Сигнал: Сеч на 100-годишни дървета в Борисовата градина! Законно ли е?

На мястото на отсечените дървета няма да има строителство, а гора
28 фев 2019 09:12, Петя Славова
43

Сигнал за изсичане на 100-годишни дървета в Борисовата градина се появи в социалните мрежи.

Според природозащитници вандалската сеч не е от сега и въпреки че темата е поставяна многократно на заседания на Комисията по околна среда в общината, не са предприети никакви мерки.

Още по темата

Гергана Пирозова от "Да спасим Борисовата градина" е на мнение, че по-голямата част от дърветата са нерегламентирано изсечени - от всеки десет осем са без законната маркировка в карето между бул. "Драган Цанков", бул. "Пейо Яворов", бул. "Цариградско шосе" и ул. "Незабравка".

По думите ѝ броят на изсечени дървета надвишава четири пъти предварително обявения от Столичната община.

"Въпросът е фундаментален. Общината ли извършва нерегламентирана сеч, някой случаен минувач ли извършва криминална дейност? Кой ще понесе отговорността и какво се случва с тези незаконно изсечени дървета?", коментира Пирозова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

По думите на общинския съветник Марта Георгиева Столичната община и Комисията по околна среда, които следва да контролират сечта на дървета, не изискват експертно становище за всяко едно дърво, което предстои да бъде премахнато.

"В момента приключва работата по първия етап от изпълнението на премахването на сухата опасна растителност в описания участък. Решението на комисията от експерти, която определи кога да приключи този срок, е месец март. Междинни резултати от това, което е извършено от началото на дейностите до настоящия момент, предстоят да бъдат внесени", обясни в студиото на "България сутрин" председателят на Комисията по опазване на околната среда Лорита Радева.

По думите ѝ дърветата са проверени от две експертни комисии и две неправителствени организации преди да бъдат изсечени.

Лорита Радева беше категорична, че ако след направената проверка през март се установи нарушение, ще се издирва кой е извършил дейността.

За финал на разговора тя заяви, че на мястото на изсечените дървета със сигурност няма да има строителство, а нова гора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
Не знам дали всички дървета са изсечени според правилата, но знам, че е необходимо подобно прочистване. Почти всеки ден бягам в Борисовата/Ловен/Южен и има страшно много дървета, които са очевидно опасни за преминаващите по алеите. Това се вижда най-ясно след силен вятър или снеговалеж, когато винаги има поне 5-6 паднали дървета, които спокойно могат да убият човек, ако се окаже на мястото в момента на падане.
34
4
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
По време на "тъмният,човеконенавистен"социализъм,самата мисъл,че може да има частен строеж в паркова теитория беше абсурдна.Сега след като изгря "хуманния ,евроатлантически,неолиберален и демократичен" капитализъм това,вече не е толкова абсурдно.Най-сранното е,че слугинажа от времето на "тъмният "социализъм се изкарват жертви и мъченици.Много е забавно,само като си спомням как се влачеха у нас или в съседите с различни персонални желания и как "драпаха" да станат членове на "онази" партия
33
9
 
5
 
! Отговори
До Fallschirmspringe преди 5 години
За теб, потомствен комунист, "тъмният социализъм" може да не е бил тъмен, но за голяма част от хората е бил именно такъв. Такива, които са били изселени/унити/ограбени, за да могат лакеите на партията, до преди това бедни и неуки, да бъдат прибрани от оборите си с външни тоалетни и заселени в квартал Ленин/Яворов. Айде не ми говори за тъмен социализъм в кавички....моля.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето - български политици продават българска земя на чужденциhttps://youtube/watch?v=wvaKb2wKr9UТова е започнало през управлението на герберите.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕДИН ЕВРЕИННе е вярно,току-що прочетох статия,че евреите изкупуват масово земя в Унгария,Полша, България,Манхътън и още.Само в Пловдив са купили около 1 милион декара заедно с водата - река,езеро.Тук хората нямат негативно отношение към евреите и явно ще правят кибуци,пише,че ще са затворени квартали или градове.Но турците също купуват.Само българина няма пари да си устрои живота добре в България и живее с 200 лв. пенсия.ЕС трябва да ни помага,да вдигнат заплатите и да спре корупцията!
30
4
 
14
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Живея в ж.к "Ленин"/Яворов/и в тази гора сме си играели като деца,а азерцето при Кукуландия зимно време го зледяваха,и карахме кънки.За цялата гора се грижеше организацията "Градини и паркове".Винаги е имало санитарна сеч.В гората има много изсъхнали дървета саморасляци,паднали и някой трябва да се грижи за тях.Преди много години по време на "тъмният социализъм" на спирката на трамвая до ТВ кула падна един огромен клон и уби един човек.Така,че тябва да има периодично прореждане на гората
29
2
 
4
 
! Отговори
селчо преди 5 години
Алоу, гражданята, туй дървото не е кът доматито да ми го садите през 50 санта само за година. Дървото сака да е отма поне на 5 метра от другото, щото е за поне 100 годин бре !То и доматито сака да му плевиш троскутя, а вий вашти паркови ви мързи да им учистити диворасляците и за си съберити гнилите дънери и съчки. Екомързеливци сте !
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чиновническите търтеи да си размърдат трътките и да отиват на място,вместо да дебелеят от нищоправене по офисите!
27
3
 
9
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Аз помня, имаше едно време и едно чудесно място, един увеселителен парк...София Ленд ли се казваше....какво стана с него бе, я ми припомнете...а, застроили са го? Тцтцтц не може да бъде, нали щеше да е увеселителен парк, кво стана? Как хората да вярват ,че пак не се е появил някой крупен "инвеститор", изсичайки дървета в Борисовата градина....
26
4
 
11
 
! Отговори
очевидец преди 5 години
В оня "прогнил строй" едно дърво не се сечеше в България, дървен материал се внасяше от Коми. Разбрахте ли разликата .
25
1
 
12
 
! Отговори
ЕДИН ЕВРЕИН преди 5 години
Български евреин идва в България след години и възкликва " какво правите бе когато напуснах България беше райска градина , сега е пустиня, ние от пустинята в Израел направихме райска градина ". Шалом !
24
5
 
6
 
! Отговори
сф преди 5 години
До Мейстър ЕмонМъртвите и болни дървета скапват цялата гора. Разбира се, поголовното изсичане е кощунство, но разумната санитарна сеч и подкастряне е задължително, особенно за градските паркове. Като се премахват болните и мъртви дървета, здравите се развиват пълноценно и изпълняват не само естетическа, но и екологична функция.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само така, будни граждани и мачкане на офис търтеите. За всички *** които защитават "законното" изсичане ще им пожелая респираторен дискомфорт.
22
1
 
9
 
! Отговори
Мейстър Емон преди 5 години
В София поне има някакви дървета, във Варна за няколко години зеленината намаля наполовина. Пишман станахме от усвояване на евросредства.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
въпросната госпожа съгласна ли е да постави на карта живота на децата си като гаранция, че няма да има строеж а нова гора???
20
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от кухи *** и НПО мафия - щом общината е решила да изсече изсъхнали дървета, значи е напълно законно, защото тя е стопанина на Борисова градина, а не някакъв измислен герой като Гергина Пирозова.
19
3
 
5
 
! Отговори
сф преди 5 години
До до сфОт Истамбул съм. Това е единствения голям град в света, освен София, където садят тополи. Само, че там си имат причина - тополите са единствените дървета, които издържат на мръсен въздух.
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз знам кой е бил! Госин премиера просто е тренирал карате!
17
2
 
8
 
! Отговори
до сф преди 5 години
а ти от кое село допълзя и защо мнението ти е важно?
16
11
 
6
 
! Отговори
сф преди 5 години
Всички тополи на територията на града трябва да се премахнат. Чуплива са и създават непосредствена опасност за хората и най-вече пролетните пухчета са не просто неприятни замърсители, а хиляди алергични хора страдат заради безумието навсякъде да се нацвъкат бързорастящи дървета.