Задръстване на изхода за Пловдив заради протест в Горубляне

Собственици на земи, които не са обезщетени, блокираха движението
17 фев 2019 19:16, Анисия Иванова
24
Задръстване на изхода за Пловдив заради протест в Горубляне
Архив: БУлфото

Жители на столичния квартал "Горубляне" излязоха на пореден протест и блокираха бул. "Цариградско шосе" в двете посоки на изхода за Пловдив. Километрични опашки от автомобили попаднаха в задръстване по обходните маршрути, съобщи БНР.

Протестиращите собственици на земи, които не са обезщетени, заявиха, че само блокиране на движението ще накара Столична община да чуе исканията им. Според тях преди избори земята винаги става разменна монета. Те поискаха мораториум върху продажбата на държавна и общинска земя до приключване на обезщетяването и настояват новият парк „Изток“ в квартала да бъде изградена само върху държавни и общински терени.

Собствениците водят четири дела в Страсбург. Сезирали са и главния прокурор, че Столична община умишлено блокира процеса на възстановяване на собствеността. В същото време върху взетите им частни земи се дава право на строеж на частно училище и са изсипвани строителни отпадъци, за които са предупредени, че трябва да ги изчистят, твърдят протестиращите.

Сред причините за недоволството е още "дискриминацията", според протестиращите, "на нискоетажните квартали спрямо панелните жилищни комплекси", както и липсата на достатъчно детски площадки, изградена канализация, тротоари, велоалеи, градски транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
23
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Като не им харесва в Горубляне да ходят да живеят в Люлин и Обеля. Така няма да са дискриминирани.