След счупени глави, кметът разпореди: Да се махнат "акулите" на Графа

Спаси София предложи решение за справянето с проблема
Обновена: 12 мар 2019 14:21 | 12 мар 2019 14:20, Нели Христова
248
След счупени глави, кметът разпореди: Да се махнат "акулите" на Графа
Снимка: Спаси София

След като преди дни ограничителите, сложени при ремонта на ул. "Граф Игнатиев", раниха възрастен мъж, а по-рано и една жена, кметът Йорданка Фандъкова е възложила на главния архитект на София Здравко Здравков за да предложи варианти за смяна на "перките на акули" на ул. "Граф Игнатиев".

"Поискала съм да се предложат варианти, които да са по-безопасни за хората. Очаквам да ми бъдат представени в най-скоро време, за да ги обсъдим с КАТ. Знаете, че ограничителите бяха поставени по тяхно настояване", обясни Фандъкова.

По-рано днес от  гражданската организация "Спаси София" също настояха бетонни блокове да бъдат премахнати.

"Сменете опасните "перки на акули" по Графа", призоваха от организацията. Те вече предоставиха свои предложения до зам.- кмета по транспорт на София Дончо Барбалов и шефа на КАТ комисар Тенев за решаване на проблема.

Още по темата

"Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай", заяви Борис Бонев от организацията и допълни, че всяко действие на Общината след подобен инцидент ще е твърде закъсняло и решителни мерки са необходими сега.

Ограничителите са поставени по ул. "Граф Игнатиев" по препоръка на Пътна полиция. Цветът им обаче почти се слива с настилката на тротоара, правейки ги почти невидими за пешеходците.

"Още при поставянето им заявихме, че размерът, формата и цветът им ги прави трудно забележими и опасни за всички. Отказът на автора им - арх. Пантелеев и неговия клиент г-жа Фандъкова, да коментират поредния кървав инцидент, е недостойно поведение за уж отговорни и ангажирани професионалисти", заяви Гергин Борисов от организацията.

Спаси София предлага три възможни решения: поставянето на така наречените тактилни ограничители от неръждаема стомана, на ивица настилка в различен цвят от сега съществуващата, или на фабрично скосени каменни плочи, по подобие на тези, които в момента се монтират на ул. Цар Иван Шишман, част от същия проект за реконструкция. Според организацията, всяко едно от тези решения съчетава необходимостта от ясно визуално разграничение между трамвайното трасе и тротоарите и значително подобрена пътна безопасност за пешеходците.

"Градската среда трябва да бъде приветлива, а не враждебна към пешеходците. Не може целта на българските градостроители винаги да бъде поставянето на физически ограничения и забрани. Съвременното разбиране за планирането на средата е за максимално много споделени пространства, в които хората да се чувстват добре. Поставените ограничители на ул. Граф Игнатиев, вече многократно доказаха, че не осигуряват удобство и безопасност, а вместо това са предпоставка за сериозни инциденти", пишат от "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-жо кметице , сложете качествени макар и скъпи метални/чугунени или други /ограничители , както в белите страни , за да ви запомнят хората и да знаят и след 50 години , че вие сте ги поставили!!!
188
1
 
1
 
! Отговори
тъпи и крадливи преди 5 години
остри ограничители ???? къде го има това , да ги съдят хората ,
187
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам пак е изтрито, че МВР опровергава че е дало идея за тия чупачки на глави. Абе много сте гербава медия. Единствената негербава медия е телевизията на БСП.
186
2
 
0
 
! Отговори
Човек преди 5 години
А защо г-жа Фандъкова не разпореди да се ускорят процедурите по отчуждаване в западните райони на София? С бавенето им се отлагат инфраструктурни проекти, като изграждането на канализация, подмяна на водопровод и оправянето на улиците и тротоарите. Хората живеят в мизерия и там цари беззаконие - незаконни къщи на роми, мръсен въздух - никога на се замерва чистотата му, тълпи с бежанци, нагли престъпници? А ти ни занимаваш с центъра, Младост и Манастирски ливади?
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка на теб, кукло на конци. Заради твоето политическо мижитурстване на кметското место, в полза на кукловодите ти, от тях бе сготвена Иванчева. Не те ли е срам за власт да падате толкова ниско, да съсипвате живота на хората.
184
1
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Когато партийни фирми извършват даден ремонт за много големи суми,никой не очаква от тях да свършат работата,а просто да получат парите.По правило сумата дадена за даден ремон е завишена поне три пъти.Да има за комисионни на възложителя,да има за съответната партийни централа,която е управляваща и най-вече да има много-о-о голяма сума за собственика на фирмата,която нама да свърши работата и който от своя страна е свързан с правилните партии и партиини функционери.Няма да гладуват,нали
183
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите далаверки край нямат. Имаше някакви трупчета - махнаха ги. Сложиха перки - и тях ще махнат. Новото нещо ще го сменят след време с друго нещо. И т.н., и т.н., разни инатливи проектанти и потриващи ръце гербави общинари ще цицат парички от нашите данъци, а ние усърдно ще блеем, и ще се заблуждаваме че нещо се случва.
182
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не линчуваме гербавите престъпници все така ще продължават да се гаврят с нас!
181
1
 
3
 
! Отговори
Тъп преди 5 години
По-безопасни за хора, после по-безопасни за шофьори? Нали така се делим, без значение от локацията?Имаше време, когато се разхождахме нпщем по улиците, докато от камиони-цистерни с вода ги миеха...Ухаеше така приятно, на лятна буря?
180
2
 
6
 
! Отговори
По предложение наКАТ преди 5 години
Държава, в която акъл се дава от полицаи?Майко мила!
179
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
llЗначи сега е ред на"по-безопасни" перки, просто за проба, а ако някои пак се спъват,ще помислим, според възможностите си, за сувсем безопасен вариант. За да е ремонтът по-впечатляващобезкраен. Като вселената между ушите ни.
178
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ докато не убият всеки няма да мирясат.
177
5
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
до 189Не е важно по какъв език е учителка,а нещо друго....Чаткаш ли?
176
2
 
3
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До До 196-Дивак - да , разбирам възмущението Ви , тогава да сложат хоризонтална маркировка със светлоотразителна боя , както е по пътищата и още нещо , за слепите хора да се сложат релефни плочки и проблема е решен - няма да има счупени клави та било и млади или стари хора . Бъдете здрав и се пазете от щръкналите камани !
175
2
 
4
 
! Отговори
До 196-Дивак преди 5 години
Колко ЧАСА според теб ще оцелеят пластмасовите жалони. Като новите спирки непрекъснато чупени?Като новите пейки? Като новите детски площадки? Като кошчетата и кофите за ***? Като надрасканите и измърляни стени на цяла София.Като вСичко ново което не оцелява и една седмица-изпочупено,надраскано,изтръгнато и осрано.Виж само в този сайт настроенията и езика на уж,,съгражданите си" Те само чакат какво ново да опустошат.Огледай се .КОЙ ВСЪЩНОСТ РАЗСИПВА СОФИЯ?Да 186 ,точно така!!!
174
3
 
2
 
! Отговори
До195 преди 5 години
Ти си стой във Волуяк и не обяснявай за София,особенно за центъра.
173
1
 
3
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
"Спаси София предложи решението за справянето с проблема " . ЕТО МОЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ - всички щръкнали ламани да се махнат и на тяхно място да се поставят "вратичките " ( пластмасови жалони ) както е при ски слалома в цвят червено и бяло !
172
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая разсипа центъра на София!!!
171
18
 
2
 
! Отговори
Възрастен преди 5 години
КОГА ГРАФА Е БИЛ УДОБЕН ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ БЕ софиянци???Бяха удобни закусвалните кръчмите,сладкарвиците ,,Млекото"и книжарниците.Но ,,около трамваите" винаги си е било на косъм.Хайде стига ,,селски номера "с тия псевдоспасители и ,,софийски жители" Не правете от мухата слон.Толкова неща се направиха и все недоволни хлапаци търсят под вола теле.Много си ни е добър кмета,след Иван Иванов никой не е направил повече за града.
170
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви очаквания можем да имаме от една учителка по руски, родом от самоковските села...