Чист въздух за всички в София? Не само институциите са отговорни

Трябва всички да се впрегнат, призова пулмолог
26 фев 2019 09:20, Красимир Ангелов
22

Чистотата на въздуха в София е тема, която пряко вълнува столичани. В сезон като сегашния количеството фини прахови частици (ФПЧ) е повече, тъй като една част от населението се отоплява с твърдо гориво. Автомобилните  газове също не помагат.

Още по темата
"Не може да се вземе ефективно решение само от институциите. Трябва всички да се впрегнат. Трябва гражданите и институциите да работят заедно. Трябва да има повече чуваемост. ФПЧ могат да увредят цялото тяло. Те могат да се резорбират в кръвта ни, а оттам дори да достигнат до мозъка", отбеляза пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По негови думи най-добрите мерки в медицината са профилактичните - предварителното предпазване на хората.

"Производството на ФПЧ трябва да бъде минимизирано. Отоплението на твърдо гориво трябва да се намали. Количеството автомобили също трябва да бъде контролирано", посочи още той в "България сутрин".

Алергологът от "Александровска болница" д-р Диана Христова подчерта, че с нарастването на количеството фини прахови частици, това което вдишваме ни оказва все повече влияние.

"ФПЧ повишават риска от заболявания. Хората с вече налично заболяване се влошават. Тези проблеми са следствие от мръсния въздух. Създава се среда за алергични възпаления. Трябва да се фокусираме върху ранната диагностика и профилактиката. Срещата с лекарите трябва да бъде още щом някой почувства нещо нередно", изтъкна тя пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 5 години
При среднодневна максимално допустима норма от 50 единици за замърсяването с фини прахови частици, автомобилите замърсяват малко над 1 единица, неизмитите улици за около 29 единици, а печките замърсяват различно, но когато има наднормено замърсяване , печките може да замърсяват и за 500-600 единици, т.е. 10-12 пъти над нормите, както беше през януари тази година.
14
1
 
6
 
! Отговори
Местен/кореняк преди 5 години
Кога за последно сте виждали да мият улици? Колко са глобените за кални гуми на база-една седмица? Огледайте се около строителните обекти и фходните артерии на София! Отговорите за ФПЧ няма да закъснеят!
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казвал съм го много пъти, ще го кажа пак. Колите са адски много и са брутален замърсител и разносител на мръсотията, камионите също. Идват празници, обърнете внимание на количеството автомобили които ще напуснат града и качеството на въздуха по време на почивните дни.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и аз искам да се топля на газ, да ми е чисто ама вдигнахте цената с поне 50% през последните 2 години...
11
0
 
7
 
! Отговори
котловината преди 5 години
Лъжат ви просто искат да ви откраднат парите!
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мръсния въздух е от забранените вече дизели в Германия които обаче се внасят у нас , би трябвало да бъде забранено да се внасят , Борисов да си събира багажа
9
2
 
7
 
! Отговори
Bill Charlie преди 5 години
Вижте само улиците, кал и мизерия. Как ще имаш чист въздух. Със 1000лв среден доход как да имаш нова кола и да утопляваш чисто. Депутатите взимат по около 5000лв мин.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С приказки работа не се върши. Работа се върши с дела и пак дела. А какви дела трябва да се свършат. Първото и най важно дело е да се направи така че хората които са свали ли радиаторите и хората които са изхвърли ли ел. печките да се върнат към тях. Да изхвърлят печките на твърдо гориво основният замърсител. А това ще стане като мутрите които печелят на народен гръб от тока и парното се вкарат в миша дупка. А това дело трябва да го свършат сеяндурските управници които печелят на ваш гръб.
7
2
 
2
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
До анонимен 2 Ти да не работиш в общината?
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хм, естествено че хората трябва да направят нещо, защото общината не може да си свърши работата и да измие пътищата.сега след снега видях само няколко женици от чистота да метат и размитат, но това трябва да се прави с машини и не еднократно, да се минават веднъж на седмица/две-три спрямо времето.
5
8
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
спрете вноса на стари и дизелови коли спрете застрояването между блоковетесофия вече е 2 милиона не искам небостъргачи в софия
4
1
 
11
 
! Отговори
Пристанище Бургаз преди 5 години
Чакаме танкера с американска шистова газ.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общината презастроява, маха всякаква зеленина, взема данъци за презастроени площи и след това е отговорност на всички?
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно какво се очаква в град проектиран за 600 000 жители да живеят 1 500 000 . Ясно е, че никога въздуха няма да е чист. Даже и съседните села , които станаха квартали на София положението е трагично. Изхода е , спиране за 10 години на ново строителство и повишаване двойно на данъците за собственост. Иначе ще си говорим за филтри на комините и за старите коли , но файда йок.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чистотата на въздуха има финансова обосновка.