Брокери "дерат кожи" на наематели със странни клаузи в договорите

ВАС потвърди решение на КЗП за нелоялни практики
7 мар 2019 13:30,
46
Брокери "дерат кожи" на наематели със странни клаузи в договорите
Снимка: Комисия за защита на потребителите

Върховният административен съд потвърди решение на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна практика на агенция за недвижими имоти. След спечелен колективен иск в съда друга агенция за имоти премахна неравноправни клаузи от общите си условия. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов по "Дарик" радио.

Още по темата
 

"Неравноправните клаузи въвеждат необосновано високи или изобщо без основание неустойки за насрещната страна по един такъв договор", обясни Маргаритов. Например, предвижда се неустойка за клиента при просрочие на задължение по договора, а няма аналогична такава за търговеца, когато той не изпълни свой ангажимент в срок. "Или т.нар. арбитражни клаузи. Т.е. изключва се възможността даден спор да бъде решен от съда, а се препраща към определени арбитражни съдилища – нещо, което и на законово ниво получи своето решение. Така че, тук и съдът потвърждава неща, които трябва да бъдат прилагани стриктно", добави председателят на КЗП.

Маргаритов даде пример и за нелоялна практика на агенция за недвижими имоти, забранена със заповед, потвърдена от ВАС. "Агенцията изискваше заплащане на сума по протокол, съставен между потребител и агенция за недвижими имоти, дори не ставаше въпрос и за договор. Според този протокол, ако впоследствие си купите даден имот, без съдействието на тази агенция, ѝ дължите комисионна – нещо, което според мен е чисто плащане без основание", коментира председателят на КЗП.

"Това са няколко случая, в които съдът разумно е преценил, че не бива потребителите да бъдат натоварвани със задължения, които не им се следват, особено като се има предвид, че тези задължения имат понякога и съществени финансови измерения", обобщи Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истински брокери има в САЩ, където минават курсове и полагат изпити. Трябва да знаят какво правят и да са наясно със законовата уредба на дадения град/щат/държава. Тук са пълна поорнография - само гледат как да сгънат едни пари, Навремето като продавахме панелка, взеха да ни убеждават че видиш ли последните два входа се улягат и блокът е пред падане- "Продавайте на каквато и да е цена"
44
1
 
7
 
! Отговори
Наглеци мръсни преди 5 години
Брокерите са долно племе. През живота си досега успях да продам изгодно 3 имота без брокер, макар всеки път да ме налазваха и да искат да се облажат от евентуална сделка. Няма никаква нужда от тях. Пускайте си обява само за директен купувач, подготвяте си сами документите или с доверен адовкат и отивате при нотариус. ДГД брокерите.
43
0
 
9
 
! Отговори
Отработен номер преди 5 години
Имайте предвид, че ако брокер ви е впримчил чрез договор да отдавате под наем само чрез него и все не ви намира наемател, това той го прави с цел.Ще започне да ви убеждава, че пазарът на наемодателите е преситен и няма смисъл да губите месеци, не знаейки дали изобщо ще намерите наемател. Започва да ви увещава да си продадете имота. Така той ще вземе много по-голяма комисиона - по 3% и от вас, и от купувача! Общо 6% от цената на имота!Затова отказвайте твърдо, докато изтече срокът на договора.
42
0
 
5
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
До seiraНикой не търси услугите за НИ. Обикновено Вие го налазвате; при това до дупка.
41
1
 
8
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
Само да добавя, че най-*** в цялата схема с брокерите е че номерата им са прекалено евтини и елементарни, дори обидни. Това, което ги спасява е, че почти винаги купувача прави такива големи разходи при покупка на апартамент, има свжа пара (дали от банка или спестявание), че доброволно си плаща комисиона само и само да го оставят на мира. Те това много добре го знаят.
40
2
 
6
 
! Отговори
хаха преди 5 години
аз така се подписах на някакъв лист, който ми даде някаква брокерка с измислено име Иван Иванов и някакъв измислен подпис като оная ми работа и тая наглата ми вика - дай лична карта, ква лична карта бе, коза? Да имаш право да работиш с лични данни я питах и тя вика - ама как да знам кой сте, и аз и казах - ще ми се довериш, кърлеж такъв. Видях си имота, хареса ми и дадох просто визитка на човека отсреща и си свършихме работата с адвокати от двете страни :)
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пълни глупостиПродължение -Различните брокерски къщи съвсем произволно бяха слагали различни цени на продавания от нас апартамент. Ние искаме $42 000, в техните обяви пише $45 000 и други подобни.Продадохме си имота сами, на хора, които познаваха наши роднини. Но доста време след това продължаваха да ни безпокоят брокери, които се обаждаха, за да ни кажат, че ще водят клиент. При условие, че предупредихме всяка една от тези фирми, че няма да работим с тях!
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пълни глупостиНе само на обяви за наеми реагират така.Преди повече от 20 г. продадохме апартамент, пуснахме си сами обява, в която ясно се казваше, че искаме $42 000, тогава това бяха много пари. Започна се едно безумно звънене от сутрин до вечер от страна на брокери, които ни съобщаваха, че са "качили" нашия апартамент в техните обяви! На всекиго казвахме, че не желаем посредници. После започнахме да виждаме обяви за нашия имот в различни вестници, тогава главно така се рекламираше.
37
0
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
34-ти, има нужда от качествени брокери, които следва да са нещо смесено м-у юристи и технически специалисти. Заради географските ширини. Не всеки купувач е дкъжен да знае всички тънкости, оък мошеници много. Брокерът следва да получава комисион за това, че е направил връзката между страните, приверил е имота, нбавил е всички документи, координирал е сделкаъа с нотариуса и евентуално ако има и с банката. Колко от агнециите правят това?
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РентиерТи към кого точно се обръщаш?Аз разказах какво се случи на мои познати. Къде пише, че не са прочели преди да подпишат?Написах ясно, че почтени хора, но без опит в сключването на такива сделки, са се оставили да ги респектира една нагла малка п_и_к_ла, само защото са сложили подписа си на хартия, която никъде не е заверена.Гледай да не изтървеш рентата с този твой начин на четене под диагонал.
35
1
 
9
 
! Отговори
... преди 5 години
Да ми иска при за това, че са ме завели накъде да ми покажат поредния коптор. Мерси. При първото ми посещение казх ТОЧНО какво търся и къде. Компромиси не желая да правя. Те ме видят да гледам неща, които нямат дори искания от мен брой помещения и ми обяснявай кое от къде мога да съборя. Аз и целия апртамент да изкъртя няма как 95м2 д станат 130. Може и да има читави, но не съм попадал. А, че губят и моето време?
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са чисти хиени които изнудват и продавачи, и купувачи. Според мен целия бизнес модел на тези агенции е много остарял и се обезсмисля заради интернет. Всеки продавач може да постне обява която да се вижда от цяла България, купувача му се обажда, оглежда го, отиват при един нотариус и сделката е приключила. Може би смисъл има от тези агенции само ако се продава имот докато продавача не е на същото място.
33
3
 
12
 
! Отговори
СИВА ИКОНОМИКА преди 5 години
Последния път когато питах брокера дали ще ми издаде фактура за комисионната ми каза, че може, ама трябва да пита и ще трябва да си платя ДДС. За дделка от 100 хиляди евро, брокера взима 6000 (по 3% от двете страни) без да се занимава с докменти по сделката и без каквато и да е отговорност при евентуални проблеми. И освен това обикновено този комисион не се отчита като приход или поне не в пълния му рамер. Т.е. имаме един огромен СИВ СЕКТОР, който НИКОЙ НЕ ЗАКАЧА. А гонят дребните търговци...
32
0
 
9
 
! Отговори
КРАЙНО ВРЕМЕ преди 5 години
Крайно време е държавата да регулира дейността на брокерите на недвижими имоти:- задължително да имат юрист поне на 4 часов работен ден- задължително банкова гаранция за между 500 хил. и 5 милиона, според обема на дейността- задължение за проверка на имота и носене на солидарна при измама- ангажимент към събиране и проверка на документите по сделкатаА сега какво, водят ме на оглед на имот, за който нищо не знаят, искат стоп-капаро на ръка и 3% от стойността на сделката от всяка от страните
31
0
 
14
 
! Отговори
ЛИЧЕН ОПИТ преди 5 години
Най-голямата агенция в България, която е група от няколко имена има интересни клаузи в договора: Преди първи оглед се подписва договор, който:- е безсрочен- те задължава да информираш агенцията при всяка твоя сделка на имотния пазар, цели 2 години след като писмено се прекрати договора- нямаш право да закупиш имот, които тази агенция предлага от друг брокер (без дори да знаеш, че и те го птедлагат). Ако го направиш, дължиш комисионна и на тях.
30
0
 
9
 
! Отговори
Кредитен специалист преди 5 години
До Анонимен 24"ДА ГАРАНТИРАТЕ ПРАВНО И ФИНАНСОВО ПРЕКИТЕ, НЕОБХОДИМО ПРИСЪЩИ РАЗХОДИ" - ти верно не си много в час в областта над шията. Преките необходимо присъщи разходи са част от разходите за основната Ви дейност, които влизат в оформяне на себестойността на предлаганата услуга и няма как клиента да ти ги гарантира правно и финансово. Все едно клиента на един цех за дървообработване да му гарантира правно и финансово разхода за закупуване на дървен материал! Мисли малко, не е много трудно!
29
4
 
17
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До seiraТочно така, брокера не защитава ничий друг интерес освен собствения си. Той е един кърлеж който иска да смуче от двете страни. Ако вършехте някаква реална работа нямаше клиентите да са ви недоволни. Истината е че вие искате да взимате пари по некоректни и вече незаконни начини и решението на ВАС го доказва. Ако имахте поне за 5ст акъл досега щяхте малко да сте сменили начина на работа.
28
2
 
4
 
! Отговори
Рентиер преди 5 години
До Без да имат опит,Да се чете договор, преди да се подпише не изисква много акъл, ама повечето и за толкова нямате. Не четете какво подписвате и затова яко ви пързалят.
27
1
 
25
 
! Отговори
Пълни глупости преди 5 години
Отдавам имоти под наем, звънят ми брокери, въпреки ,че съм написал, че не работя с брокери. След като им казвам ,че не желая да работя с тях, те си го слагат в база данни и когато отдам имота продължават да звънят и да питат зщ не работя с брокери.Не работя с брокери защото повечето са******
26
11
 
6
 
! Отговори
seira преди 5 години
До seira, 14 22:АЗ ВИ ПРЕДСТАВЯМ, КАК СЕ ПРАВИ ТОЗИ БИЗНЕС, ПО ОБЩОВАЛИДНИ ПРАВИЛА ЗА ЦЯЛ СВЯТ!КОЯ Е ТАЗИ "ИНФОРМАЦИЯ", КОЯТО Я ИМА В ИНТЕРНЕТ?!АКО ИМА ТАКАВА "ИНФОРМАЦИЯ", ЗАЩО ТЪРСИТЕ УСЛУГИТЕ НА АГЕНЦИЯ ИЛИ ФИРМА ЗА НИ?!БРОКЕРА ЗА НИ ОРГАНИЗИРА И ЗАЩИТАВА ИСТИННОСТТА И ПРОЦЕДУРАТА ПО СДЕЛКАТА С ИЗБРАНИЯ НИ!ТОЙ НЕ Е "ЗАЩИТНИК" НА ИНТЕРЕСА НА КОЯТО И ДА БИЛО СТРАНА В СДЕЛКАТА!