40% от софиянците живеят в панелки, "Младост" събрал висшистите

Ромските махали са с най-много деца, възрастните - основно в центъра
Обновена: 22 фев 2019 13:25 | 22 фев 2019 12:55, Камелия Цветанова
109
40% от софиянците живеят в панелки, "Младост" събрал висшистите
Снимка: Булфото, архив

Най-висока е средната възраст на жителите в централната градска част, най-ниска в кварталите с преобладаващо ромско население, а повече от 50% от хората с висше образование избират да живеят на юг от центъра.
Това показват данните от изследване на морфологията на столицата, публикувано на сайта на "Визия за София”.

Оказва се, че над 41% от столичани живеят в панелки. Основно те са в трите най-големи комплекса - "Люлин", "Овча Купел" и "Младост”.

Очаквано цялостната концентрация на населението е най-висока в комплексите "Люлин", "Младост", "Надежда", "Овча купел", "Дружба", "Гоце Делчев", "Студентски град", "Слатина", кварталите в район "Подуяне” и централната градска част.

Висока гъстота на населението имат и териториите между булевардите "Цар Борис III", "България", "Околовръстно шосе" и в непосредствената им близост.

Проучването отчита още, че най-много възрастни хора живеят в центъра и около него.

Най-много пък са децата в ромските кварталите "Филиповци", "Факултета" и "Христо Ботев".
"Манастирски ливади", "Драгалевци" и териториите по протежението на бул. "Симеоновско шосе" също имат сравнително по-младо население от останалите квартали в града.

Населението в трудоспособна възраст от 15 до 64 години е по-хомогенно разпределено из града, но концентрацията е по-висока в периферията на София и най-големите жилищни комплекси "Люлин", "Младост", "Надежда", "Дружба", "Овча Купел" и "Студентски град".

Над 50% от висшистите пък избират да живеят в територии за живеене на юг и югоизток от центъра на града, както и по-отдалечените квартали като "Манастирски ливади", "Бояна", "Драгалевци", "Младост" и "Дружба".

Това са и атрактивните квартали в контекста на жилищния пазар на София, разположени до емблематични паркове като Южен парк, "Борисова градина", "Заимов" или в полите на Витоша.

Кварталите с най-висока концентрация на жители без никакво или само с начално образование са "Филиповци", "Факултета" и "Христо Ботев". Този факт, комбиниран с отчетената висока концентрация на деца там, създава притеснения за бъдеща сегрегация на обитаващото ги население, анализират от "Визия за София".

Най-многолюдните жилищни комплекси в София като "Люлин", "Надежда" и "Дружба" имат по-малка жилищна разгъната застроена площ от квартали като например "Гоце Делчев", "Слатина", "Редута" и "Манастирски ливади". Концентрацията на жители обаче е по-висока в първата група от квартали.

Според анализаторите това води до предположението, че използваемостта на наличните жилищни площи в тях е много по-висока, докато в "Манастирски ливади” и "Витоша” има голям брой необитаеми жилища, което пък показвало, че южните квартали имат капацитет да привлекат още повече жители, което ще доведе до необходимост от тяхното обслужване.

Анализът на разположението на административни и бизнес сгради показва, че концентрацията им е предимно в южните и югоизточните части като Бизнес парк София в Младост, протежението на бул. "Цариградско шосе", югозападната част от бул. "Околовръстно шосе" и централните градски части за сметка на западните, северозападните и северните територии.

За разлика от тях, търговските сгради са по-равномерно разпределени в целия град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София ми харесва, при това много, особено централната и част. Има атмосфера, мащаб, великолепие достойно за столица, доза аристократизъм, много чар в прекрасните малки площади, неочаквани улички и пространства между сградите. Вероятно е трудно да се подреди всичко и да е ОК в този твърде населен за мащабите на страната ни град. Но определено София ми харесва, при това много.
76
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на този Гошу,който се хвали че живее в центъра,искам да съобщя вестта,че отдавна заможните хора,на които се налага да са в столицата,живеят в прилични имения около София.Само старите реститути и залязващи алкохолизирани соц "величия" обитават рушащите се сгради в центъра!
75
10
 
7
 
! Отговори
традиции преди 5 години
"Малкото селце София" било най-бедно? Ехо, първо, не е едно селце, а е цяло съзвездие от селца в софийсколто поле. Второ, земята ни в и около София е най-плодородна в България и затова традиционно тук сме най-крупните земеделци, с най-много земя. Ние сме били бедни... боже!!!
74
0
 
17
 
! Отговори
е преди 5 години
За съжаление поляната на снимката вече е застроена...
73
2
 
2
 
! Отговори
до 55 преди 5 години
А ти не забравяй, че си комплексар и на никой не му дреме за теб. :)
72
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
докато в "Манастирски ливади и "Витоша има голям брой необитаеми жилища,..........ами разредете факултета, зах.ф-ка, филиповци...и ги настанете там....в комплексчетата от затворен тип - с градинки, басейнчета...да зарадвате най- после и БХК !
71
1
 
12
 
! Отговори
До 68 преди 5 години
Май не познаваш Младост.Младост 5 и сега си го има, но го наричат Младост 1А. Номерата на блоковете там са от 500 нагоре, т.е. все едно, че се нарича Младост 5.Разбира се не в номерацията е проблема, а в презастроването на Младост, без да има инфраструктура за това презастрояване. Там, където предлагаш да се строи, скоро казаха, че ще се строи, което окончателно ще затапи Младост и Самоковско шосе. Най-добре е да съборят всичко построено от 1990 година досега в Младост.
70
5
 
13
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
450 000 жители София е имала през 1947 година, а не през 1989.Около 10.11.1989 година населението на София беше около 1,35 милиона.
69
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая всички квартали ще бъдат само ромски, за какво се разправяте не ми е ясно.
68
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До мяк мякСофия никога не е била 'малко селце', това е град с антична римска история, отваряйте ги на село учебниците по история, бе, не боли...
67
2
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
защо ли нищо не ме изненадва в коментарите под статията...дребни и злобни душици...
66
8
 
8
 
! Отговори
Дам преди 5 години
Интелигентните хора - гръбнакът на Българската Икономика живее в Младост!Кварталът още е хубав, въпреки презастрояването. Но всичко има някакви гранници!Между Младост и Горубляне има огромен терен - колкото цял квартал! Метрото също минава от там. Защо не строят новите сгради в този терен? Нека го кръстят Младост 5! Безконтролното застрояване в междублоковите изнервя хората и влошава в квартала. - Спомнете си Лозенец! - от топ квартал в София, сега вече копувачите не искат да живеят там!
65
0
 
10
 
! Отговори
До 62 преди 5 години
Това само ли го измисли?За Източна България и "малкото селце София"...Българите в Учредителното събрание са били умни хора, не като някои сегашни комплексари от провинцията.
64
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата кочи.на е сбъркана. София неможе да побере половин БГ. От 450 000 до 1989 г. в моента София е над 1 300 000 как си я представят селян,дурите тази работа. Докога ще продължава това пренаселване. До безкарай ли. В центъра на София не може да се диша по артериите които свързват крайните квартали се прескачат с автомобили. Градският транспорт се движи почти празен. Никой не го ползва. Метрото е един голям майтап но пък едни другари станаха мулионери и милиардери. Абе изобщо се.яния.
63
0
 
6
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До Анонимен 52 Защото за "демократични" жилища се искат недемократични пари!
62
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младост беше много добър за живеене квартал, до преди около 25-30 години. После дойде демокрацията и хаотичното презастрояване. Живял съм на няколко места в София, най-много в Младост, но накрая не издържах на безумието с презастрояването и некадърната организация на движението и паркирането и пред 15 години се преместих обратно в Центъра на София.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При едно добро планиране на бъдещето градоустройство, най-перспективни и привлекателни за живеене би следвало да бъдат южните склонове на стара планина.Разбира се, за целта общината и държавата трябва да отпуснат пари за пътища и инфраструктура, но на мутроолигарсите това не им е приоритет.само в южната част на околовръстното бяха заровени 300 000 000 лв. Много несправедливо!
60
12
 
7
 
! Отговори
До мяк мяк преди 5 години
Исторически погледнато османската империя е имала най-силно присъствие в големите развити индустриални градове - северозиточна и югоизточна българия. Там са били фабриките, пристанищата и богатите фамилии. От друга страна - западната част от тогавашната българска територия, в която попадало и малкото селце София, е била населена с най-бедните села и градове, хора без никакво образование и с примитивни порядки и бит. Там населението не се бунтувало и империята не е изпращала гарнизони.
59
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма остави панелките инвалидите и си отиде.А демокрацията защо нищо не може да построи вече 30 години ами живее в панелките от соца?
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИЗа последното. Не моеж да се оправдаваме с неща отпреди 200 години ...