия снежец, та, да ме атакува визуално и вербално някоя политическа авантюристка с амбиции за президент на вселената.
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** (ГЕРБ) прави избори - за тези, които знаят.
1
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде ,ОФ (отечествен фронт) за тези които знаят-БСП+президент +омбудсман.