След счупени глави, кметът разпореди: Да се махнат "акулите" на Графа

Спаси София предложи решение за справянето с проблема
Обновена: 12 мар 2019 14:21 | 12 мар 2019 14:20, Нели Христова
248
След счупени глави, кметът разпореди: Да се махнат "акулите" на Графа
Снимка: Спаси София

След като преди дни ограничителите, сложени при ремонта на ул. "Граф Игнатиев", раниха възрастен мъж, а по-рано и една жена, кметът Йорданка Фандъкова е възложила на главния архитект на София Здравко Здравков за да предложи варианти за смяна на "перките на акули" на ул. "Граф Игнатиев".

"Поискала съм да се предложат варианти, които да са по-безопасни за хората. Очаквам да ми бъдат представени в най-скоро време, за да ги обсъдим с КАТ. Знаете, че ограничителите бяха поставени по тяхно настояване", обясни Фандъкова.

По-рано днес от  гражданската организация "Спаси София" също настояха бетонни блокове да бъдат премахнати.

"Сменете опасните "перки на акули" по Графа", призоваха от организацията. Те вече предоставиха свои предложения до зам.- кмета по транспорт на София Дончо Барбалов и шефа на КАТ комисар Тенев за решаване на проблема.

Още по темата

"Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай", заяви Борис Бонев от организацията и допълни, че всяко действие на Общината след подобен инцидент ще е твърде закъсняло и решителни мерки са необходими сега.

Ограничителите са поставени по ул. "Граф Игнатиев" по препоръка на Пътна полиция. Цветът им обаче почти се слива с настилката на тротоара, правейки ги почти невидими за пешеходците.

"Още при поставянето им заявихме, че размерът, формата и цветът им ги прави трудно забележими и опасни за всички. Отказът на автора им - арх. Пантелеев и неговия клиент г-жа Фандъкова, да коментират поредния кървав инцидент, е недостойно поведение за уж отговорни и ангажирани професионалисти", заяви Гергин Борисов от организацията.

Спаси София предлага три възможни решения: поставянето на така наречените тактилни ограничители от неръждаема стомана, на ивица настилка в различен цвят от сега съществуващата, или на фабрично скосени каменни плочи, по подобие на тези, които в момента се монтират на ул. Цар Иван Шишман, част от същия проект за реконструкция. Според организацията, всяко едно от тези решения съчетава необходимостта от ясно визуално разграничение между трамвайното трасе и тротоарите и значително подобрена пътна безопасност за пешеходците.

"Градската среда трябва да бъде приветлива, а не враждебна към пешеходците. Не може целта на българските градостроители винаги да бъде поставянето на физически ограничения и забрани. Съвременното разбиране за планирането на средата е за максимално много споделени пространства, в които хората да се чувстват добре. Поставените ограничители на ул. Граф Игнатиев, вече многократно доказаха, че не осигуряват удобство и безопасност, а вместо това са предпоставка за сериозни инциденти", пишат от "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
25
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Фандъкова разпоредила ??? Това звучи много авторитетно... По-скоро е измрънкала нещо милата...
108
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи вместо оставчица, ще ремонтираме току що ремонтираното. Да изброим лошите - Станишев, Радев, Нинова, а на глобално ниво Путин...
107
1
 
21
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Принципно няма нужда от никакви ограничители. Би трябвало цялата улица да се използва от пешеходците, а когато минава трамвай пешеходците да освобождават пътя на трамвая, както си е на практика, от поне 130 години. Вероятно проблемът е, че там минават в нарушение автомобилите на Съдебната охрана и то прекалено често, както и други автомобили в нарушение, най-вече на МВР в частта между Раковски и Попа.Когато се топят снеговете е най-безопасно да се върви по средата на улицата.
106
7
 
8
 
! Отговори
ист преди 5 години
Махаме перките на акулите, следва блъскане в трамваите.Последно - премахваме трамваите. Нека се блъскат един в друг пещаходците.
105
18
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
"перките на акули" - аз не виждам честно, как може човек да се блъсне ли да се спъне ли в тези акули? Трябва да е съвсем отвеян от вихъра, че да стане това. Но щом има пострадали значи нещо не е ОК и би било редно да се сменят за сметка на необърналият внимание на тяхната функционалност!Но виждам, че каскетите отново политизират проблема! Жалко!!!
104
4
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Фандъка да маха акулите на Графа. Бил съм в Загреб в центъра и всичко е слято, няма никакви ограничители преди трамвайните релси - само грапави плочки преди тях. Всеки нормален трябва да знае кога и как да пресича, няма нужда от прегради!
103
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безумно решение с тия перки,родено от мозъчния тръст на ГЕРБ и одобрено от тази нещастна женица-кметица,която освен да сади цветя в градинките,от нищо друго не разбира.Сега ще сменя печките на ромеите с нови за 16 милиона лева,а в новите пак ще горят ***,както досега.А подопечната и "Топлофикация"щави хората като за последно.А метрото за стотици милиони?(Усвоени/присвоени)А безкрайните некачествени ремонти?Крайно време е да я махнем и да изберем специалист на този пост.Без експерименти повеч
102
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махнете акулите! Сложете риба-меч! Така ще довършите хората!
101
1
 
11
 
! Отговори
Иван Иванов преди 5 години
Само *** като тези дето ги сложиха тези простотии , не биха се сетили какво ще стане... Вместо да мъдреете, и творите глупости, отворете нета и разгледайте как са го направили белите държави!
100
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи пак ще има ремонт на ремонта на ремонта (на ремонта на ремонта) ? Свят ми се зави!
99
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, много мъдрост бе.
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГАФ Игнатиев е по-голям гаф от Дундуков и Раковски, Все по-HUBAVOE
97
1
 
17
 
! Отговори
Ето преди 5 години
Добре, че са ГЕРБ да махнат тези перки. Сигурно БСП са ги сложили или Радев. Срам нямат. ГЕРБ оправя проблеми още от времето на Стамболов и всички са им виновни да направят богата и правова държава.
96
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важно е да се "усвояват" парите
95
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юрдечка Пъдпъдъкова да се маха
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ не трябваше да премахват тротоарите. Те създаваха сигурност на пешеходеца, че когато се намира на тях, няма да го блъсне трамвай или кола. Сега се опитват да създадат някакво визуално разграничение между трамвайното трасе и намиращите се на същото ниво тротоари. Това няма как да стане с ограничителни камъни по които да се спъват пешеходците, без значение дали са ръбести или заоблени, нито с оцветяване на пешеходната настилка.
93
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Виена например, на една от търговските улици ограничението е постигнато с ред вълнообразни плочки, по които се върви по-неудобно. Но тук хиените тръшнаха луди пари за акули, че да ги споменаваме на всяка крачка. ОСТАВКА! Юрданка вън от София!
92
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Архитектът да ги смени за свия сметка. Кой знае колко милиона е лапнал за тази гавра! Некадърнициииииииоо!
91
3
 
20
 
! Отговори
Реставратор преди 5 години
Нямам думи да опиша опита тази улица да бъде превърната в полузатрупано турско гробище, презкоето трябва да минава трамвай, да пътуват автомбили за доставка на стоки, да се разхождат пешеходци, хора с увреждания на колички и майки с деца в колички !Колко трудно е да се поставят класическите еднометрови пилони, на подходящо разстояние, познати в цял Свят, които служат и за подкрепа при нужда, когато се пресича улицата и същевременно отделят тротоара от пътното платно !
90
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги махаме по-скоро,че вече не се търпи.1 милиард и половина,за какво ги харчите,бе?Това са нашите пари,а следва безумие след безумие.