НДК светва в зелено за деня на "Свети Патрик"

Посолство на Ирландия отбелязва празника с различни събития
13 мар 2019 17:52,
37
НДК светва в зелено за деня на "Свети Патрик"
Снимка: Посолство на Ирландия

Емблематичният ирландски празник "Свети Патрик", ще бъде отбелязан в България с осветяването на знакови сгради в зелено, редица културни събития и визитата на ирландския министър Шон Кани, съобщава Посолството на Ирландия.

Още по темата

На 17 март Ирландия отбелязва своя празник, "Деня на Св. Патрик" – единственият национален празник, честван и в толкова много други страни по света. Тази година, в чест на засилващото се партньорство между Ирландия и България, посолството на Ирландия организира редица събития, чрез които България се включва в глобалните празненства за "Деня на Св. Патрик".

Посланикът на Ирландия Майкъл Форбс каза: "Денят на "Св. Патрик" е възможност заедно да почетем не само богатите ирландски традиции, но и връзката с приятелите ни по света, нашата обща история и цели. Затова тазгодишните тържества са посветени на силната ирландска връзка с ЕС, като ирландски министри ще посетят всички 27 европейски столици."

Той добави още: "Радвам се да приветствам ирландския министър на общинското развитие, природните ресурси и развитието на цифровите технологии Шон Кани, който идва в България специално за Деня на Св. Патрик. Неговото присъствия е част от стратегията ни да насърчим директния контакт между нашите две държави. Въпреки че Ирландия и България са разположени в различни краища на ЕС, ние сме много близки от гледна точка на нашата история и непоколебимия ни човешки дух."

В чест на "Деня на Св. Патрик", Националния дворец на културата (НДК) и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методии“ ще бъдат осветени в зелено. Така те ще се включат в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening, която свързва над 250 сгради и забележителности в големите градове по света, като Колизеума в Рим, Наклонената кула в Пиза, Ниагарския водопад, Операта в Сидни, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Музеят на цикладското изкуство в Атина, както и много други.

НДК ще бъде осветен в зелено във вечерта на празника, 17 март, неделя. Фасадата на Националната библиотека пък ще бъде осветена във вечерите на 17 и 18 март, неделя и понеделник. Сградата, в която се намира Посолство на Ирландия, Платинум Бизнес Център (ул. „Бачо Киро“ 26-30), също ще бъде осветена в зелено във вечерта на 18 март, понеделник. 

Специалният гост министър Шон Кани ще присъства на озаряването в зелено на НДК в неделя, малко след 19:00 ч. По време на престоя си в България на 17 и 18 март министърът ще проведе срещи и с български политици, както и с членове на ирландската общност в България.

Освен осветяването на сгради в зелено, посолството спонсорира и редица културни събития. Известната ирландска писателка Ейлиш ни Гуивна ще посети България в дните преди Деня на Св. Патрик, за да представи книгата "Литературен обяд и други разкази" – сборник с текстове, преведени на български за първи път и събрани заедно специално за българските читатели.

Ни Гуивна ще разговаря със студенти и лектори във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" относно съвременната ирландска литература на 13 март, сряда, от 16:00 ч. На 14 март, четвъртък, ни Гуивна ще води специалната "Вечер на ирландската литература" в Литературен клуб "Перото" на НДК, София, от 18:30 ч. Най-новите преводи на ирландска литература на български ще бъдат представени там, също включени и в последния брой на "Литературен вестник".

Официалното представяне на "Литературен обяд и други разкази" на Ейлиш ни Гуивна, издадена от ICU, пък ще се състои на 15 март, петък, в Столична библиотека, от 18:00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министър Шон Кани,чакаме да организирате в Дъблин събития за да отбележите св.Георги-Гергьовден и да осветите сгради с българския трибагреник.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посолството на Ирландия у нас може си отбелязва празника в сградата на посолството защото е ирладска територия.Но това да организира редица събития, чрез които България да се включва в глобалните празненства за "Деня на Св. Патрик" е меко казано натрапване.
30
1
 
3
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Да ни е честит хубавият БГ празник Св.Патрик .......
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е тоя Ирландски "Свети Пешо" и за какво се бори?
28
2
 
7
 
! Отговори
Митко - любопитко преди 5 години
А ирландското НДК дали ще светне в зелено на празника на св.Георги например ?!
27
2
 
5
 
! Отговори
Ей, преди 5 години
Фандъкова и софийска община срам нямате. Разходете Шон Кани и по "Графа"...похвалете се с "прекрасния"ремонт на ремонтите и за хвърлените на вятъра пари.
26
0
 
5
 
! Отговори
65 преди 5 години
Чудесно,но защо слвд това не свети потоянно в бяло-зелено_червено..И не само НДК.
25
4
 
4
 
! Отговори
Derstreichholz преди 5 години
Ние си забравихме нашите празници, ама двореца на простотията... пардон, културата, много ни помага да си ги припомним. Мир на праха ни!
24
3
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, Св. Патрик е бил гей, травестит и крадец. С една дума - англичанин.
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъкова защо не лъсне и да обяснисъбитието,като с печките.Ирландците си имат събития,начин на живот.За све-тиите може ,чрез Св.Синод,щото ставасложно.Ако небе брекзита,щяха ли да сепромотират по този начин.Можеше дапоискат,на разменни начала да общуваме.Само зелено,без уиски,гайди-недодялано евтино.
22
4
 
16
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 5 години
Е? След св. Вальо логично идва св. Патрик! Скоро очаквайте вместо деня на Народните будители ,деня на благодарността например!!! А защо след някоя и друга година 52 щат на Америко!
21
3
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Св. Патрик-национален празник на България !
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от кога празнуваме Св.Патрик ?Промивката на мозъци върви в пълна сила.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо? Въобще не ме интересува пияницата Патрик ... Тоя не е наш герой!
18
4
 
16
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Кога НДК ще светне с цвета на дъгата?
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак заради ЕС...
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През останалато време нека свети в кафяво
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Освобождението и за Съединението няма подобни екстри, нито за 24-ти май, нашите празници, с които се гордеем.Откъде накъде ще ни налагат чужди празниници?
14
2
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
айдеееее!!!..След "св" Валентин,сега и друг ябанджийски "светия" ще засвети в сърцето на ПРАВОСЛАВНА България!!!!...."стъпка по стъпка,на час по лъжичка"....Така "Бавно и полека,народа ни ще го върнат с няколко няколко века"............." Аз не видях НДК да свети на 3-ти март в памет на жертвите за свободата на България! Вие му мислете на къде отиваме ... "!!!!!!!!!!!уж риторичен въпрос,но със ГОРЧИВ отговор..
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен " Аз не видях НДК да свети на 3-ти март в памет на жертвите за свободата на България! Вие му мислете на къде отиваме ... "Прав си! Подкрепям твоето мнение! Но знаеш ли, че има НЕМАЛКО българи, които,уви, НЕ празнуват и НЕ зачитат 3 март (1878), а такива са предимно и.ди.оти и продажни и безродни ку.р..р ви, които се мислят, че са " умните и красивите" , и които се възползват от благинките на Американското посослтво и ул. Козяк!