Паркират ли коли върху костите на Левски? Общ ли е гробът му с Бенковски?

Историкът и писател Николай Иванов в "Операция: История"
25 фев 2019 16:45,
17

Броени дни след 146-та годишнина от смъртта на Апостола, в предаването "Операция: История“" по Bulgaria ON AIR гостува историкът и писател Николай Иванов. Той е превърнал в своя кауза търсенето на гроба на Левски.
Още по темата

Наистина ли върху гроба на Левски днес паркират коли? Къде са се загубили костите на Апостола и на великия Бенковски?

По думите му гробът на Левски се намира на ул. "Дамян Груев" №6 в София, където са се намирали тогавашните християнски гробища. С костите на Апостола е била погребана и отрязаната глава на Бенковски.

През 1936 година в Министерството на войната е създадена комисия, която да открие гроба на Левски. Работи се усилено. Събрани са показания на свидетели на обесването и свалянето от бесилото на тялото на Левски, въз основа на тях се прави обосновано предположение къде е положено тялото на Апостола.

При разкопки на трудови войски са намерени скелет и две черепа. За единия от черепите има свидетелски показания, че е на Бенковски, чиято глава, освен че е била разнасяна като трофей, набучена на кол по села и паланки, е била и веществено доказателство по време на съдебния процес срещу въстаници от Априлското въстание.

Има показания, че черепът на Бенковски е положен в гроба на Левски.

Полковник Куюмджиев дори предлага да се огради вероятният гроб на Левски и да се направи възпоменателен знак. Особена помощ при издирването на гроба на Левски оказва еврейската общност в България. Костите са предадени в Анатомическия институт на Медицинския факултет, после започва войната и дирите им се губят. Някои твърдят, че са унищожени по време на бомбардировките, разказа историкът и писател Николай Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
1
 
! Отговори
OSMAN преди 5 години
UBIES NYAMA MYASTO V XRISTIANSKO GROBISHTE
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LoykoКакво се чудиш?Българите са имали собствена азбука и училища в манастирите през Средновековието,докато в западна Европа,владетелите са се срамували да говорят на собствения си език,а са използвали латински.Имало е тонове български ръкописни книги,много от тях са музейни експонати по света ,а други са били горени масово,веднъж от Великотърновския патриарх,за да не попаданат в ръцете на турците и много пъти са горени от фанариотите.
10
9
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Abe nie za Levski i Botev ne znaem istinata,deto e predi niama i 150 godini,a interesno kolko e istina za razni khanove i care predi nad 1000 godini.Mai dosta sme si izmisliali istorija...kato detski prikazki.
9
1
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Тези фалшиви професори и историци се чудят,само къде да си направят реклама и да изкарт някой друга "кесия с жълтици" и няма нищо свято за тях,щом Левски с Бенковски се заеха и ги сложиха заедно. Нищо ново под Слънцето по нашите територии и от нашите бг "патриоти",щом стане въпрос за пари -те забраят колко много обичат България.Made in Bulgaria
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак някакъв ,,историк'' се опитва да се прави на интересен. Левски го обесват 1873-та Гаврил Хлътев е убит през 1876-та как така главата му е погребана заедно с костите на Левски? Тези кости къде са били през тези три години,някой си ги е държал под миндера може би? Истината че не се знае нито къде е гробът на Левски нито къде са погребани тялото и главата на Гаврил Хлътев,ако изобщо са погребани,по скоро турците са изхвърлили главата на кучетата какъвто е бил варварският им обичай в такива случ
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
освободи България ще се бори за свободата на всичкк други народи и по име спомена също поробената от турците Сърбия да не говорим ме беле убеден демократ и републиканец.Тъй че айде феновете на фашистката и комунистическата диктатура да си траят.Точно Левски нищо общо с вас няма.А ако бяхте найстина патриоти а не платени американски слуги щяхте да умрете от срам от почитта която сте отдали на Левски -вместо паметник паркинг но парите и лъжепатриотизма с нацистки идеи нямат родина нали.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-гадно не е това, което се направили турците, а българите.Я всичките големи патриоти кажете ще ви хареса ли ако вие се жертвате за един народ а той ви се отплати с това че не знае къде е гроба ви и паркира върху вас коли от който излизат друсани мутри с жени с режим бижута и лек характер.А за това ме до София са го водили две заприета и никой не се е опирал да го освободи нямам думи и още нещо Левски беле интернационалист а Ботев по убеждения анархист, за това Левски каза че след като
5
1
 
18
 
! Отговори
ДНК преди 5 години
Ами, в музея имаме косата на Левски, вземете ДНК тест от косата му, и когато имаме кости, да се сравнят резултатите и тогава ще знаем със сигурност!!!
4
2
 
16
 
! Отговори
Бучински преди 5 години
До МустафаВсеки народ има своя история, нашата България е на картата на света защото е имало много като Левски. Благодаря и на него и на тия пред него и по него, на кръвта им, аз днес пиша на моя език.
3
28
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Да погребеш главата на един истински герой като Бенковски при кокалите на един пладнешки разбойник е наистина много гадно от страна на турците.
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По турско робство избиват българските възрожденци, а по руска окупация им заличават гробовете, за да бъде заличена Историята на България и асимилирана като "исконна" Задунайская територия !
1
31
 
11
 
! Отговори
Mustafa преди 5 години
Стига, бе хора. Годината е 2019. Хората са пред екскурзии в Космоса. Вие още разказвате истории от преди 150 години, които никой не знае случили ли са се и всеки има своя версия. Докага ще циклим, светът върви напред, а ние 150 години назад. Докога?