Успешно завърнали се – млади лекари се обучаваха в Швейцария

Подготвя се нова група, която да бъде изпратена в Йерусалим
18 мар 2019 12:22,
11
Успешно завърнали се – млади лекари се обучаваха в Швейцария
Снимка: архив "Булфото"

Първата група специализанти, които заминаха на обучение в Швейцария, се завърна в София след успешно проведени медицински курсове там. Софийската лекарска колегия е решила да създаде фонд, който да подпомага обучението на младите лекари, съобщава БНР.

Още по темата

В богатата европейска държава са били изпратени двама млади детски лекари, които работят в спешния институт "Пирогов". Събраните до момента пари от Софийската лекарска колегия са на стойност 50 хиляди лева. Благодарение на тях ще бъдат изпратени още специализанти в една от най-модерните болници в Йерусалим.

Пред Националното радио Д-р Янко Пъхнев, който е детски хирург, разказа какво е да си специализант.

"Ниско заплащане, на места – лоши условия на труд. Това не важи толкова за „Пирогов“, където в последните години се извършиха сериозни промени и ремонти, обновиха се техника и инструменти. В повечето други звена обаче, където има млади специализанти, нещата не са толкова розови".

Д-р Пъхнев разказа за специализацията си в Швейцария: "Разликата с нашата клиника тук е, че техните специалисти са мултипрофилни. Един детски хирург в Швейцария оперира и травма, и детска урология, детски хирург е. Обемът им работа е организиран по друг начин".

Д-р Надежда Толекова е вторият лекар, посетил клиниката в Берн. Според нея нивото на софийската болница е доста добро и е възможно да се сравнява с това в швейцария. Българските лекари са възприели някои техни въведения в начина си на поведение.  Д-р Толекова споделя, че за всяко заболяване и за всеки случай в Швейцария си имат изработен съответен протокол, който следват и който съответно ги защитава, ако нещо се случи с пациента. В България за момента не е факт.

Младите специалисти оценяват като особено полезен опита, който виждат при хирургия на новороденото в Берн.Те съобщиха, че специализант от Берн също е проявил интерес да дойде в клиниката в "Пирогов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Eли Добре, до 10 преди 5 години
Отговори ще има, когато лекари и пациенти се обединят.Тъжно ми е като гледам в какви условия работят младите специалисти!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДобреЧудесни, конкретни и важни въпроси!Но...отговор няма.Все пак, не иде реч за асфалт, СИРЕЧ - КОМИСИОННИ...
7
0
 
1
 
! Отговори
Добре преди 5 години
Какво става със скелето на "Александровска" предназначено за многопрофилна педиатрия -става въпрос за децата на България.Какво става с ремонтите в Държавните болници?Какви са заплатите на младите лекари? Под 2 хиляди лева не трябва да има заплата.Какви са договорите, за да останат тези хора в БГ, имйки предвид ДЕСЕТ години учене и, тези хора стават завършени кадри над 35 г., а не БГ да ги обучава и да не им създава нормални условия за работа.А часовото време до 4 часа, а заплати на мед.сестри
6
0
 
2
 
! Отговори
хм преди 5 години
успешно завърнали се - все едно, че са попаднали някъде в беда и най-накрая са успели да се завърнат......абе журн...алска работа
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Д-Р Пъхнев. Абе тоя само го пъха ли.
4
0
 
1
 
! Отговори
бълхария преди 5 години
Идват да тренират за ММА? Тук много противници ги чакат... Бой ще има от сърце...
3
0
 
7
 
! Отговори
Max преди 5 години
Това на снимката прилича на сграда в Припят : )
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от Швейцария в Кърджали ? забрави
1
3
 
3
 
! Отговори
МОЛЯЯЯ преди 5 години
Това не важи толкова за Пирогов, където в последните години се извършиха сериозни промени и ремонти, обновиха се техника и инструменти---------------------Идете във Второ вътрешно отделение /особено стая 6/. Ако не харесвате филми на ужасите, то тогава моля ви недейте. По-миналия век е. Пълна трагедия. Здрав да влезеш, болен ще излезеш. Да не продължавам, че..............