В София са поставени 20 постоянни контейнера за текстил

Адресите могат да бъдат намерени на сайта на Столичния инспекторат
20 фев 2019 19:07, Анисия Иванова
7
В София са поставени 20 постоянни контейнера за текстил
Снимка: Столична община

В София са поставени първите 20 постоянни контейнера за текстил. Те са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столична община започна да разработва в началото на 2019 г.

Целта е постепенно да се изгради устойчива система за събирането и последващо третиране на този вид отпадъци, подобно на останалите вече изградени и успешно работещи 12 системи за събиране на различни потоци отпадъци в София, включително опаковки, зелени отпадъци, електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци, батерии, акумулатори, излезли от употреба МПС и други, съобщиха от Столична община.

"През 2018 г. проведохме различни инициативи за събиране на стар текстил от домакинствата, в резултат на които бяха събрани и последващо третирани общо 24.5 тона текстилни отпадъци. Опитът ни през изминалата година показа, че гражданите имат нагласа да изхвърлят разделно и текстилните си отпадъци. Резултатите дадоха основание на кмета в края на 2018 г. да предложим на Столичния общински съвет да започнем да изграждаме система за събиране на текстилни отпадъци. Сега стартираме с разполагане на 20 контейнера в различни квартали на Столичната община, като предстои броят им постепенно да се увеличава“, коментира зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова при представянето на контейнерите.

Събраните в постоянните контейнери текстилни отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци, до техни площадки, където преминават през процес последващ на разделяне.

Годните за повторна употреба се отделят, а негодните текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават, както на инсталации за производство на изолационна вата, така за производство на памучни парцали за индустрията. Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване.

На територията на Столична община са разположени и временни контейнери за текстил, чийто адреси могат да бъдат намерени на сайта на Столичния инспекторат. Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община – www.sofia.bg/waste.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Мечо Пух преди 5 години
Без контрол - това е поредната глупост на клати... Видяла жабата, че подковават вола ...С контейнерите за разделно събиране се случи същото - шведите се възползват ... Не изхвърлям разделно вече и не гласувам - един шведски глас не е равен на моя!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
чичо Любо преди 5 години
Лошото е, че по - *** субекти ще ги разпердушинят
4
5
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Ми като почине русофил,събличат го и хвърлят в специалния контейнер за дрехи напоен с негативна енергия на русофилщина и човек като ги облече се побърква и става по-червен от предишния с татуиран сърп и чук на челото си....
3
2
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Ми като почине русофил,събличат го и хвърлят в специалния контейнер за дрехи напоен с негативна енергия на русофилщина и човек като ги облече се побърква и става по-червен от предишния с татуиран сърп и чук на челото си....
2
0
 
8
 
! Отговори
Белжик преди 5 години
Същите контейнери се използват в Белгия. Браво учат се на хубавите неща, но бавно. Проблем е че не се събира разделно *** и няма обществена подкрепа за това.
1
0
 
7
 
! Отговори
Сп??нс - мдааа преди 5 години
Щеше да е по-добре да ги сложат на входовете на големите магазини или из моловете, така ще са по-защитени от тараш. Нали гледам какво е в Испания с временните контейнери, хората си хвърлят всякакви стари предмети и дрехи , а братята романеску влизат през отвора и пълнят денковете за северната ни съседка.