Здравословното хранене в училище - мисията възможна!

В 119-то училище с иновативна система
12 мар 2019 10:15, Петя Славова
24

Здравословното хранене е въпрос на култура, която се възпитава още от детска възраст. Но освен ролята на родителя, това трябва да бъде приоритет и в училище, където децата прекарват половината си ден. Здравословното хранене в училище е мисия възможна – това написа в профила си във Facebook директорът на столичното 119-то училище Диян Стаматов.
Още по темата

Той има идея как учениците и родителите, с помощта на интернет, могат да подбират храната си в училище. За целта се използват карти, приличащи много на дебитни или кредитни, но не са вързани към никоя банка.

"Родителите сами зареждат картите с колкото пари искат. Родителят може да избере от асортимента храни в бюфета кои са подходящи за детето му. Това може да стане от компютъра вкъщи. Така децата няма да могат да си купят нещото, защото ще им бъде забранено. Децата могат да избират какво меню желаят за следващата седмица. Ястията варират между вегетарианско и месно. Доста объркване има сред подрастващите, тъй като между желанията им и това, което са избрали за тях родителите, има разминавания", поясни Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни за "България сутрин", че картата не е към никоя банка, именно за да няма противоречия.

"Време е нещо, което възрастните правим отдавна, а именно използването на карта, да започнат и децата в първи клас да го правят. Вероятно децата ще си разменят картите, за да може да си купят това, което искат. Но това не мисля, че ще има значими последствия. Децата често си губят картите и това създава проблеми. Колкото по-малки започнат да използват картите, толкова по-добре ще свикнат с тях", категоричен бе директорът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Derstreichholz преди 5 години
Не бе, кого ще накарате да яде био храни. Така само си правите сигурен начин да губите клиентела. През междучасията си ходя да ям навън и откакто съм в новото училище, не съм стъпвал в лавката.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пред себе си ежедневно имам типичен пример за горенаписаното. Преподавател съм в частно средно училище в което се набляга на правилното хранене и храната в стола е ориентирана в тази посока-без пържене (всичко е варено, задушено или на скара), набляга се на пресните плодове и на салатите. Ястията са без подправки и почти без сол. Резултат-поне половината деца не желаят да се хранят в стола (макар че обяда им е заплатен за цяла година) и тичат по съседните будки да си купуват пици, дюнери и чипс
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завърших средното си образование 1986 тогава имахме добро здраве ,самочувствие не само от Правилното хранене с качествени храни ,но строг дневен режим - събуждане утринна ведрина, измиване, оправяне на леглото, закуска в къщи отиване на училище до 14 часа връщане в къщи обяд естествено игри и разходки следва подготовка на уроците вечеря и пак игри на площадката и се развивахме с нормално телесно тегло и нормално психично здраве ....
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааа, това онзи г-н Стаматов ле е?
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като малък се хранех само здравословно - баничка с боза за закуска, хамбургер за в 10, обяд в 15 като се прибера от даскало.Толкова баници, кифли, мекици съм ял че университета го завърших 60 кила. Ама и едно време нямаше надписи "поради липса на извара - баници със сирене няма в момента".
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая "иновативна система" пахне за прокурорска проверка ...
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Манията за здравословно хранене е болест. След като дълго време детето се е хранило само с така наречените здравословни храни, като се види с малко пари, така ще се натъпче с вафли и шоколади, та чак по шевовете ще се пръска.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да да, децата ще изберат броколи или киноа по собствено желание.По-скоро ще ходят гладни и ще изградят вредни навици на хранене. Когато родителите имат бръмбари в главите единствено навън децата имат някакъв шанс да се хранят пълноценно
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,Здравословното хранене,, в училищата е източник на много злоупотреби и натрупване на пари по веригата доставчик(фирма спечелила поръчката) - счетоводител -и директор на училище.
6
2
 
36
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Абе в Америка децата си носят яденето в кутии от вкъщи. Тук някой яко ще се облажи от тези програми и децата пак лaйна ще ядат
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече като чуя за българско училище или образование не вярвам на нищо. Всякакви такива неща са само прах в очите .
4
4
 
26
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Истински Здравословното хранене изисква доходи, за които не сме и сънували в БГ...
3
3
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Винско и свинско - тайната на дълголетието!
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросните карти не са към никоя банка, но са с такса обслужване, като на виза платинум например. Като въпросната такса е завоалирана под гръмкото "обработване и администриране на данните",като след недоволство от страна на родителите, свалиха таксата на половина. Явно това е хранилка на директора, той пък се отчита нагоре, та чак до властелинът на асфалта.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А навремето даже и не се хранехме в училище.Пиша го за тези, които сега ще започнат да драматизират.