Протест! Роми от "Факултета" не искат роми от Виетнамските общежития

Предстои роми да бъдат настанени в преустроени контейнери
Обновена: 19 мар 2019 08:56 | 19 мар 2019 08:55,
67

За протест се готвят жителите на кв. "Факултета" заради идеята роми от Виетнамските общежития в София да бъдат преместени.

Недоволството е подсилено от плановете ромите да бъдат настанени в контейнери, превърнати в домове. За тях е отделен район около поликлиниката в кв. "Факултета". До тук се стигна след като част от Виетнамските общежития бяха съборени след масови протести в кв. "Красна поляна".

Още по темата

2,4 млн. лв. са предвидени за преобразуването на транспортни контейнери в общежития, които ще бъдат построени на мястото на зелено игрище, където играят децата от "Факултета". Именно там трябва да бъдат настанени ромите, които в момента обитават Виетнамските общежития.

Хората от "Факултета" бяха категорични в "България сутрин", че ако ромите бъдат преместени, след няколко дни от 60 семейства ще станат стотици. Те също така се притесняват, че престъпността в квартала ще нарасне.

"Не искаме да се настанят тук, защото между тях има редовни хора, но те са малко. Другите са събрани от всички краища на България.  Тук не е място, на което могат да бъдат настанени 50-60 семейства. След дни ще станат стотици", обясни жител на квартала пред Bulgaria ON AIR.

Хората обясниха, че ромите ще бъдат настанени на място, което общината е била предвидила да бъде спортно игрище.

"Навсякъде казват за интеграция, а ние местим с 200 метра хората!", възмущават се жителите на "Факултета".

Хората обясниха, че от години в квартала роми и българи живеят заедно, но са твърдо против настаняване на хора от Виетнамските общежития.
 
"Самите роми не искат тези роми да идват. 90% от жителите имаме нотариални актове на къщите си от 70-80 години. Ще има протести докато това нещо не бъде премахнато от тук. При нас няма проблеми, те започват именно при Виетнамските общежития. Това нещо трябва да се спре. Ще затваряме булеварди ако трябва. Консултирали сме се с адвокати", заяви един от протестиращите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
13
 
11
 
! Отговори
SPQR преди 5 години
По принцип ромите във факултето са си ...кореняци софиянци, и те не обичат пришълци-дори от тяхната народност от други региони, ромите от факултето се смятат за нещо повече примерно от ромите от другите места в България. Факт ,е че там има родове от дори 19-ти век. Ако примерно бъде въведено жителство-ромите от факултето остават в София-защото са си натурални софиянци, а половин софия следва да бъде разслелена по родните им места!
2
3
 
21
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
"Хората обясниха, че от години в квартала роми и българи живеят заедно, но са твърдо против настаняване на хора от Виетнамските общежития."----А стига бе! Кви са тия българи, дето живеят във Факултета? Аз имах едно гадже, проституtka, дето беше на херца и всеки ден ходихме до там да си купува. Един българин не съм видял, а през целия квартал минавахме с таксито
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори мнозина от ромите са установили, че номадският начин на живот и безконтролната раждаемост са предпоставките за бъдещи проблеми. Абсолютно съм на страната на жителите от "Факултета". Никой не иска кошер гнездо с оси до вратата си. Да отиват в Индия или Бангладеш такива и да живеят като чергари.