6 набора хлапета за 13 864 места в забавачките в София

Над 6000 деца ще бъдат записани в ясли
19 мар 2019 08:33, Александър Попов
6
6 набора хлапета за 13 864 места в забавачките в София
Снимка: Булфото, архив

Шест набора хлапета ще се борят за 13 864 свободни места в столичните детски градини за предстоящата учебна 2019-2020 година. От тях 1014 бройки ще бъдат за малчугани с хронични заболявания, а 701 за деца със специални образователни потребности (СОП). Това стана ясно от обявените места в електронната система за прием, пише "Монитор".

Надпреварата е за родените през 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 и 2018 г. През последните годините най-големия недостиг на места е в яслените групи, където се разкриват 6029 бройки. В първа яслена група ще бъдат приети 1949 деца, от тях 207 с хронични заболявания, а 4 със СОП. Във втора яслена група пък ще влязат 3450 малчугани, от тях 410 с хронични заболявания, а 9 със СОП. Тази година се очаква да бъдат приети около 2000 повече деца в яслите. Увеличението идва от решението на Столичния общински съвет в яслена група да се приемат до 23 хлапета, а не както досега до 18.

До 9 май родилите ще могат да подават документи на децата си в електронната система, а на 11 май ще бъде обявено първото класиране.

От последните промени в наредбата за прием в детските градини и подготвителни групи става ясно, че през предстоящата учебна няма да има разлика в точките за постоянен, или настоящ адрес в административния район на детската градина. И двата адреса ще носят по 2т.

От "Московска" 33 затягат контрола за непосещаващите, но записани за детска градина и ясла малчугани. Ако хлапетата не тръгнат на ясла до 60 дни и на градина до 30 дни след началото на учебната година, ще бъдат отписани.

Досега можеха да отлагат този срок с медицински бележки. Друга промяна в правилата за прием е, че бележките от личен лекар за удостоверяване, че детето страда от хронична болест няма да важат, а ще трябва родителите да предоставят решение от ТЕЛК. Намалява се и квотата за прием на хлапета с хронични заболявания от 5 на 3 в група. Само 2, вместо 3 деца със специални образователни потребности ще може да има в една група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общо взето една ненормална работа. Аз дете за детска градина нямам, ама имам внуче, но ако не може да посещава близката детска ясла, или градина хич няма да ходи никъде. Нито ще им се връзваме на смо.та.ните властници за някакви си детски, или глоби. Ще си седи в къщи. Аз не съм ходил на градина и оживях 60 години. Освен това съм по-образован от 4/5 от господарите в тая държава. Айде бе, от Младост ще се ходи на детска градина в Люлин. Фандъшки работи.
5
3
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
В България няма забавачки, Саше. Как се приемат деца със сопи? Бият ли ги за да ходят там или...?
4
2
 
11
 
! Отговори
Татко преди 5 години
Моето дете е набор 2017 по официални данни ражданията в столичния Люлин за този набор са над 3000 деца, а свободните места в Люлин за същия набор ясла са грубо 350 места. Като махнем СОП и децата с хронични заболявания си направете сметка колко се интересува държавата от бъдещето на България. И преди някой философ да ми обяснява, че държавата не ми е длъжна само да кажа, че и частните детски ясли са препълнени и няма места !
3
2
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Грешиш, че е от загриженост към бъдещето на нацията. Просто от най-най-ранна възраст трябва да бъдат "откърмени" с "правилните" идеологии. Замисли се внимателно!
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъкова ги сътвори тия чудеса. Впоследствие всичко живо се писа с хроничен ринит и невродермит. Е детето си болно насила няма да го изкарам, само и само да има мечтания достъп до учреждение с некомпетентен, застаряващ персонал и директор рекетъор. Вече сме извън България и тук проблем с образованието на малчуганите няма, понеже е ясно, че това е най-голямата инвестиция, който държавата трябва да прави за бъдещето на народа, а не естакади, хоругви, и други безобразни съчинени на столична община
1
2
 
9
 
! Отговори
Димо преди 5 години
Страхотно решение от 18 на 23 деца в група и 2000 места в повече, ами да ги направят 30 и ще има места за всички, нищо че персонала не стигаше и при 18 деца, но нали е решен проблема от Фъндъкова.