Задръстване на изхода за Пловдив заради протест в Горубляне

Собственици на земи, които не са обезщетени, блокираха движението
17 фев 2019 19:16, Анисия Иванова
24
Задръстване на изхода за Пловдив заради протест в Горубляне
Архив: БУлфото

Жители на столичния квартал "Горубляне" излязоха на пореден протест и блокираха бул. "Цариградско шосе" в двете посоки на изхода за Пловдив. Километрични опашки от автомобили попаднаха в задръстване по обходните маршрути, съобщи БНР.

Протестиращите собственици на земи, които не са обезщетени, заявиха, че само блокиране на движението ще накара Столична община да чуе исканията им. Според тях преди избори земята винаги става разменна монета. Те поискаха мораториум върху продажбата на държавна и общинска земя до приключване на обезщетяването и настояват новият парк „Изток“ в квартала да бъде изградена само върху държавни и общински терени.

Собствениците водят четири дела в Страсбург. Сезирали са и главния прокурор, че Столична община умишлено блокира процеса на възстановяване на собствеността. В същото време върху взетите им частни земи се дава право на строеж на частно училище и са изсипвани строителни отпадъци, за които са предупредени, че трябва да ги изчистят, твърдят протестиращите.

Сред причините за недоволството е още "дискриминацията", според протестиращите, "на нискоетажните квартали спрямо панелните жилищни комплекси", както и липсата на достатъчно детски площадки, изградена канализация, тротоари, велоалеи, градски транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДианабад и Дървеница да не би да са много далече от Горубляне?Не е невъзможно да са обработвали земята си от сутрин до вечер и да са се прибирали у дома.
20
0
 
0
 
! Отговори
karamel преди 5 години
До Чакал в задръстванеАми затворете кръстовище в Горубляне,само че от там не минават само горубци ,а хора пътуващи от и за СОФИЯ.Дали ще се затвори Цариградко или Околовръстното или някое кръстовище в квартал Горубляне е едно и също целия трафик минава от там.и да ще протестират хората.А пък тези зелени площи знаете ли на какво приличат само реват ,че няма къде да играят децата а зелените площи тънат в мръсотия която сами са си направили.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ходят да си протестират пред Столична община, какво спират движението и стотици други да страдат и те, заради техните проблеми. Странната народопсихология като имаш проблеми за разрешаване и ти е зле, дай и на останалите да им зле.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само блокиране на столична община ще реши проблемите.Да стоят вътре докато не си свършат работата общинарите,кмет,архитекти и чиновници,на хляб и вода.Блокиране на пътища и кръстовища за тях е песен в ухото.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже не е необходимо да си се "запазва цяло кръстовище", по една пешеходна пътека ще е повече от достатъчно. Пък и кога примерно сте правили барбекю на пешеходна пътека?
16
2
 
11
 
! Отговори
Чакал в задръстване преди 5 години
Предвид последиците причинени от жителите на Горубляне (дълго чакане в задръстване, причинено от тях, загубено време, разход на гориво и т.н.), както те са си "запазили" кръстовище в неделя вечер, предлагам да си запазим по едно горублянско кръстовище в делничен ден (например от 6:30 сутринта до към 10:00). Може и няколко поредни дни. Както те се подиграват с народонаселението на София град, нека не могат да стигнат до работа в делничен ден пък да видим дали пак ще си "запазват" кръстовище...
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
къшМайни къшКъш от София
14
1
 
10
 
! Отговори
Селски тарикат преди 5 години
Тези които живеят в градовете не са за завиждане.Първо дишат мръсен въздух,второ няма къде да си паркират трошките,трето живеят един в/у друг и т.н.
13
8
 
10
 
! Отговори
Men преди 5 години
Мдааа когато е имало селяци в Пловдив на мястото на София е имало крайпътна тоалетна където бъдещите горди столичани са обслужвали задните части на селяците от Пловдив
12
3
 
14
 
! Отговори
читател преди 5 години
Средно, от горубляне има по 3 собственици на земята.Обикновено от тези, които докарваха по 2 свидетели, които и името си не могат да напишат, но твърдят че Вуте, е те тука имаше гоооолаяяяма, много голяма нива. А нивите са от Ихтиман до Драгоман.И сега си търсят парите.
11
6
 
9
 
! Отговори
ДА Бе преди 5 години
До Анонимен 4Абе ***,като имаш питане и не си съгласен с общината ще ходиш да протестираш там,а не да виснеш на Цариградско че ти е по близо.Много скоро на някои от тези хора дето висят на магистралата ще му писне от такива Пишман протестиращи и ще има кръв и сополи.
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селя ците от Пловдив пак атакувт на тумби София.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните държави, когато се предвижда изграждане на нови квартали и т.н. Общината обезщетява собствениците и взима земята. После парцелира и изгражда цялостната инфраструктура, чак тогава продава терените/парцелите на желаещите инвеститори, който естествено трябва да се съобразят с заложените изисквания за строеж о т.н. както да не рушат вече изградената инфраструктура, камионите да излизат винаги чисти от обектите и още много други....
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горублянци са решили да стават панелкаджии и те.Само да попитам, някой знае ли колко е било населението на село Горубляне преди реституцията?Струва ми се, че много далеч са ходили да обработват нивите си тези хора.Изкачат градинки в Дървеница и Дианабад, които са били техни. Сигурно дядовците са ходили да копат кокуруза с преспиване.
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собствеността е неприкосновена, но общите интереси (пътища, инфраструктура, паркове, градинки) налагат ограничения на тази неприкосновеност. Има закони според, които държавата може да ви вземе имушеството като ви възмезди СПРАВЕДЛИВО т.е на текущи пазарни цени. Ако собствениците не съгласни с обезщетението - могат да съдят общината и ако се докаже, че че не е справедливо, съда ще постанови по-високо обезщетение. Вариант да кажете "НЕ няма да го дам тоя парцел за парк, искам да си го застроя" просто НЯМА, няма и да има.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На изхода за Пловдив незнам, ама на входа на София, какво мазало беше..
5
3
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Само ти имаш дете в тая държава...
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимем преди 5 години
А ти като си висял в колата защо мина от там а не си стоя на село че такива като теб се напълниха панелките па и се изказва.Ходи си откъдето си няма да висиш а може и кола да не ти трябва
3
3
 
9
 
! Отговори
Заглавие преди 5 години
В заглавието: на изхода от София или на входа на София
2
25
 
27
 
! Отговори
Гневен преди 5 години
Заради вас ли висях с детето си в задръстването? Да ви изсъхнат топките дано! Що протестирате в неделя и не пред Общината. С тези протести по това време и на това място хората ще ви намразят, а може и до други неща да се стигне. Как да стигнат например линейките до Окръжна болница? Нещастници. Няма полиция в тази държава, щом се позволява на всички да блокират пътищата. Не можеше ли полицията да отбива движението към Ботевградско?