40% от софиянците живеят в панелки, "Младост" събрал висшистите

Ромските махали са с най-много деца, възрастните - основно в центъра
Обновена: 22 фев 2019 13:25 | 22 фев 2019 12:55, Камелия Цветанова
109
40% от софиянците живеят в панелки, "Младост" събрал висшистите
Снимка: Булфото, архив

Най-висока е средната възраст на жителите в централната градска част, най-ниска в кварталите с преобладаващо ромско население, а повече от 50% от хората с висше образование избират да живеят на юг от центъра.
Това показват данните от изследване на морфологията на столицата, публикувано на сайта на "Визия за София”.

Оказва се, че над 41% от столичани живеят в панелки. Основно те са в трите най-големи комплекса - "Люлин", "Овча Купел" и "Младост”.

Очаквано цялостната концентрация на населението е най-висока в комплексите "Люлин", "Младост", "Надежда", "Овча купел", "Дружба", "Гоце Делчев", "Студентски град", "Слатина", кварталите в район "Подуяне” и централната градска част.

Висока гъстота на населението имат и териториите между булевардите "Цар Борис III", "България", "Околовръстно шосе" и в непосредствената им близост.

Проучването отчита още, че най-много възрастни хора живеят в центъра и около него.

Най-много пък са децата в ромските кварталите "Филиповци", "Факултета" и "Христо Ботев".
"Манастирски ливади", "Драгалевци" и териториите по протежението на бул. "Симеоновско шосе" също имат сравнително по-младо население от останалите квартали в града.

Населението в трудоспособна възраст от 15 до 64 години е по-хомогенно разпределено из града, но концентрацията е по-висока в периферията на София и най-големите жилищни комплекси "Люлин", "Младост", "Надежда", "Дружба", "Овча Купел" и "Студентски град".

Над 50% от висшистите пък избират да живеят в територии за живеене на юг и югоизток от центъра на града, както и по-отдалечените квартали като "Манастирски ливади", "Бояна", "Драгалевци", "Младост" и "Дружба".

Това са и атрактивните квартали в контекста на жилищния пазар на София, разположени до емблематични паркове като Южен парк, "Борисова градина", "Заимов" или в полите на Витоша.

Кварталите с най-висока концентрация на жители без никакво или само с начално образование са "Филиповци", "Факултета" и "Христо Ботев". Този факт, комбиниран с отчетената висока концентрация на деца там, създава притеснения за бъдеща сегрегация на обитаващото ги население, анализират от "Визия за София".

Най-многолюдните жилищни комплекси в София като "Люлин", "Надежда" и "Дружба" имат по-малка жилищна разгъната застроена площ от квартали като например "Гоце Делчев", "Слатина", "Редута" и "Манастирски ливади". Концентрацията на жители обаче е по-висока в първата група от квартали.

Според анализаторите това води до предположението, че използваемостта на наличните жилищни площи в тях е много по-висока, докато в "Манастирски ливади” и "Витоша” има голям брой необитаеми жилища, което пък показвало, че южните квартали имат капацитет да привлекат още повече жители, което ще доведе до необходимост от тяхното обслужване.

Анализът на разположението на административни и бизнес сгради показва, че концентрацията им е предимно в южните и югоизточните части като Бизнес парк София в Младост, протежението на бул. "Цариградско шосе", югозападната част от бул. "Околовръстно шосе" и централните градски части за сметка на западните, северозападните и северните територии.

За разлика от тях, търговските сгради са по-равномерно разпределени в целия град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
до 98 преди 5 години
Ти описа ГАБРОВЕЦ, а ШОП е дървен сувенир с три букви.
96
1
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Някои хора си мислят, че като са родени в София и това им дава изконно право да се чувстват граждани. За тяхно съжаление обаче, селянията не се определя според обстоятелственото пояснение за място, а е качество душевно, дълбоко вкоренено в личността от ранна детска (би могло и в по-късна) възраст. :)
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що е то ШОП ? Ограничен, но упорит, пробиващ си път с дебелата си глава. Основната му мисъл е да не се мине. Ако случайно го срещнеш и го поздравиш, няма да ти отговори, щом не си му лично познат, от когото има полза, а ще те гледа с такова подозрение, все едно, че му искаш пари!
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без "селяните" от по-културни, будни и развити села и градове.в страната още щяхте да сте само едно диво шопско селище над древните останки на Сердика!
93
2
 
4
 
! Отговори
именно преди 5 години
До АнонименБез селяните означава да не е имало комунизъм и наистина щехме да се хвалиме
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е къде да живеем, като сме роби на болшивизма. Това ни се пада.
91
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 92Без селяните София щеше да е като провинциален 100хилиляден областен град,и нямаше да се хвалите, че сте 2млн. град.
90
1
 
26
 
! Отговори
Спомении преди 5 години
Младост едно и а, две, три, четири прекрасен, зелен квартал, Изток, И. Вазов, Лозенец, *** - всичко съсипаха след 1989 г. Имаше тунел от дървета в Лозенец, *** - всичко се презастрои, кално, мръсни и немити улици, тъмни, мръсен въздух миекащи индивиди, поголовна агресия от страна на "новобогаташите" - масово познатите ми от С-я избягаха 1992 до 2000 г., читави хора с образование.Сега малкото останали софиянци бягаме по селата.София е едно гето за амбициозни "д_eбили, обслужващи властта.
89
6
 
9
 
! Отговори
селяните форевър преди 5 години
Да, селяните ни завладяха с идването на комунизма, не е от вчера това. Още нашите баби и дядовци са изпитали селташката простотия на гърба, нищо ново :) Какво ли знаете вие, ***.
88
0
 
1
 
! Отговори
Optimist преди 5 години
До АнонименТи си живей в Люлин! И там не е зле, нали?
87
1
 
3
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Прочетете коментар 80 с идеята че е Bulgarian Psycho и ще ви светне.
86
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влизам само да видя как всички минали и текущи проблеми на София се прехвърлят на "селяните". Един вид си признавате Софиянци че София вече не е ваша а? Завладяха ви и са ви шефове. Местете се във Виена която ви е на нивото на което се възприемате.
85
0
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 83 преди 5 години
Налучкал си проблема - липсата на препитание. Ако се създаде добра база за работа с прилични заплати, което никак не е трудно за малък народ като нашия, селищната структура сама ще се нагоди към най-оптималния вариант. Това ще стане по естествен път.Ако кажеш на човек от САЩ или от Русия, че се делим на столица и провинция, ще ти се изсмеят и ще те питат знаеш ли какви са параметрите на Ню Йорк, Москва и околностите им? По-големи са от Бг, а населяващите ги се считат за нюйоркчани и московчани
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен83Това е световна тенденция.Що мислиш, че само в България населението бяга към най-големия град?
83
5
 
15
 
! Отговори
Да уточним преди 5 години
Живея на 50 м от бул."Витоша". Наоколо са само 4-5-етажни жилищни кооперации. Не знам да има апартамент, в който да не живеят поне по един-двама висшисти. Не са рядкост семействата, в които не само че всички са с висше образование, но и са вече трето и дори четвърто поколение висшисти. Повечето от тези семейства притежават апартаментите си от самото построяване на сградите през 30-те-50-те год. на 20-и век.В "Младост" повечето са софиянци и висшисти от първо или най-много от второ поколение.
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво следва от този анаЛиз?
81
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Люлин е мега зле, 90% са мекащи ***. Да живееш в панелка е мазохизъм.
80
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на мен пък ми е тъпо че тази тенденция да се бяга към София да се живее все още е актуална.... това не е нормално хора ! разберете го и София е вече прецакана и провинцията е прецакана , през социализмът е имало повече мисъл идея и преспектива за държавно устройство и държава има не лоши по-малки градчета с приятна архитектура в провинцията но зарязани без препитание
79
4
 
8
 
! Отговори
до80 преди 5 години
хех :) 80 ти в колко столици или колко градове като цяло си бил да не ти е 1вият голям град след село , София е съсипана в последните години , има някакви остатъци от интересна архитектура ама е смес със съвременна чалга архитектура и подобна атмосфера
78
6
 
22
 
! Отговори
Братя Галеви преди 5 години
Каквото и да говорите , колко и да се пънете и биете в гърдите кои къде живее , София никога няма да е Виена , а страна за скрап , факт!!