IT-тата в "Младост", кварталът №1 за икономиката на София. На дъното – "Люлин"

Кои са най-доходоносните квартали в София?
16 мар 2019 07:36, Нели Христова
64
IT-тата в "Младост", кварталът №1 за икономиката на София. На дъното – "Люлин"

Кой от кварталите на София допринася най-много за икономиката? Отговорът е лесен - "Младост", тъй като там се намира Бизнес паркът,  който е събрал в себе си множество IT фирми. А с най-много средства  в джоба за харчене са жителите на кварталите “Триадица” и “Средец”, съобщава "24 часа".

Проучване на общинската инициатива “Визия за София” разглежда икономическите профили на 24-те столични района. То показва, че IT компаниите в София избират район “Младост”, архитекти и инженери са съсредоточени в “Лозенец”, а юридически, счетоводни и туристически фирми - в “Триадица”.

Препълненият с IT специалисти "Младост" е с най-голямо икономическо значение за града с дял от 13%, като има ръст от 82% за периода 2010 – 2016 г. Причините са бурното строителство и подновяването на инфраструктурата, които привличат бизнеси, които водят със себе си и население със значително по-високи лични доходи.

"Люлин" пък е на дъното на класацията, като той формира само 2% от приходите на столичните компании. Там се отчита спад от 27% спрямо 2010 година.

Въпреки че доходите в "Люлин" са най-малки, той все пак се нарежда на челните места по брой на населението. При последното национално преброяване става ясно, че “Люлин”, “Младост” и “Студентски” са на челните места по броя на населението. В трите района живят близо 1/4 от жителите на София.

В “Кремиковци” и “Нови Искър” живеят хората с най-ниско образование. Изследването отчита ясно разграничение между централните и югоизточните квартали, в които броят на висшистите надминава средното за столицата, и северозападните райони - “Люлин”, “Красна поляна”, “Надежда” и “Връбница”, в които са концентрирани основно жители със средно образование.

Логично районите “Студентски”, “Средец” и “Слатина” водят по концентрация на висши учебни заведения. С най-много училища са “Витоша”, “Триадица” и “Възраждане”. Най-много паралелки на жител се падат в “Средец”, “Възраждане” и “Оборище”. Професионални гимназии са разположени в 13 района, като най-много са в “Лозенец”, “Възраждане”, “Триадица”, “Изгрев” и “Илинден”. Нито една професионална гимназия няма в “Люлин”, “Подуяне”, “Нови Искър” и др.

В 24-те района делът на икономически активните хора на възраст 15-64 г. варира от 42,4 до 77,9%, като с най-висок дял са “Младост”, “Изгрев”, “Възраждане”, “Красно село” и “Триадица”. На опашката се нареждат “Студентски” - заради големия брой студенти, “Средец” и “Красна поляна”. За разлика от тях "Кремиковци", "люлин" и "Връбница" са на чело на класацията по безработица. А най-работливи са в Изгрев”, “Лозенец” и “Триадица”.

Най-високи доходи имат живеещите в “Триадица”, “Лозенец” и “Средец” - с 38% по-високи от средните за столицата. След тях се подреждат “Оборище”, “Красно село”, “Младост” и “Студентски”. Най-ниски доходи имат живеещите в “Надежда” и “Нови Искър” - с 31% под средното за София, следвани от “Подуяне” и “Кремиковци” - с 25%, и “Люлин”, “Връбница” и “Илинден” - с 23%.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СТУДЕНТИ ИЗВЪРШВАТ КОРЕКТНО ХАМАЛСКИ И ТРАНСПОРТНИ УСЛУГИ В Ж.К.МЛАДОСТ--ЗА КОНТАКТИ--0893480394.
44
4
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Бизнес Центъра не е ли Гръцки. Как допринася за Българската икономика?
43
0
 
11
 
! Отговори
До 43 джеки преди 5 години
А бе Джеки, как мислиш, че работи светът днес? Къде щеше да си ти, икономиката, медицината, науката, ако нямаше компютри? Какви измислени проблеми, какви 5лв. Възможности има всякакви, навсякъде.Докато интелектуалният труд не започне да се цени в Б-я така ще сме.
42
0
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
"Колкото по зле толкова по добре"(Ленинов принцип)!Важи за всичко което става в "БГ" от векове!
41
24
 
5
 
! Отговори
Джеки преди 5 години
Моето мнение е че на програмистите се плаща за да задушават икономиката и да се унищожават работни места. ИТ спецовете създават решения на проблеми които нямаше да съществуват ако нямаше ИТ технологии.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38"А ти, умник, кога си работил "***"работа и си изпитал удоволствието да се занимаваш с нея?"Бачкал съм по строежите летните ваканции между 9 и 12 клас. Все пак трябва да се изкарват джобните :) Софтуерът е по-благодатна работа, но вече и с него не се занимавам, в интерес на истината.
39
3
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Джеки... И още толкова много неща, променящи изцяло начинът по който живеем, удължаващи живота ни и подобряващи качеството му - в 100 коментара не мога да ги събера. Изказване като вашето предполагам идва от безполезен бакшиш, чийто труд е на път да бъде изместен от софтуер.
38
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
И кво? Толкова цифри в една безмислена статия. Едва ли някой нормален е издържал да прочете повече от 1-2 абзаца...
37
2
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До ДжекиПроизвежда медицински апарати, които спасяват животи, средства за комуникация между семейства, разделени от държавни граници, парични трансфери, заобикалящи мафията, устройства, помагащи на хора в неравностойно положение (примерно незрящи), средства за борба с тероризъм, финансови измами, подобряване на качеството на храната, която ядем, чрез по-удобно проследяване на произход, и алармиране при епидемии и зарази, лесен и евтин достъп на бедни хора до изкуство...
36
1
 
0
 
! Отговори
До Капиталист преди 5 години
А ти, умник, кога си работил "***"работа и си изпитал удоволствието да се занимаваш с нея?
35
15
 
5
 
! Отговори
Джеки преди 5 години
Какво произвежда ИТ индустрията? Най-вече произвежда мъже в които няма нищо мъжко и жени в които няма нищо женско.
34
2
 
8
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Анонимен"Не може всички да сте в офисите с белите екички пред компютрите, нали"Всички - едва ли. Но от 50,000 преспокойно може да нарастнат поне до 500,000 - и ще има и работа и добри заплати за всички.Така че оправданието "не може всички да са IT-та, дайте ми пари" е просто неадекватно. За мръсната работа желаещи никога не са липсвали.
33
0
 
8
 
! Отговори
sperko преди 5 години
Т. нар. "Гошу" е всъщност ***, който преди се подвизаваше тук с прякора "Сидни, Ав$тралия". Игнорирайте го, за да не се създава излишно напрежение и омраза сред коментирашите. Нека си четем новините с добро настроение и позитивизъм.
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тия ИТ-специалисти, не само те са важни за държавата..............трбва някой да върши и мръсната работа!!Не може всички да сте в офисите с белите екички пред компютрите, нали??
31
2
 
14
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Анонимен"Всички там са сървис центрове и взимат по 1.5к."Не съм много на ти но и моите впечатления са такива. IT фирмите са около Цариградско, има и 5-6 големи в центъра на града, както и няколко в Изток и Лозенец. А бизнес парка е за аутсорсаджии и телефонисти, които могат да се радват на хубава гледка, но не и на прилични заплати. Но за такива умения - толкова.
30
3
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
До Анонимен"В Германия данъците са високи, но там срещу това получаваш по-добра инфраструктура"По-добри магистрали - със сигурност. По-чисти улици също.Но образованието е с *** насоченост. Здравеопазването е под всякаква критика - държавното там чакаш 2 месеца за преглед, а плащаш повече отколкото за частно тук. Повечето услуги са за новите "Германци" и пенсиите на отиващото си поколение. Изобщо не сме бананова република в сравнение със сегашната Германия, живял съм и на двете места.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младост беше изграден при Живков и беше най-чистия квартал. След 1989 г. беше бетониран от Плевнелиев и фирми на СДС и сега е претъпкан и обгазен а тротоарите са блокирани от трошки и бездомни кучета като във фантастичен филм на Холивуд.
28
1
 
5
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
До ГошуМи регистрирай си ника тогава. А опа той вече е регистриран.. чакай малко.. всички които са писали в темата са с регистрирани никове и профила е един и същ. Демек.. ти си ония от Сидни Австралия??
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пфхахаххха, какви IT-та в Биснес Парка ве? Всички там са сървис центрове и взимат по 1.5к. Големите IT-та са на други места. Пълен въздух под налягане е този Биснес Парк.
26
2
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 24Абе това не съм аз. Оня цървyл Сидни от Австралия ми пише от НИК-а. Не знам как е влезнал или е направил дубликат, но аз съм си в София :)))