Владиката от едната страна, ходжата от другата... Няма сделки с вярата!

Важно ми е патриархът и мюфтията да си говорят, каза Борисов
Обновена: 11 мар 2019 18:07 | 11 мар 2019 12:32,
191

Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи.
Още по темата

"Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата", с тези думи се обърна премиерът Борисов към патриарха и главния мюфтия.

Министър-председателят подчерта, че на проведени срещи и със  Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията.

"За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави", посочи премиерът Борисов. Той конкретизира, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

"Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо", категоричен беше премиерът.

По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия министър-председателят акцентира още веднъж, че целта на закона е - единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност. "Много пъти сме го правили - владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата", каза още премиерът Борисов.

"Затова на днешния свят ден ви поканих. Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим", подчерта министър-председателят пред духовните водачи.

"Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни", заяви българският патриарх Неофит по време на срещата в Министерския съвет. Той изрази надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред.

В разговора главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи коментира, че промените в Закона за вероизповеданията са закъснели. "Затова благодаря на българското правителство, във Ваше лице, че вие намерихте сила и воля да направите това нещо. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат решени овреме и ако бяха решени овреме, нямаше да се стигне до такива проблеми," заяви още д-р Хаджи. Той изрази надежда, че оттук нататък промените ще дадат положителен резултат.

"За да може всички хора в България да бъдат равноправни, за да може всички хора в България да изповядват свободно своята религия, независимо каква е тя, ние в крайна сметка всички сме български граждани и полагаме усилия за запазване на мира в нашето отечество - трябва да бъде ангажимент на всеки един от нас“, подчерта още по време на срещата главният мюфтия на мюсюлманите в България.

Мустафа Хаджи посочи още, че дълговете на мюфтийството са от 2005 година, голяма част от задълженията, които според експертни оценки са над 8 млн. лева, са лихви. Той допълни, че приходите на мюфтийството са недостатъчни, защото голяма част от вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическото управление и след това не са върнати, пише БТА.

Благодарихме на премиера Борисов, че има добронамерено отношение към вероизповеданията, каза по-късно патриарх Неофит, който излезе около 20 минути по-късно от сградата на Министерския съвет.

Винаги сме работили добре с правителството, каза главният секретар на Българската православна църква Мелнишкия епископ Герасим. Всички технически въпроси, свързани с реализирането на новоприетия закон за вероизповеданията могат да бъдат изчистени в парламентарните комисии. Очакваме бъдещи наши проекти като реставрацията на храм-паметника "Св.Александър Невски", Зографският манастир също има нужда от помощ.

Правителството се отнася еднакво добре към всички вероизповедания, допълни той. Разбира се ние имаме специфични проблеми. Нашите братя, които изповядват ислям имат особени административни проблеми, които ние сме имали преди през годините и нашата църква успя да изчисти, посочи отец Герасим. Наистина трябва да се започне отначало за да се реализира така добре замисленият проект за промени в Закона за вероизповеданията и да се финансират те за текущи разходи и да се поемат възнагражденията на свещенослужителите от държавата. Така напълно ще се изключи възможността те да се финансират от други държави, каза Герасим.

На срещата с премиера казахме за необходимостта от реставрирането на патриаршеската катедрала и на много други храмове, допълни главният секретар на Българската православна църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
16
 
5
 
! Отговори
минаващ преди 5 години
Турската държава даде над 3 милиона евро за реставрацията на българската желязна църква в Истанбул-Св. Стефан.Примиерът Б.Бойрисов и много видни политици и дипломати бяха на откриването на църквата Българската държава разграби и одържави най-апетитните имоти на Мюслюманите в България и не плаща и стотинка за тях в Мюфтийството.Много паркове, ж.п. гари,автогари, културни центрове и жилищни комплекси са на места които са вакъфски имоти.Просто ги върнете на мюфтийството и няма да има нужда от опро
96
5
 
14
 
! Отговори
Розата преди 5 години
До оня с Анексите Ти си си СЛОЖИЛ ЧАЛМАТА КАТО ЮДА,АМА НЕ РЕШАВАЙ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА!!!ЮДИ,ЮДИ КАТО ЮДА ОТ БАНКЯ!
95
1
 
21
 
! Отговори
писна ми преди 5 години
Те харчат не пращат данъци защото знаят че държавата ще ги опрости?!те са хитри и ни правят на луди а наемите от над 4000 имота къде отиват това са милиони......?!
94
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 97КОАЛИЦИЯТА ГЕРБ И ДПС УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО! ТОВА ВЕЧЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ГО РАЗБРАХА!--от 30 години управляват партиците-агенти на късната безидейна бкп! това го знаят и децата от началните класове !
93
6
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До АнонименТИ ли си "собственика" на кислорода,та ще го "спираш и пускаш" на който решиш,бе пси-хар?!?!?!
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 94то Е късно: анексията на варна и бургас и всичко около тях е сигурна!--300 хил. бля да - агенти , чакат "бял дим" от крим...при 6 млн. население - това е ОКУПАЦИЯ с катастрофарни последици и НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО от страна да допусналите тази тиха окупация!
91
1
 
21
 
! Отговори
ОСТАВКАТА 3 преди 5 години
ОСТАВКАТА 3 е спасението за България!!!
90
2
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОАЛИЦИЯТА ГЕРБ И ДПС УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО! ТОВА ВЕЧЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ГО РАЗБРАХА!
89
4
 
5
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
Мюсолманите се финансират основно от Турция, а т.н. БПЦ предимно он пРосия. Трябва да прекратим тези порочни практики, но не само с траншове от бюджета, а "деликатно" да им намекнем, че нерегламентирано и безотчетно прибират сериозни суми от вярващите. Да я карат по-кротко за да не им сложат касови апарати за извършваните ритуални услуги. Щото всички сме виждали пияни имами на рамазан и преяли попове на пости ...
88
1
 
4
 
! Отговори
Розата преди 5 години
В ДС работеха грамотни хора.Доколкото разбирам ти не си работел там.Не виждам ти да имаш проблем,че някой някъде бил работил.Явно някои го могат,а други се дразнят че не могат да ги настигнат.
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РозатаАма за нашите деца ЩЕ Е КЪСНО.НАРОДЕ,ОПОМНИ СЕ!--то Е късно: анексията на варна и бургас и всичко около тях е сигурна!
86
0
 
13
 
! Отговори
Розата преди 5 години
Той,светинята му накрая ще завърши в КАРЛУКОВО.Ама за нашите деца ЩЕ Е КЪСНО.НАРОДЕ,ОПОМНИ СЕ!
85
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Розата,защото беше действащ офицер в ДС
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоИ без това не сте наясно защо хабите кислорода на планетата..--ти НЕ се изживявай като собственик на кислорода, да не ти го спра, при лична среща!
83
10
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Нещо не мога да разбера. Съдейки по повечето коментари си мисля, че са останали най-големите и.диоти в България или поне да такива във форумите. Никаква мисъл, само хейтвания независимо от новината -политическа, спортна или за лайф стайл.
82
2
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"Това ми е важно, всичко останало ще го наредим"!!!!!!!!....Това МУ било "важното"!!..НА НЕГО-Тиквун..............Не схващате ли,че това същество има тежки проблеми със себе си?..То така и не можа да се разграничи от държавата,принадлежаща НЕ на него,а на милионите българи!.."НА НЕГО" му било важното.....Един ден ще разберете,но ще бъде късно..Тоя вече прекрои България "По свой образ и подобие"...а вие спете,спете!..И без това не сте наясно защо хабите кислорода на планетата..
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До83и двата попа с ехидни, лукави, самодоволни ченгесарски усмивки!"духовни" лица били те--8 млн. да ти подарят ей така, от нищото, които естествено "ще съберат" от "танцуващи пред читалището" - по 1.5 лв на калпак / денп.п. закривай цялата тая прокълната територия, която "в името на Капитала и Лихвата" УБИВА сънародниците си.имплозията на тази територия е гарантирана, което е и целта на ханку брата!да горите в ада всички, до един!
80
1
 
15
 
! Отговори
Розата преди 5 години
Що не поканят за коментар д-р Недим Генджев,та да чуете какъв ГЛАВЕН мюфтия е този с тия тънки джули?Колкото Баце е балерина,толкова и тоя е мюфтия.
79
1
 
11
 
! Отговори
men преди 5 години
като си тръгнал да минаваш заминавай направо. когато турската държава върне всичко заграбено и разрушено от византия тогава ще им върнем вакъфски калъфски имоти. саудитска арапия нали им строи гъзилници и им плаща на джихад проповедниците, за какво са им имоти. освен това имат 4700 имота. да не говорим че турция е заграбила цялото земеделие на българия и ни кара бавничко към гладна смърт за упоритите които са останали тука. 6 милиарда на година загребват туршагите от там и ги инвестират в джамии
78
1
 
6
 
! Отговори
Розата преди 5 години
Абе ,ти даже не знаеш,че на знамето пишеше-погубиха.Аз го перефразирах,АМА и ти си с една гънка.Точно като Винету.Айде ходи да си доучиш,че много имаш да наваксваш.