Двустаен под наем в София за минималната заплата от 560 лв. – забравете!

Все повече хора купуват апартаменти, за да ги дават под наем
80
Двустаен под наем в София за минималната заплата от 560 лв. – забравете!
Снимка: Булфото, архив

Да наемете двустайно жилище в центъра на София в рамките на една минимална работна заплата е мисия невъзможна. Подобни оферти почти липсват, а най-евтините предложения за жилища от сегмента в тази част на София от 700 до 800 лв. са едва стотина.

Поне хилядарка ни трябва да се наемем нормален двустаен в центъра на София с площ от минимум 60 квадрата и да плащаме разходите му и то при най-икономично използване на основните консумативи като ток, парно и вода, пресметна "Монитор".

В цяла София пък са само около 150 реалните оферти за нормален двустаен с наем до минималната месечна заплата, като едва десетина са за по-престижни квартали като "Иван Вазов", "Лозенец", "Изток" или "Дианабад". За тези пари обаче трябва да сте готови да наемете апартамент със старо обзавеждане или за ремонт.

Дори в "Люлин" офертите за наем до 560 лв. са едва двайсетина за площ от поне 55 квадрата. Толкова са общо и за южните квартали на София.

Според Младен Митов от "Явлена" за квартири по-търсени си остават районите на "Студентски град" и южните квартали на столицата, които са по-близко до центъра.

"Евтините жилища се търсят навсякъде и интересът към тях се стимулира основно от идването на нова работна ръка от провинцията. Предлагане има, но трябва да се улучи моментът, защото наемният пазар обикновено е на приливи и отливи. Дефицит се появява в края на лятото и началото на есента, когато започва учебната година. В момента спокойно и по-лесно може да се намери квартира", обяснява брокерът.

Наско Атанасов от "Виктория инвест" добавя към зоните с най-голямо предлагане "Люлин". По думите му сега преобладават собствениците на луксозни жилища, които търсят за тях наематели.

"Предлагането на по-скъпи квартири винаги е било по-голямо, отколкото търсенето, защото клиентите са ограничен брой - основно чужденци. Българите, можещи да си позволят да плащат висок наем, направо си купуват имот. Обикновено такива жилища се наемат от хора, работещи в големи чужди фирми, на които битовите разходи се плащат от работодателя. Там се иска определен стандарт за обзавеждането. Задължително сградата трябва да е с охрана. Има много хубави жилища с наем над 1000 евро, които се предлагат в момента на пазара. Дефицитът при евтините жилища е висок, а и текучеството на наематели там е голямо. Хората непрекъснато се оглеждат за нещо по-хубаво и на по-ниска цена. Търсенето пък освен в центъра е високо и в "Младост 4" заради бизнеспарка. Обикновено наемателите най-много държат на състоянието на апартамента и обзавеждането. Голям плюс е, ако кухнята е оборудвана с бяла техника. Повечето квартири се дават без телевизори", обяснява Атанасов.

В последните година-две има известен ръст на купувачите на жилища, които ги придобиват специално за даване под наем на хотелски начала и най-вече през сайтовете, споделят столични брокери.

След навлизането и в България на Airbnb и други подобни портали нещата на наемния пазар на жилища стават разнопосочни.

"Много собственици решиха да започват да дават по този начин имотите си под наем. Причината е основно в нарастването на чуждестранния туристически поток към столицата и другите по-големи градове в страната. Оборотът там сигурно е голям, но сделките не минават през агенциите за недвижими имоти", добавя той. По думите му няма нищо лошо в тази тенденция, защото тя развива и пазара на квартири и се увеличават инвестициите в жилища именно с цел даването под наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: наемимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей за тва и аз ще емигрирам! Няма да плащам луди пари за мизерия и едва да свързвам двата края!
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дадените като данни цени за наемите не са верни.Цените са по-ниски. Отделно да се чуди човек-80% от сградите в центъра са амортизирани и съборетини, а продажните цени са огромни. Това да не ви е центъра на Прага или Мюнхен.Всичко, което не е паметник на културата в центъра трябва да се срине.Модерни сгради биха си стрували дадените пари.
60
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако в провинцията след наем ми остават 400лв, а в софия 800 (след наем), и не излизам много по заведения защото и в двата случая с тия пари не става, то в кой град покупвателната способност ми е по-висока?Тепърва някой фирми се светнаха да работят в малките градове заради привилегии и тн, но нито едно правителство в последните 20 години не е мислило за развитие на малките градове.
59
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45Внесените пари от емигрантите, отиват директно за семействата им. Половината ми клас има родител, голям брат или сестра, които работят в чужбина, за да помагат на семейството. Едни 3-4000 лева на година да пратят, пак са много по-добре отколкото 10 или 20 млрд в бюджета, при положение, че тези пари отиват за охранта и нови мерцедеси на господарите.
58
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Парите, които изтичат от България покрай избягалите в чужбина, са доста повече от тези, които емигрантите изпращат в България"До 15 годишен бях в България. Аз не исках да ходя на училище, но те ме накараха. По тогавашните бюджети, общо съм "излязал" на държавата около 13600 лева. Остави поне 25000 лева ДДСта, които родителите ми са платили, като купували неща за мен за тези години. Ако бях в България, със сегашната си работа, щяха да ми дават 900 лева ... В София. Ай сиктир!
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 58Игнорирай го! Такива минават покрай селската кръчма, виждат как има група пияндета, дето лочат някакъв алкохол, ядът една салата с двойка кебапчета и гарнитура, за по 15-20 лева и си мислят че "Българина богат и щастлив". За тях това е най-високото ниво на духовно, интелектуално и дори финансово развитие. Като се хванат на някаква работа, която им позволява, да се наливат по кръчмите, значи са постигнали феноменален усопех ...
56
2
 
8
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Мировяне е по-добре от София. Страшни агнета печем!
55
7
 
7
 
! Отговори
До 55 преди 5 години
Казваш гипс нямало преди 1989 година! То май теб те е нямало, иначе нямаше да пишеш такива щуротии. Точно с гипса нямаше никакъв проблем, имаше го навсякъде. През 80-те години достатъчно много ремонтирах апартамента си и знам как беше.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Твоят съсед може да сложи и тройно по-голяма цена, това си е негова работа. Въпросът е дали някой ще се съгласи да купи.Но като гледам на коя улица е този имот, си мисля, че твоят съсед вероятно има предвид какво може да се построи на мястото на съборетината и с какъв дял от новата сграда ще бъде обезщетен собственикът на един етаж от сегашната сграда. Тогава сигурно сметката излиза и лицето, което би купило етажа ще е на печалба.
53
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50И междувременно построиха тухлен апартамент 130 кв +таван+гараж и двуетажна вила на село 200 кв.Апартамента освен таван имал и гараж!?Аз не помня някъде навремето да се правеха панелки с гаражи към тях.Ако ги имаше проблема с паркирането в големите градове намаше да го има.И вила на села 200кв .Забравил си да напишеш, че заплатите им били по 100лв и стигали за всичко.Абе запончнаха да наемат много некадърни хибридчици бе!
52
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Пълни хотели и заведения не означава, че едва ли не всеки българин всеки ден яде на ресторант. Просто има една прослойка от 10-15% която постоянно пълни тези хотели и заведения, купува имоти и т.н. Другите само гледат отстраниАха, значи има една група хора, които не се завъртат у дома и живеят все по хотелите?Гениално!
51
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50При соца родителите ми плащаха наем на двустаен ведомствен 6 /шест/ лева на месец, парно -12 лева, вода 2 лева, ток 10 лева. Общо - 30 лева, по - малко от детските за 2 деца-36 лева. И междувременно построиха тухлен апартамент 130 кв +таван+гараж и двуетажна вила на село 200 кв. Ама нямаше банани.А и друго нещо.Освен банани нямало и гипс в цяла Софийска област.Баща ми е търсил да подмаже контактите ама нямало.Две години е търсил и пружина за спалнята.Та не само банани нямаше
50
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50При соца родителите ми плащаха наем на двустаен ведомствен 6 /шест/ лева на месец, парно -12 лева, вода 2 лева, ток 10 лева. Общо - 30 лева, по - малко от детските за 2 деца-36 лева. И междувременно построиха тухлен апартамент 130 кв +таван+гараж и двуетажна вила на село 200 кв. Ама нямаше банани.За това и комунизЪма фалира чичка.А как някой си строи сам апартамент пък и с таван(!?) е загадка за нАуката.
49
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съседът ми на ул.Бачо Киро продава етаж от къща 110 кв.м. за 250 000 EUR,абсолютна съборетина с дограма от 1933 течащ покрив и тъмно като в рог.Насам народе.
48
1
 
6
 
! Отговори
Вуйчо преди 5 години
До DiscoveryАми много просто, едното е самостоятелно жилище, а другото трябва да делиш с още 1-2ма.
47
22
 
13
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
Парите, които изтичат от България покрай избягалите в чужбина, са доста повече от тези, които емигрантите изпращат в България, но такава статистика няма. Да не говорим, че заради тези 2-3 милиона човека избягали от България, БВП на България е два пъти по-малък. Какво става с вас? Като избягате в чужбина и ставате два пъти по-глупaви.
46
16
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 5 години
Заради такива ***, като тема сме на това дередже. Ти знаеш ли какво значи, свежи пари от вън за една икономика, имаш ли изобщо представа, че тези 1.7 милярда, като влязат от вън и се завъртят носят 8-10 по толкова БВП. Без тези 1.7 милярда, веднага трябва да отпишеш 15милярда БВП. Такива сте вие горди българи, ама глупави.
45
16
 
30
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
Не си прав. В центъра съм родена и няма по-приятна атмосфера от добрия център (южно от Съдебната палата), за практичната страна на нещата да не говорим - всичко ти е на ръка разстояние. Така е навсякъде по света. Номерът с китна къщичка в покрайнините върви само при отлична инфраструктура и добре ситуирани услуги (училища, клиники, заведения, магазини) - тук не е така.
44
13
 
12
 
! Отговори
Ю кортес преди 5 години
Нищо не крепят емигрантите защото ако са един милион минимум толкова са тук техните родители на които ние плащаме пенсиите и здравните грижи.
43
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦенитеЦените са Ни Европейски, а заплатите африкански, то не знам дали да казвам и африкански вече, че в ЮАР, Египет и Нигерия имат много по високи доходиМа верно ли?Значи според теб заплатите ни са толкова малки, че не можем да си купуваме нищо с тях?Е да ама аз като гледам умиращия от глад народ купува като невидял.отивай да живееш в Нигерия като имат много по-високи доходи.Хайде да те видя!