Столичната община събаря къщи, ромите: Законни собственици сме!

Според общината обаче притежател на земята е частно лице
21 фев 2019 11:00, Красимир Ангелов
83

Ромите от "Орландовци" са в протестна готовност, повече от година след като Столичната община събори част от къщите им там с мотива, че са построени върху частен имот. Обитателите им днес обаче твърдят, че са собственици на земята. Те са категорични, че жилищата им са законни.

Пред Bulgaria ON AIR жителите на "Орландовци" бяха категорични, че не са били предупредени, че домовете им ще бъдат съборени преди време, а някои от тях се оплакаха, че дори не са могли да изнесат изцяло багажа си.

Година по-късно ромите са издигнали нови постройки и живеят на същото място. Те обаче отново са застрашени от събаряне.

През 1985 година държавното предприятие "Чистота" построява три масивни сгради, в които живеят ромските фамилии. След приватизацията имотите са върнати на частен собственик, но ромите не знаят кой е той и продължават да живеят там.

"Към настоящия момент собственик е физическо лице. Хората живеят трайно и необезпокоявано повече от 25 години. Съгласно българското законодателство, когато някой живее повече от 25 години в имот, той става негов собственик на основание придобивна давност", коментира адвокатът Елена Иванова в "България сутрин".

За да могат ромите да станат законни собственици, е подаден иск към Софийския районен съд и той трябва на базата на представени доказателства и свидетелски показания да се произнесе с мотивирано решение.

От Общината обаче твърдят, че няма как ромите да придобивят собственост по давност, тъй като земята е собственост на частно лице.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
6
 
! Отговори
авс преди 5 години
всеки ден едно и също руснаците и ромите при вас няма ли други новини стига че ми омръзнахте
64
4
 
4
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
До Модерното, ако собственика на замята, която ползваш не е предявявял никакви доказуеми претенции към теб през последните 50 години, може спокойно да му я отнемеш по давност и няма нужда да я купуваш. Не е въпрос на българи или роми, да можеш да придобиеш имот по давност.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧочоПо същия начин виждам,че се отнасят троловете и към българите,днес ще погнат ромите,утре и българите по същия начин,на първо място трябва да стои винаги закона и правата на гражданина!Като толкова са се загрижили,защо не спрат битовата престъпност в селата,а се ослушват?Иначе са много смели.
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МодернотоНе може да нямаш право,просто има някакъв закон който не ти дава възможност или някой чиновник те спира.такъв имот не се продава,а придобива по право.
61
3
 
13
 
! Отговори
Модерното преди 5 години
Защо българите не придобиват по давност, а само ромите? Закона не е ли еднакъв за всички.Ползвам малка част от 50 години и не искат да ги продадат към имота ни?
60
2
 
8
 
! Отговори
Чочо преди 5 години
До АнонименВземи си ги у вас папагал .
59
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не делете хората,а действайте според закона!Не може да насъсквате хората един срещу друг и да всявате омраза,а да не спазвате закона!С отнемането на имуществото,се генерира още повече престъпност,вместо да се озапти престъпността.
58
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хора са живяли в държавни или ведомствени жилища,а не своеволно!Ако искате да спазвате закони,защо не са били оведомени хората при прехвърлянето на собствеността,защото изглежда точно те са хората,които са живяли законно там и са имали пълното право на имота,дори и да не е било ведомствено,поради давност!Спазвайте законите,както се отнасят към ромите,така и към бедните българи ще се отнасят някой ден,не трябва да се допуска това и да се насажда омраза!
57
6
 
6
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
До Solar Power, давност има защото собствеността не е само право, но и задължение. Ако някой не се интересува с десетилетия от собствеността си, той не е добър собственик, който заслужава държавата да му защити правото на собственост. Неподдържаните имоти могат да създадат много сериозни проблеми на обществото. Сградите могат да се сринат и да убият човек, неокосените терени а амброзия могат да предизвикат алергия и т.н.
56
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Смее ли човекът да се покаже пред тази напаст! Общината не си е свършила работата, сега да им намери жилища!
55
2
 
4
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Кой е приватизирал и колко пари е платил на държавата? Защо собственикът не иска да излезе пъблично пред телевизията? Ще се окаже, че е някой патиен далвераджия, който е ограбил държавата, но сега искат да отвлекат общественото внимание с ромите!
54
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не ви ли покани собственика и не ви ли обеща, че ще ви плаща той за височайшето ви присъствие? Да видим как ще се съгласи да ви преотстъпи собствеността.
53
4
 
28
 
! Отговори
Шенол преди 5 години
Тяхна била земята. Че те не могат името си да напишат тези.
52
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега римляните да си ходят в Рим ,а индийците -в Индия.
51
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че където има роми има и проблеми ..а и почти винаги коне
50
3
 
29
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Какви са тези давности ?! Купувам си земя. Отивам да живея в чужбина 50 години и си плащам данъците отдалечено. После се връщам и откъде накъде някой римлянин ще се е настанил и да претендира,че е негова земята ?!Пълна простотия. Все още живеем в соца ! Когато това стане "МОЯТА ЗЕМЯ" и вътре каквото намеря злато/петрол е моя ще се оправим .... някой ден може би
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четейки рази статия ми идва да придобия по давност няколко парцела в центъра на София и по морето.
48
3
 
20
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
25 години ама давността е прекъсната с приватизацията.
47
2
 
27
 
! Отговори
45рт преди 5 години
Как тези хора ще докажат, че са владеели този терен 25 години искам да попитам БХК? Имат ли партиди за ел.енергия, вода и т.н, плащали ли са данъци и такси? Утре отивам в офиса на БХК, заявям че го владея с години и викам полиция да им бият шута от там, щом става ей така придобиването по давност.Браво, само така!!!
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 46Айде стига тролене! Защо на митингите на ГЕРБ няма един, а на БСП, ДПС и РЗС са преобладаващата част?