IT-тата в "Младост", кварталът №1 за икономиката на София. На дъното – "Люлин"

Кои са най-доходоносните квартали в София?
16 мар 2019 07:36, Нели Христова
64
IT-тата в "Младост", кварталът №1 за икономиката на София. На дъното – "Люлин"

Кой от кварталите на София допринася най-много за икономиката? Отговорът е лесен - "Младост", тъй като там се намира Бизнес паркът,  който е събрал в себе си множество IT фирми. А с най-много средства  в джоба за харчене са жителите на кварталите “Триадица” и “Средец”, съобщава "24 часа".

Проучване на общинската инициатива “Визия за София” разглежда икономическите профили на 24-те столични района. То показва, че IT компаниите в София избират район “Младост”, архитекти и инженери са съсредоточени в “Лозенец”, а юридически, счетоводни и туристически фирми - в “Триадица”.

Препълненият с IT специалисти "Младост" е с най-голямо икономическо значение за града с дял от 13%, като има ръст от 82% за периода 2010 – 2016 г. Причините са бурното строителство и подновяването на инфраструктурата, които привличат бизнеси, които водят със себе си и население със значително по-високи лични доходи.

"Люлин" пък е на дъното на класацията, като той формира само 2% от приходите на столичните компании. Там се отчита спад от 27% спрямо 2010 година.

Въпреки че доходите в "Люлин" са най-малки, той все пак се нарежда на челните места по брой на населението. При последното национално преброяване става ясно, че “Люлин”, “Младост” и “Студентски” са на челните места по броя на населението. В трите района живят близо 1/4 от жителите на София.

В “Кремиковци” и “Нови Искър” живеят хората с най-ниско образование. Изследването отчита ясно разграничение между централните и югоизточните квартали, в които броят на висшистите надминава средното за столицата, и северозападните райони - “Люлин”, “Красна поляна”, “Надежда” и “Връбница”, в които са концентрирани основно жители със средно образование.

Логично районите “Студентски”, “Средец” и “Слатина” водят по концентрация на висши учебни заведения. С най-много училища са “Витоша”, “Триадица” и “Възраждане”. Най-много паралелки на жител се падат в “Средец”, “Възраждане” и “Оборище”. Професионални гимназии са разположени в 13 района, като най-много са в “Лозенец”, “Възраждане”, “Триадица”, “Изгрев” и “Илинден”. Нито една професионална гимназия няма в “Люлин”, “Подуяне”, “Нови Искър” и др.

В 24-те района делът на икономически активните хора на възраст 15-64 г. варира от 42,4 до 77,9%, като с най-висок дял са “Младост”, “Изгрев”, “Възраждане”, “Красно село” и “Триадица”. На опашката се нареждат “Студентски” - заради големия брой студенти, “Средец” и “Красна поляна”. За разлика от тях "Кремиковци", "люлин" и "Връбница" са на чело на класацията по безработица. А най-работливи са в Изгрев”, “Лозенец” и “Триадица”.

Най-високи доходи имат живеещите в “Триадица”, “Лозенец” и “Средец” - с 38% по-високи от средните за столицата. След тях се подреждат “Оборище”, “Красно село”, “Младост” и “Студентски”. Най-ниски доходи имат живеещите в “Надежда” и “Нови Искър” - с 31% под средното за София, следвани от “Подуяне” и “Кремиковци” - с 25%, и “Люлин”, “Връбница” и “Илинден” - с 23%.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПонеже и аз съм ИТ и работя в бизнес парка, мога да ти обясня за какво става въпрос - народа се изнесе от провинцията и веднага (както си е свикнал) - си напазарува апартаменти в Младост, че да са му на 10-15 мин с кола до офиса. На въпроса ми - хора, вие в тази фирма ли мислите да се пенсионирате - гробно мълчание. На втория въпрос - хора, да сте чували, че има и други квартали на София - отново мълчание.И така се завърта - още фирми, още хора от провинцията, още апартаменти.
4
2
 
38
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Моля се,никога да не бъда толкова беден,като служител в аутосорсингова София!!Кой,разбрал,разбрал.
3
24
 
17
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 3Тоя балон с цените на имотите го чакате да се пукне от 2009 година, годината на кризата. Само че дори тогава до МОЛ София продаваха офис в една сграда за 3 000 евро квадрата. Не може заплатата, която вече е 1500 лв средно, месо, зеленчуци и плодове, всичко да се качва, а вие да чакате недвижимите имоти да паднат. Няма как да стане.
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да не забравите да обясните, че балон при цените на имотите няма в нито един район, че нещо не ви вярват. Може ли някой да ми даде ориентировъчна бройка на IT специалистите, да знам на какво се крепи този "висок" стандарт в цяла София и да поизчислим колко ядат средно пиле, колко зеле и тогава чак да видим колко средно ядем пиле със зеле.
1
0
 
88
 
! Отговори
Опростителят преди 5 години
А с най-много безплатни облаги са във Факултета и Филиповци.