IT-тата в "Младост", кварталът №1 за икономиката на София. На дъното – "Люлин"

Кои са най-доходоносните квартали в София?
16 мар 2019 07:36, Нели Христова
64
IT-тата в "Младост", кварталът №1 за икономиката на София. На дъното – "Люлин"

Кой от кварталите на София допринася най-много за икономиката? Отговорът е лесен - "Младост", тъй като там се намира Бизнес паркът,  който е събрал в себе си множество IT фирми. А с най-много средства  в джоба за харчене са жителите на кварталите “Триадица” и “Средец”, съобщава "24 часа".

Проучване на общинската инициатива “Визия за София” разглежда икономическите профили на 24-те столични района. То показва, че IT компаниите в София избират район “Младост”, архитекти и инженери са съсредоточени в “Лозенец”, а юридически, счетоводни и туристически фирми - в “Триадица”.

Препълненият с IT специалисти "Младост" е с най-голямо икономическо значение за града с дял от 13%, като има ръст от 82% за периода 2010 – 2016 г. Причините са бурното строителство и подновяването на инфраструктурата, които привличат бизнеси, които водят със себе си и население със значително по-високи лични доходи.

"Люлин" пък е на дъното на класацията, като той формира само 2% от приходите на столичните компании. Там се отчита спад от 27% спрямо 2010 година.

Въпреки че доходите в "Люлин" са най-малки, той все пак се нарежда на челните места по брой на населението. При последното национално преброяване става ясно, че “Люлин”, “Младост” и “Студентски” са на челните места по броя на населението. В трите района живят близо 1/4 от жителите на София.

В “Кремиковци” и “Нови Искър” живеят хората с най-ниско образование. Изследването отчита ясно разграничение между централните и югоизточните квартали, в които броят на висшистите надминава средното за столицата, и северозападните райони - “Люлин”, “Красна поляна”, “Надежда” и “Връбница”, в които са концентрирани основно жители със средно образование.

Логично районите “Студентски”, “Средец” и “Слатина” водят по концентрация на висши учебни заведения. С най-много училища са “Витоша”, “Триадица” и “Възраждане”. Най-много паралелки на жител се падат в “Средец”, “Възраждане” и “Оборище”. Професионални гимназии са разположени в 13 района, като най-много са в “Лозенец”, “Възраждане”, “Триадица”, “Изгрев” и “Илинден”. Нито една професионална гимназия няма в “Люлин”, “Подуяне”, “Нови Искър” и др.

В 24-те района делът на икономически активните хора на възраст 15-64 г. варира от 42,4 до 77,9%, като с най-висок дял са “Младост”, “Изгрев”, “Възраждане”, “Красно село” и “Триадица”. На опашката се нареждат “Студентски” - заради големия брой студенти, “Средец” и “Красна поляна”. За разлика от тях "Кремиковци", "люлин" и "Връбница" са на чело на класацията по безработица. А най-работливи са в Изгрев”, “Лозенец” и “Триадица”.

Най-високи доходи имат живеещите в “Триадица”, “Лозенец” и “Средец” - с 38% по-високи от средните за столицата. След тях се подреждат “Оборище”, “Красно село”, “Младост” и “Студентски”. Най-ниски доходи имат живеещите в “Надежда” и “Нови Искър” - с 31% под средното за София, следвани от “Подуяне” и “Кремиковци” - с 25%, и “Люлин”, “Връбница” и “Илинден” - с 23%.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
9
 
26
 
! Отговори
The real Man преди 5 години
тя София с такива диалекти се напълни,че няма накъде повече...Например района около Южният парк....*** там освен миекьне друго не можеш да чуеш....все едно не си в София...селянията е навсякъде....
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КапиталистВсеки си избира. В Германия данъците са високи, но там срещу това получаваш по-добра инфраструктура например и по-добри обществени услуги. В България си заможен с тези пари, но живееш в бананова страна. Всяко нещо си има плюсове и минуси.
23
3
 
15
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Munchen_DEВ допълнение, държавата не разпределя професиите на хората - всеки има свободния избор да стане IT. И реши ли да го направи е в пъти по-заможен от Мюнхенските IT-та. Когато взимах 85000 евро в Мюнхен се водех в топ 1% по заплата там, връщайки се в България си повиших нетната благодарение на ниските данъци. Горните 30% от родните IT взимат колкото топ 1% от немските обикновени работници.
22
2
 
19
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Munchen_DEЗащо гледаме данните в изолация? Държавите не растат с по 10% от БВП че да настигнем запада за десетилетие - просто не е възможно. Но се движим прилично добре. Допреди 5-10 години нямахме и тези 50,000 добре платени IT-та. Покрай тях заплатите растат във всички сектори, ВЪПРЕКИ малоумното ни управление и бюрокрацията.Жалко само че с нормално управление и 6-7% ръст като в Полша, вече щяхме да дишаме във врата на запада - а сега сме сигурно на 20 години от този момент.
21
5
 
7
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Ето още един неудобен извод.Значи който живее и работи около индустриалните зони и изкарва парите си чрез работа е с ниски доходи. А в кварталите, които са далече от предприятията, доходите са значително по-високи.Като се има предвид какъв е делът на IT-тата, това за пореден път доказва, че в България с работа пари не се изкарват.Ето защо 24/7 са задръстванията, включително и в работно време!!!
20
0
 
18
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Гoшу"Тия 5к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе"Хвалиш се с шестцифрена годишна брутна заплата, и сравняваш с месечна нетна. Отделно говориш за австралийски долари. 100к австралийски долара след данъци правят 7300 лева чисто в Австралия - плащаш си наема и вече си по-беден от софийските IT-та.Така че айде моля те не ни взимай за балами :) В САЩ са по-богати, но дори и в Австралия сте зле, а теб те имат за абориген.
19
2
 
12
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Гoшу"Начинещи студенти им даваме 80к без значителен стаж."Ти ли им ги даваш, че пишеш "даваме"? Защото ми звучиш леко простичък за да си работодател.България допреди 10 години беше бунище, а сега IT-тата взимат по-високи нетни заплати от западноевропейците. Да, САЩ сигурно никога няма да ги догоним, но никоя членка на ЕС няма, чисто заради комунистите отгоре на съюза.А ти ако не можеш да си взимаш западната заплата в България - и си си на социалки, просто не го осъзнаваш.
18
22
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До смешните ITта в БГ,колега само си за съжаление, ти зимаш заплата на един чистач в сградата в която работя, и той ги зима с нищоправене за разлика от теб бе!Тук минималната заплата е $2800! Начинещи студенти им даваме 80к без значителен стаж. За хора с професия като мен с опит в Западна Европа в Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари. И тва не е тайна, пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 5к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе
17
2
 
29
 
! Отговори
Митака преди 5 години
Ами има се деление в София по райони и то с годините са задълбочава. Едно е да живееш и да излизаш по заведение в ж-к Яворов и Оборище, съвсем друго в Люлин и Надежда - все едно различни градове. Нямат нищо общо хората като манталитет, поведение, а и като пари понякога
16
20
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
искахте България на 3 морета, ми че тя одавна стана на 3 ОКЕАНА и 5 континента. Защото истинските българи живеем извън БГ. Защото за да разбереш надписа срещу Операта в Сидней, човек заслужава това за което мечтае, значи вече си минал друго ниво, имал си смелоста да имаш мечта и да я осъществиш. Затова е тоя надпис. Щом си дошъл тук значи си се изправил към мечтата. Нещо което хората в БГ никога няма да разберът смисъла на този надпис. Не говоря за Австралия, а като цяло
15
17
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До ЖоЕ, значи аз съм от Южната част на центъра. Благодаря, че ми го разясни. Аз съм в Пловдив роден, нищо че съм в София от 2002 година, ама не ги знам тези неща.
14
9
 
26
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СОФИЯ, по-точно централната и част, има деление на Северна и Южна.В Южната част са всички театри, Операта, концертни зали, изложби, галерии, както и Народната бибилиотека, Университета, Художествената академия, НАТФИЗ и други културни средища.В Северната част са бившия ЦУМ, Банята, Халите, Женския пазар и др.Мислената граница между Севера и Юга минава по бул. Тодор Александров, Ларгото и бул. Дондуков.Дори хората, които се разхождат в двете части на столицата са различни.
13
3
 
44
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Проблемът на София е,че НИКОЙ вече не е от София!Онзи ден бях на гости - дребни,но определящи неща - всеки си хвърля фасовете от колите през прозореца на всите светофари и ходещите по тротоарите!Мигачите ги имате за екстра,също и предимството.Няма "Добър ден", "Да,моля", "Благодаря"-всичко е на КВО,Що,Глей!МРЪСОТИЯТА ОТ КЪРА СИ Я ДОНЕСОХТЕ В СОФИЯ!!!
12
1
 
26
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
До redordead''задръстването е 24/7''-Нормално,разширяваш булевард но зелената вълна на светофарите е възможна само сутрин преди 7 часа.Сещаш се че би трябвало да има и БУС лента, но не си помислил за това още при проекта за разширение и вапцаш със жълта боя една от НОРМАЛНИТЕ ленти.За капак вечер някой си играе със червеното на светофарите и ако не си по Малинов, може да брадясаш от чакане.
11
11
 
40
 
! Отговори
redordead преди 5 години
10 години бачках в Малдост, 3 в бизнес парка и 7 години в Младост 1А - няма толкова гаден квартал, задръстването е 24/7...всичко е но стоп препълнено, по-надолу вярно са писали, че доста хора си взимат апартаменти там, защото да им е близо до работата, все едно е женен за нея...А кврталът е отврат като инфраструктура, има едно метро и толкова.Иначе е нормално в Люлин и Подуяне да са най-бедни, все пак там са София-Запад и отборът от последната спирка на 120...най-пропадналата част от народа:)
10
15
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До ssАми честно казано, наистина не знам. Сердика ли е, Средец ли е , не знам точно кой е района на центъра. Откак купих жилището 2017 не съм му плащал и данък и трябва да се позаинтересувам да видя къде точно се плащат тези работи и да платя, че иначе кофти ще стане
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, 2000 - 2500 лв определено е "висок" стандарт, а смятайте сега "ниския" колко е, защото е ясно, че "средния" е към 1500 лв. Но искам разбивка на бройки, за да се изясним 25 процента празни жилища в София с мечтана от продавача цена от 1500 евро, ще са достатъчни ли за всички със "средни" и "високи" доходи, дето все още нямат жилище да си купят по две?
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимка на енерго-преносната мрежа при залез слънце е контекстуално точно попадение имайки предвид темата на статията.
7
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ още нещо за ИТ специалистите - в момента София се напълни с кол центрове, в които хора, които знаят само английски и нищо друго вземат по 2000 лева на месец. Даже нямат и нищо общо с ИТ. А ако знаят някой друг език - немски, руски, че и полски (За мое учудване) - може до 2500 да си докарат.
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айти майти.. голямата българска легенда базирана на серия статии от преди година. Винаги е имало хора с големи заплати какво толкова? Сега таксиджиите не могат да спрат да плямпат за тоя или ония дето бил ИТ и правел еди кви си пари. Високите заплати в сектора са от десетилетие и повече.. за който може.