Софийски реалности: Мръсен въздух, занемарени градинки, мизерия

Граждани подават сигнали в платформата Helpbook
6 мар 2019 07:10, Анисия Иванова
69

Снимка: Helpbook

Проблемът с мръсния въздух в столицата остава на дневен ред въпреки затоплянето на времето. Увеличеното ползване на дърва, въглища и всевъзможни предмети като дрехи, гуми, отпадъци за отопление в студените дни са основният причинител на замърсяването с фини прахови частици. За подобен проблем ни сигнализира потребител в платформата на Helpbook.info.

Твърди, че наемателите на съседна къща се отопляват с печки, горейки стари мебели и боклуци: "Коминът им е на нивото на прозорците ни, нито може прозорец да се отвори, нито можем да си ползваме простора на балкона заради пушеците и миризмите. Моля за съдействие и помощ от ваша страна."

За силно замърсени общински площи в район "Илинден" ни алармираха жители на квартала. След стопяването на снега от снимките е видно, че по тревните площи "лъсват" купища боклуци, но според автора на оплакването проблемът не е само в това: "Всички междублокови пространстава са абсолютно занемарени, с дървета, които се нуждаят от подрязване, разрушени, замърсени и подивели тревни площи и детски площадки, улици с дупки. В кварталите като цяло и конкретно в район "Илинден" начинът на живот се свежда до този в гетата.

Освен да пазаруват в големи вериги магазини, да седят по изпотрошени пейки в мизерни остатъци от някакви градинки със стърчащи ръждясали железа-катерушки, за хората няма никакви други нормални, човешки възможности. Визирам: градини, спортни площадки и съоръжения, където не само децата, но и тийнейджъри биха могли да намерят място за...съществуване; игрища, спортни зали, места като съвременни библиотеки, места за културни и социални дейности. Места, които са достъпни и по човешки организирани. Също басейни, алеи за колела, стадиони и други в този смисъл...

Освен това се забелязва тенденцията и тук да се застроява всяка глътка въздух. По кои закони това се случва?!? Определено се набива на очи тоталната липса на отношение към мястото и хората в района. Мизерията е огромна, подтискаща, обезсърчаваща и безнадежна!"

Грозна гледка представляват и останките от някогашна пътека, чиято цел е удобното и безпроблемно придвижване на живущите и гостите на квартала: "От излаза на метрото на бул. "Йерусалим" и бул. "Ал Сахаров", от страната на магазин Зора, някога е имало пътечка, която да улеснява пешеходците в посока бл. 54. В момента тя е в плачевно състояние - изкъртени плочи, части от тях се валят в тревните площи, цялата настилка е превърната в малки и големи отломъци, които са потенциално опасни за преминаващите, да не говорим, че гледката е далеч от красива! Моля, общината да вземе мерки!“

Завършваме днешния обзор с повторно изпратен при нас сигнал за самоделен гараж, изграден директно върху действащ паркинг. Въпреки проверката на контролните административни органи постройката продължава да си стои и да заема паркоместа незаконно.

Това са само малка част от получените сигнали през седмицата. Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info. Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Waffen SS Каква демокрация измисляш?Това в БГ е всичко друго,но не и демокрация.Това според мен е пост-социалистическа мафиозка територия с претенции за държава.
52
1
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 41 ГЕРБ не ви е виновен.С БСП(БКП) начело сте вече 75г.-от 1944,та до днес.ГЕРБ са само част от голямото зло-социализма(комунизма).Манталитета от този злокобен период(75 год)ще ви трови живота още много,много години и надежда всяко тука оставете.
51
2
 
1
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До Анонимен 53.Нарича се неолиберализъм с наченки на феодализъм,с една дума демокрация
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София като столица на една крайно бедна държава е град на крайностите. Луксозни лъскави сгради и до тях пълна мизерия и мръсотия. Порутени постройки, олющени сгради почти до разпад. Тротоари с изпотрошени плочки. Опитвам се да се държа като съвестен гражданин, търся съмишленици, но рядко ми се получава.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хора, ако видите фандъкова в каква джунгла от наблъскани едно до друго блокчета и блокове живее, ще ви стане ясно защо цяла софия е заприличала на безразборна и *** строителна площадка
48
2
 
18
 
! Отговори
Край преди 5 години
Разходете се до Солун/Одрин/Истанбул/Белград и ще видите че може да се живее по-различно. Даже и без европари.Идете в 17-18 млн. Истанбул и си качете колата на тротоара или в градинката и изчакайте 5-6 минути. Или имайте сграда в центъра на Одрин и я оставете да си рони мазилката по главите на хората. Да видите как действа там общината.Стресни се племе закъсняло.
47
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Анонинмоното Човече. Съгласен съм. Само, че за да се стигне дотук, пак ние сме виновни, че не търсим отговорността от хората и от самите себе си. Не може да се краде на всяко ниво, да се дават рушвети под масата и ние да сме част от тези порочни практики. Така, че да ако Образованието ни е на ниво и се стремим да бъдъм точни, коректни и да следваме правилата вс ще е наред. Ако всеки гледа да се "нареди" с училище, работа, застраховка на колата и т.н..резултата е ясен :)
46
3
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Благодарим ти партийо любима! Фандъчке и на теб благодарим! Благодарим ви, че ви има! Благодарим за този чуден дим!
45
3
 
7
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Като човек, който живее от 15 год+ навън съм напълно съгласен, че имаме много проблеми в БГ..както е казал един под мен, 35 евро на месец от апартамент и вс ще е наред. Само, че при нас ще си мислим, че някой ще ги открадне тези пари. Проблема е 1. Казва се Образование. Ако се научим на съпричастност, отговорност, уважение всичко ще е наред. Но докато си учим децата на" давай напред, бутай се" в първите 7, така ще е..А после пък ги пращаме навън да "стават хора" объркана работа.
44
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също занемарени сгради в центъра на София.Лоши тротоари,некачествено строителство,нередовен и мръсен транспорт/въпреки високата цена на билета/задръствания,както обикноивено/въпреки наличието на метро/.Къде отиват 1 милиард и половина лева от нашите данъци,никой не знае.
43
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъвто е народа, такава е им е и държавата! Не напразно цивилизованите хора асоциират буллгаристан с кенеффистан - всичко е окензано, от градове до планини! В градовете е мръсотия, входовете на блоковете вонят на пикння, между блоковете е окензаано, лаййня навсякъде! По планините тоже - навсякъде боххлуци нахвърляни, купчина лаййня под всеки втори храст и пр.! С една дума - цялата страна е един грандиозен кеннефистан!
42
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко става с пари, живея в чужбина и такса "стълбище" ни струва 35? на месец като в блока сме около 50 апартамента, за сметка на това асансьорът е чист и нов, входовете са с цветя и мраморна облицовка, от входа до асансьора има платформа за инвалидни и детски колички, всяка седмица се чисти и мие, има градинар веднъж седмично, подземните гаражи имат камери осветление и т.н. Но в държава където хората им се свидят 5 лв общи площи- как да стане чисто и приятно.
41
1
 
28
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Показателно е и друго - почиствам и поливам няколко дръвчета и храсти пред блока и тревичката около тях. Обаче откакто кося тревата, кучетата на всички кучкари от блока се изхождат там! То не става така, да му станеш чистач на ***....няма такъв народ, и да направиш нещо хубаво, някой ще дойде и ще се изтартори на метеното!
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със сигурност цялата фамилия ще гласуваме ПРОТИВ Фандъкова и герб !София е сиво, мръсно и подтискащо място !
39
1
 
28
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Ми то да са само градовете! Миналата година бях на преход в Пирин! Обичам планините и разходките в тях! Върнах се изморен и бесен! По целия маршрут нямаше храстче и борче, под които да нямаше пластмасови тубички, кутии от цигари, найлончета от семки и вафли, кенчета...и най-вече мокри кърпички от избърсани dupeta, направо беше побеляло и покафеняло от тях! Толкова красива природа, а превърната на тоалетна! Цял ден чистих с една торбичка и колче! На тоя народ му трябва образование и превъзпитание
38
12
 
13
 
! Отговори
Софянец преди 5 години
Значи организира се целия блок, почиствате си сами между блоковото пространство подстригвате си треввата оправяте катерушките.. Какво чакате някой друг да свърши вашата работа.. Вие на Хотел ли сте къде сте се кметовете и държавата ли са ви Виновни.. Мързеливци такива...
37
2
 
22
 
! Отговори
Край преди 5 години
Три пъти правя опит да засадя две дървета в прашно-калния двор на блока. От район Витоша не искат - защото "ще пречат на паркирането". Колите са с предимство пред майките с количките и инвалидите щото са накачулени по тротоарите. Колите са с предимство и пред дърветата и тревата.Няма такъв град на Балканите друг. В Европа пък съвсем.
36
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези ГЕРБАВИ крадци поне столицата да бяха уредили и да прилича на нещо. Градът с най голям бюджет в най окаяно състояние смях, продължавайте да гласувате за ГЕРБ.
35
4
 
12
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Ми такива сме като народ! Мръсотията и бедността на душата водят до мръсотия в околното пространство! Тези мръсни, депресиращи гледки са навсякъде в София! Живея в нов блок и околното пространство и озеленението в двора изсъхнаха и се заринаха в ***, а за околните панелки не ми се говори! Аз си "осинових" няколко храста и дръвчета и си ги чистя и поливам и само те оцеляха....
34
4
 
21
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Снимките от Кабул или от Мумбай са?