Мобилен кабинет в кв. "Христо Ботев", ще ваксинират срещу морбили

Имунизирани ще бъдат роми от 13-месечна до 18-годишна възраст
19 фев 2019 17:00, Павел Гълъбов
13
Мобилен кабинет в кв. "Христо Ботев", ще ваксинират срещу морбили
Снимка: Reuters

Във връзка с последните съобщения на Столична РЗИ за нови случаи на заболели от морбили на територията на кв. "Христо Ботев", днес в  Столична община бе проведена среща за координиране на действията на здравните и общински власти за ограничаване разпространението на заболяването в гр. София, съобщават от правителствената информационна служба.

Още по темата

В срещата участваха директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, зам.-кметът на гр. София Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия към СОС д-р Веселин Милев, директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз, кметът на район Слатина Наталия Стоянова.

В изпълнение на указанията на Министерството на здравеопазването, Столична Регионална здравна инспекция ще разположи от утре мобилен кабинет с екип в кв. Христо Ботев, където ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи.

Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Юруш на ваксините...не останаха...
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще ваксинират срещу морбили
-

хм ... дали ще ваксинират "срещу" или ще инжектират "за" ?!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига държавни пари на вятъра !!!! Оставете естествения подбор да си свърши работата веднъж и за винаги за благото на България.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И телк може да се издава в него. По-бързичко да идва соцяла.
2
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
спираите детските на неимунизираните да си плащат престоя в болниците
1
2
 
16
 
! Отговори
ОСТАВКА Гроб преди 1 месец
Браво, принципно е скъпо, но щом е за електората........