Мъж трябва да плати 1000 лева заради 10-годишни задължения от 98 ст.

Мобилен оператор осъди българина
10 мар 2019 21:37,
93
Мъж трябва да плати 1000 лева заради 10-годишни задължения от 98 ст.
Снимка: BulFoto

Дълг за 98 стотинки към мобилен оператор нарасна до 1000 лв. Мъж разбра, че е осъден да плати задължение почти десет години, след като то е възникнало, предаде Нова тв.

Още по темата

„Влизам до банката и питам какъв е проблемът, защо не мога да си изтегля сумата и те ми казват, че имам запор за 98 стотинки главница”, разказва Боил Иванов.

През 2008 година Боил заминава за Италия. У нас оставя дълг към мобилен оператор. 10 години по-късно непогасена сметка за 98 стотинки струва на мъжа над 1000 лева.

„Връщам се и нямаше никакви такива задължения или там подобни. До този момент съм плати 981 лв. Като дължима сума още остава 217 лв.,”, обясни той.

Въпреки че задължението на мъжа е от 2008 година и би трябвало да е изгубило давност, все пак изпълнителен лист има.

„Тази давност не се прилага автоматично, лицето което е осъдено не е се е позовало на нея. Това е важно да се знае, защото много хора просто броят периода, който е изтекъл и считат, че проблемът е решен. Не, не е така. Нито частният съдебен изпълнител е компетентен да се занимава с този въпрос”, обясни адвокат Десислава Филипова.

Така 98 стотинки стават причина мъжът да се превърне в обект за частен съдебен изпълнител, без дори да разбере, че е съден.

„Като се издаде този изпълнителен лист се търси длъжника на адрес, не бива открит, за да може да възрази срещу размера на дълга и срещу размера на адвокатския хонорар и съдът издава разпореждане да се издаде изпълнителен лист”, обясни Ивайло Илиев, председател на Сдружение „Покана за доброволно изпълнение“.

В края на януари започна наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия, която иска съдът да е длъжен служебно да проверява за неравноправни клаузи в договорите с потребителите. До края на март родните власти трябва да отговорят на Комисията как ще променят закона, а дотогава Боил ще търси правата си чрез адвокати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
4
 
! Отговори
Потърпевшия преди 5 години
Хора,не изкам да доказвам на никого нищо....Никой няма да дойде да ми плати сумата...Писна ми от хиляди коментари да четя по мой адрес...всякакви версии...от различните сайтове...Не изкам съчувствие...Но като не сте запознати със случая моля не давайте безсмислени коментари..
74
2
 
1
 
! Отговори
Юлиян преди 5 години
До Анонимен за съжеление няма и сега ще трябва да плащаш като поп :)
73
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До Аз съм противтака, както новите автобуси - ще ти се разпадне мозъкът
72
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
голяма простащина
71
4
 
2
 
! Отговори
Аз съм против преди 5 години
До Аз съм за !!!Кой ще финансира старите американски самолети?Самолетите не са стари, а още не са произведени и ще са със съвсем нови модерни двигатели, по-мощни и по-икономични от старите.Също така ще бъдат оборудвани с радар 5-то поколение и последен модел боекомплект като ще правят мрежа помежду си и всеки самолет ще може да задава цели на другите ако е свършил боекомплекта си.Това не го може ните един руски батал.И не 8 а 12 самолета трябваше да купим.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през последните 15 години съм минал през всички мобилни оператори, два пъти съм теглил кредит. Като нищо имам лев два останали някъде. Как да разбера ? има ли сайт някъде, регистър, дето да пише този и този, дължат пари на този и този ?
69
5
 
1
 
! Отговори
до анонимен 81 преди 5 години
Ами той закона си е еднакъв, в прилагането му е заровено кучето. Я се поинтересувай колко е минималният размер на глобата, която може да се обжалва пред съд. Колекторите са на процент. Е, не вярвам да искат да получат 0.20 стотинки от събраните 0.98. Този дълг не се събира от колектор, а от ЧСИ. Но не това е темата!
68
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предлагам закона да е еднакъв. Щом МВР за сума по малка от минималната работна заплата не образува производство и не търси извършители и нищо не прави, то и за суми под минималната заплата да не могат да те търсят колекторски фирми.
67
3
 
11
 
! Отговори
Знаещ2 преди 5 години
Та ми вика племенника дължа 980 лева. Викам му, я ела бе байно при ЧСИ-то. И се оказа, че имал неплатена глоба към КАТ и някакви други простотийки. Направихте този "новина" за 0.98 дъвка! Системата е сбъркана, започва от ГПК /ремонтиран поне 150 пъти/ НК и "умните" ни народни представители, които хал хабер си нямат от това, което става навън /или са забравили/. А това, че всеки прави каквото си иска в една държава, която е управлявана от, сещате се от кого, си е факт. Ами, да го променим, а ?
66
4
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 5 години
Нещо не ми се връзва. Мобилният /а1/ да се снабди с изпълнителен лист за 0.98 стотинки ?!? Разходите за тия 0.98 стотинки са минимум 25 лева. Няма логика някой да ходи в съда за 0.98! Или човекът има други задължения /което е 100 % така, я акт от НАП или от КАТ/ или това е остатък от по-голям дълг, частично платен. Във всички случаи информацията е малка. На племенника ми бяха извадили лист за 40 лева; хонорар на адв.200; за образуване на дело 150, лихви и пр. и ми вида абе дължа 980 !?!
65
2
 
7
 
! Отговори
До 73 Анонимен преди 5 години
Ти грешиш прочети Наказателния Кодекс в частта Давностни срокове. Давностните срокове се отнасят за всички престъпления по НК. Няма давностен срок само за престъпления срещу човечеството...
64
2
 
15
 
! Отговори
това е гавра преди 5 години
Сигурен съм че, такъв пладнешки обир и то ЗАКОНЕН, не може даже случи даже и в най-мизерната африканска държава.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скапана държава , и скапани политици. Аз , за това , преди са се махна от БГ , си закрих всички банкови сметки там. В Англия, за да ти запорират банковата сметка, трябва да си извършил нещо много сериозно, финансово или криминално престъпление, или да дължиш много пари . За разни малки дългове, дори към държавата, не те закачат много, най-често те тормозят с писма по пощата. Причината е, че разходите по събирането на малки суми, често надвишават самия дълг. Има и давност - 6 години .
62
15
 
1
 
! Отговори
Сп??нс - мдааа преди 5 години
Разбирам ви , че всички искате да живеете по давност, но пък и нищо не ви пречи да си плащате задълженията, а не да си забивате главите в пясъка и да чакате бурята да отмине.
61
2
 
0
 
! Отговори
конектъропитек преди 5 години
за пари те..ам ора....
60
2
 
1
 
! Отговори
комбат преди 5 години
Казвам; извинявайте не бяхме прави и започваме да управляваме ,тука лустрации такива работи --няма .Каквоот било, било няма значение ,че навремето сме били ударния отряд сега сме с новите , в края на крайщата вятъра си смени посоката . Аз на времето лежах десет год. в затвора от тогава мина много време и искам да стана полицай --те ми викат неможе -- е що да неможе навремето сгреших не бях прав ,съжалявам --те остави това ,ами и за шофьор свидетелство неосъждан ми искат-- не е правилно така .
59
4
 
30
 
! Отговори
Аз съм за !!! преди 5 години
Правилно и стонка да дължиш,връщай с лихвите!Тъй де,на тази държава и трябват пари!Кой ще финансира старите американски самолети? А газовот хъбче,а мюфтийството и ромалете с по 6-7 дребни ч ааа вета? Кой ще им плаща тока и квартирата,соц издръжки?Аз виждам само един балък и това е работещия ,беден българин,мачкан и унижаван от своите нови еничари!
58
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, така е в САЩ, но там няма давност и за криминалните престъпления. А в България има давност. За убийство ако 20 години не са ти предявили обвинение след този срок и да открият доказателства, че ти си извършителя не могат да ти повдигнат обвинение.
57
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Методиев Борисов е гладен, както когато беше и пожарникар. На него пак комунистите са му виновни, особено когато е бил командир на батальон по времената на възродителния процес. Никой от българите няма да му прости греховете, дори и ченгето сегашен патриарх.
56
0
 
30
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Хората правят спестовни влогове на децата си за 15 -20 г. срещу скромната лихва от 1-1,5%.Тия много ларж - 1000% лихва. Кой знае за какво са му ги измислили тия 0.98 лв. И си траят - не го уведомяват. Ега ти! Пре.стъ.пници!