Брокери "дерат кожи" на наематели със странни клаузи в договорите

ВАС потвърди решение на КЗП за нелоялни практики
7 мар 2019 13:30,
46
Брокери "дерат кожи" на наематели със странни клаузи в договорите
Снимка: Комисия за защита на потребителите

Върховният административен съд потвърди решение на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна практика на агенция за недвижими имоти. След спечелен колективен иск в съда друга агенция за имоти премахна неравноправни клаузи от общите си условия. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов по "Дарик" радио.

Още по темата
 

"Неравноправните клаузи въвеждат необосновано високи или изобщо без основание неустойки за насрещната страна по един такъв договор", обясни Маргаритов. Например, предвижда се неустойка за клиента при просрочие на задължение по договора, а няма аналогична такава за търговеца, когато той не изпълни свой ангажимент в срок. "Или т.нар. арбитражни клаузи. Т.е. изключва се възможността даден спор да бъде решен от съда, а се препраща към определени арбитражни съдилища – нещо, което и на законово ниво получи своето решение. Така че, тук и съдът потвърждава неща, които трябва да бъдат прилагани стриктно", добави председателят на КЗП.

Маргаритов даде пример и за нелоялна практика на агенция за недвижими имоти, забранена със заповед, потвърдена от ВАС. "Агенцията изискваше заплащане на сума по протокол, съставен между потребител и агенция за недвижими имоти, дори не ставаше въпрос и за договор. Според този протокол, ако впоследствие си купите даден имот, без съдействието на тази агенция, ѝ дължите комисионна – нещо, което според мен е чисто плащане без основание", коментира председателят на КЗП.

"Това са няколко случая, в които съдът разумно е преценил, че не бива потребителите да бъдат натоварвани със задължения, които не им се следват, особено като се има предвид, че тези задължения имат понякога и съществени финансови измерения", обобщи Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
19
 
! Отговори
Пора преди 5 години
Адвокат ще ви свърши работата с проверката на имота за тежести и т.н. за 200 лв - не ви трябва брокер! Аз лично си намерих имот без брокер - със брокер обикаляхме 1 година и нищо! Другия вариант е намирате си имот с брокера, след което отивате лично при продавача и си уреждате нещата без да знае брокера! комисионната на брокера е ненужен разход!
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мен 20:ЧЕ СТЕ НЕГРАМОТЕН - СПОР НЯМА!НЯМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ, КАТО "КОРЕКТНИ" И "НЕКОРЕКТНИ" ФИРМИ ЗА НИ!ИМА ОБЩОВАЛИДНИ ПРАВИЛА, ПО КОИТО СЕ ПРАВИ ТОЗИ БИЗНЕС, НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ!ЗА ДА "НАЕМЕТЕ" АГЕНЦИЯ ИЛИ ФИРМА ЗА НИ, ВИЕ:1. ТРЯБВА, ДА ДОКАЖЕТЕ, ЧЕ СТЕ ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН И ДА ГАРАНТИРАТЕ, ЧЕ ИМАТЕ СЕРИОЗНИ НАМЕРЕНИЯ ЗА СЪОТВЕТНАТА СДЕЛКА С НИ!2. ТРЯБВА, ДА ПОДПИШЕТЕ СЪОТВЕТНИЯ ДОГОВОР И ДА ГАРАНТИРАТЕ ПРАВНО И ФИНАНСОВО ПРЕКИТЕ, НЕОБХОДИМО ПРИСЪЩИ РАЗХОДИ, КАКТО И СВОЯТА КОРЕКТНОСТ!
23
2
 
10
 
! Отговори
Адвокати без граници преди 5 години
Тия брокери на недвижими имоти са по-долна *** и от автотърговците! Но когато се опитат с евтините си номерца да те разиграват е истинско удоволствие да ги смачкаш с адвокати и други тънкости като следене на служителите, съобщения във фейсбук на роднини и деца, заливане на автомобили с боя, анонимни писма и др.
22
4
 
15
 
! Отговори
seira, 14 преди 5 години
***, вие сте не просто ***, а вредители. Като по калъп правени нахални и недобросъвестни, с манталитет на средни техници и самочувствие на професори. Доста имоти прехвърлих през живота си, но единствено безпроблемен и дори приятен беше последния път - продадох стария без посредник, купих новия пак без намеса на агент. Информацията, за която говориш я има в интернет и това мира не ви дава. Ако бяхте ценни, нямаше да искате предварителни такси. Преквалифицирай се!
21
0
 
12
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименИ точно така от това което се предлага на пазара ще избера, а не само от вашата агенция. Ако друга агенция предлага същия имот на по-евтина цена ще го закупя от тях!
20
1
 
15
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименИди малко и виж как работят коректние НИ и тогава обяснявай глупости. Има 2 вариянта - аз ви наемам да ми намерите имот, водите ме по огледи, намирам подходящия, изготвяте документи и сдлеката приклюва, плащам ви комисионна, от продавача не взимате нищо защото защитавате моя интерес. 2 Продавача ви наема и взимате от него комисионна. Наглосста да взимате и от двете страни никъде я няма и това е изнудване. Да не говорим колко сте нагли когато някой пусне имот без посредник.
19
0
 
8
 
! Отговори
... но договорът бил преди 5 години
с валидност 1 година. Не е заверен при нотариус. Видяла е, че са почтени хора на средна възраст, които никога не са давали имот под наем и не са ориентирани. Те пък разбраха, че момичето е студентка, която пуска обяви да се рекламира като брокер, за да си докарва някакви пари от комисиони. Кой я знае дали изобщо е регистрирана някъде и дали плаща данъци, ако вземе комисиона.Всички ги убеждаваме да я зарежат, тях ги е страх тя да не си поиска предвидената в договора солидна неустойка.
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мен 16:"***"!НЕ МОЖЕТЕ, ДА СИ "ПОРЪЧАТЕ" НИ СПОРЕД ВАШИТЕ ПРЕДСТАВИ!АКО ИСКАТЕ, ДА ОГЛЕДАТЕ ЕДИН НИ, ТОГАВА СЕ ОРГАНИЗИРА ОГЛЕД!ОТ ТОВА, КОЕТО РЕАЛНО СЕ ПРЕДЛАГА НА ПАЗАРА НА НИ, ОТ НЕГО ЩЕ ИЗБЕРЕТЕ, КАТО НАПРАВИТЕ КОМПРОМИС, ИЛИ ВЪОБЩЕ НЯМА ДА ПРАВИТЕ СДЕЛКА!НЕ МОЖЕ, ДА СИ НАПРАВИТЕ "БЕЗПЛАТЕН МАРКЕТИНГ" НА НИ!ПО ЦЯЛ СВЯТ, ТОВА СЕ КЛАСИФИЦИРА КАТО ИЗМАМА!ФАКТ!
17
0
 
9
 
! Отговори
Без да имат опит, преди 5 години
мои познати по обява се свързаха с брокерка и я помолиха да им намери наемател за хубав апартамент, 90 кв.м., в един от най-хубавите квартали на София. наследиха го от починала леля. Изчакаха да мине 1 година след *** й и чак тогава го ремонтираха. Запазиха обзавеждането, което е стилно, в много добро състояние и подбрано с вкус.Накарала ги да подпишат договор, че няма да ползват услугите на друг брокер. Половин година ги мотае, те искат да прекратят договора, но той бил с валидност......
16
3
 
23
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До seiraСмешници, когато ме закарате апартамент, който не отговаря на изискванията ми тогава ще ми заплатите обезщетение, че сте ми загубили времето, а въпростното договорче може да го навиете на руло и да си го набутате знаете къде....
15
2
 
11
 
! Отговори
Брокяри преди 5 години
в най-общия случай мазни, гадни, гладни, нагли, безпардонни, лъжливи селендури . Обида за професията бокер :)))
14
31
 
7
 
! Отговори
seira преди 5 години
"ДРУГАРИ",НА ОГЛЕД НА НИ (ПОД НАЕМ ИЛИ ПРОДАЖБА), СЕ ХОДИ САМО СЛЕД ПОДПИСАН ПОСРЕДНИЧЕСКИ ДОГОВОР С АГЕНЦИЯТА ИЛИ ФИРМАТА ЗА НИ И СЛЕД, КАТО СЕ ЗАПЛАТЯТ РАЗХОДИТЕ ЗА ОГЛЕДА!ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ДАДЕНА СТОКА (ИМОТ), СЪЩО Е СТОКА И ПО ЦЯЛ СВЯТ СТРУВА ПАРИ!КОЙТО НЕ ЖЕЛАЕ, ДА ПОЛЗВА УСЛУГИТЕ НА АГЕНЦИИТЕ И ФИРМИТЕ ЗА НИ, ДА СЕ ОПРАВЯ САМ!"БЕЗПЛАТЕН ОБЯД" НЯМА!
13
1
 
8
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До ГашоДоста добре, следващия път точно това смятам да направя! С нагли обирджии това е начина!
12
2
 
25
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Мдааа една патица от Пловдив ми обясняваше как съм им дължал комисионна ако не купя от тях, защото видиш ли те ме били завели в имота. Така и не ми прати договор, а твърдеше че ако клиента купи от друга агенция бил недобросъвестен. А аз от агенцията нищо не купувам, купувам от собственика на имота. Агенцията е един ненужен посредник в случая. Така че не подписвайте нищо подобно и им обяснете защо, когато се опитат да ви изнудват с подобни глупости.
11
1
 
7
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Така един познат бе подписал предварителен договор за покупко-продажба на апартамент и се оказа, че има учредена ипотека върху обектите в цялата сграда в полза на банка, включително и върху неговия. !!!
10
10
 
27
 
! Отговори
Гладен съм байно преди 5 години
Когато от един човек не става абсолютно нищо той става брокер на недвижими имоти.
9
5
 
24
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Брокерските агенции вземат в пъти повече от един адвокат, който се ангажира да провери собствеността, да изготви читав договор/и, да провери за тежести, както и други евентуални въпроси при покупко-продажба на недвижим имот, за наем също! А агенцията ти взема комисионна за това, че са те завели някъде си да видиш нещо, без да носят каквато и да е отговорност, като в много случаи подвеждат клиентите си поради некомпетентност...
8
1
 
22
 
! Отговори
:) преди 5 години
Идва имотна криза. Изгладняват тези брокери няма как. Всеки селянин брокер. Време е да си ходят на село.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6Затова подписва винаги смело.--ти пък ако чакаш "подиса" да ти реши проблема, бая ше трябва да чакаш, и накрая ще ти излезе име и втори "подпис" няма да можеш да изтръгнеш!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** не чете, той е писател! Затова подписва винаги смело.