Евростат отчете: 40% са жените в правителствения сектор у нас

Над средния показател сме за ЕС
7 мар 2019 08:22, Павел Гълъбов
12
Евростат отчете: 40% са жените в правителствения сектор у нас
Снимка: BulFoto

Значително по-висок от средния за ЕС е делът на жените в правителствения сектор у нас през миналата година - техният дял достига 40 процента, като за последните пет години е нараснал с почти 10 пункта /30 на сто през 2014 г./. Това показват данни от анализ на Евростат за местата, които са заемали дамите в правителствата и националните парламенти на страните от ЕС през 2018 г., като средният показател за ЕС е бил 30 процента дами в правителствения сектор.

Още по темата

В правителството на "Борисов 3" дамите заемат 5 министерски кресла, както и редица други ръководни позиции като зам.-министри или ръководители на държавни агенции, предава БТА.

Дамите заемат като дял и 25 процента от местата в българския парламент, като средният показател за квотата на нежния пол в националните парламенти в ЕС-28 е бил 30 процента.

Според данните на Евростат през последните 5 години у нас е имало значително повишаване на процента на дамите в парламента ни, като за периода 2014-2016 г. процентът е бил 20 на сто, през 2017 г. е бил 26 на сто и през миналата година е "паднал" до 25,4 на сто, според европейската статистика.

Това означава, че в българския парламент има около 60 дами, без анализът да се ангажира с точният им брой. Според актуална справка в сайта на парламента обаче точният брой на жените в него е 62.

Делът на местата, заемани от жени в правителствата националните парламенти, се различава значително в отделните страни от ЕС. През миналата година най-голям е бил делът на жените в правителствата в Испания и Швеция - съответно по 52 процента, следвани от Франция - 49 процента, Холандия и Дания - по 42 процента и др.

Най-малко дами в национални правителства има регистрирани в следните страни на ЕС: Унгария - 7 на сто, Малта - 12 на сто, Кипър, Италия и Полша - по17 на сто.

През 2018 г. Швеция отчита най-висок дял на жените в националния си парламент с 47 на сто. Следват Финландия - 42 на сто, Белгия и Испания - и двете по 40 на сто, Австрия - 37 на сто, Дания и Португалия - по 36 на сто и Италия - 35 на сто.

На другия полюс най-малко жени в националните парламенти има в Унгария - 13 на сто, Малта - 15 на сто, Кипър и Гърция - 18 на сто и Румъния - 20 на сто.

Освен това броят на жените-президенти и министър-председатели в страните от ЕС също е нараснал за периода 2003 - 2018 г. През 2018 г. в ЕС е имало три дами ръководители на правителства, докато през 2003 г. е нямало такива.

Делът на жените ръководители на правителства в ЕС никога не е надвишавал 14 процента, което означава, че никога не е имало повече от четири жени на тази позиция едновременно, според данните на Евростат.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Супер сега ще вкарваме кухи лейки в парламента и правителството, за да запълваме квоти - либерастката простотия няма край. После ще има квоти и жендъри, накрая ако кажеш че си мъж ще те изгорят на клада за ерес. Жената е майка, не политик, лидер и т.н., но феминизма промива мозъци.
11
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
На Бойко харема има си нещо турско у нас.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много драго ми стана, като видях че към тази статия е прикачена и снимката на външната ни министърка. Тя трябва да е еталон!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво !!! А иначе тия назначени женици могат ли нещо ?
8
1
 
5
 
! Отговори
Нормално преди 3 месеца
На боко тиквата гербавите калинки.
7
1
 
7
 
! Отговори
Zohan преди 3 месеца
В съдебната власт на ниво апелативен и касационен съд са над 70%. На експертите е пределно ясно, че жените са по-преданни на “началниците” си и по-манипулеруеми.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А в държавната администрация са 80-90%. Мъжете са кът!
5
0
 
9
 
! Отговори
колапс преди 3 месеца
БГ администрацията се състои от баби на възраст между 55 и 63 години които работят когато си искат,дали това има връзка с тоталната корупция и бедност!?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Връзкари и връзкарките им.
3
0
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 3 месеца
То затова е тая управия ! Всеки си назначил любовницата на държавна заплата и....
2
1
 
12
 
! Отговори
:-) преди 3 месеца
Ау, сега няма ли някоя феминистка да изреве колко е изостанала България? Друг е въпросът, че това изкуствено изравняване на процента на мъжете и на жените във всички професии се прави, защото третата вълна феминистки отричат половия диморфизъм, и искат джендърнеутрално обучение в училищата и транссексуални мъже в турнири за жени, конкурси (мис/мистър? Испания) и т.н.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пожелавам им да станат 80 на сто жените в правителствения сектор. Аз така или иначе емигрирам