В "Лозенец" искат строежа на "Златен век" да спре

Настояват първо да се установи законен ли е строежът
Обновена: 1 апр 2019 16:12 | 1 апр 2019 16:00, Екип на Investor.bg
40
В "Лозенец" искат строежа на "Златен век" да спре

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 Хората от Инициативен комитет „Лозенец“, които доскоро искаха Небостъргачът на фирма „Артекс“ на столичната улица „Златен рог“ да бъде съборен, а председателят на ДНСК Иван Несторов да подаде оставка, засилват натиска си и вече настояват за още една оставка – тази на заместник-министъра по регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Причината е, че вече нямат доверие на институциите, които трябва да осъществяват контрол по казуса „Златен Век“. 

На своя пресконференция в понеделник те също така поискаха да се спре строителство, да се разруши незаконно построеното и да се преработи планът, така че да отговаря на изискванията на Общия устройствен план на София.

Според представителите на комитета незаконно е всичко, което е построено след изтичането на строителното разрешително през ноември 2017 г. Освен това от Инициативния комитет са поискали среща с министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, за да отправят официално към нея исканията си и да поискат тълкувателно становище дали решение на Върховния административен съд по други казуси, като този в Бургас, могат да се прилагат и в конкретния случай, както и дали поправката „Артекс“ в Закона за устройство на територията има обратно действие.

Никола Вапцаров от ИК разказа за среща с омбудсмана Мая Манолова и нейния правен екип, който е разгледал всичките становища и жалби на комитета до момента и е потвърдил, че насоката е правилна. От екипа на Манолова са обещали да сътрудничат за среща с Аврамова, за да се намери решение по казуса.

„Нещата ще опрат до Петя Аврамова и премиера Бойко Борисов, защото виждаме, че останалите институции нямат желание да си мръднат пръста, така че да бъде изпълнен законът“, каза Вапцаров.

В сряда от 18,30 часа ще има протест пред сградата „Златен Век“, на който ще присъства и самата Манолова. От ИК уточниха, че протестът ще бъде срещу незаконното строителство по принцип, а не само срещу конкретната сграда, както и срещу институционалното бездействие и срещу „корупцията, която е прояла цялата държава“.

Кои четири лъжи бяха опровергани вижте в продължението на материала в Investor.bg.

 

 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако това което пишат медиите за най-висшият съдебен орган на България - Касационният Съд (ВКС), че се оглавява от кум на сем. собствениците на Артекс, ако това е вярно... то тяхното е неизпълнима мисия. Защо не го включат и него в с писъка, при този сблъсък на интереси?
31
2
 
9
 
! Отговори
бум преди 2 месеца
сложете му взривове във вътрешните колони и го взривете, този небостъргач е незаконен, като гарга в чуждо гнездо
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако строежът спре и правителството пада, много дълбки са нещата....а дано Миряновите се разприказват, но едва ли, ще ги очистят както направиха с Мишо Бирата и жена му
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде пък да кажем,че точно в тази част на Лозенец в лъскави офиси се взривяваха м..утренските приятели на бб, който пък трябваше да ги лови извършителите като главен секретар на МВР, я си спомнете колко убийци бяха заловени и колко убийства разкрити.... нито едно
28
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
И тези искат апартаменти на 630 евро.
27
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
не искам небостъргачи в софия грозно неуютно земетръсно изобщо това презастрояване ще ни довърши навсякъде вече е гето а цените са все по високи
26
1
 
12
 
! Отговори
Сакън, недей!!! преди 2 месеца
Как така ще се спре строежа, тия комунисти нормални ли са? Ами нали полувината полит бюро на ГЕРБ щентрябва да връщат апартаменти, барабар с Цеко сифоня! Това знаете ли каква психическа травма ще нанесе на тези честни политици - демократи-европеиди! А не, България винаги е страдала от комунисти, не Цеко е за затвора, а тези които не допускат продължението на строежа!
25
2
 
1
 
! Отговори
КОМУНИСТ... преди 2 месеца
щом чуе за Златен век го спира веднага! Не може така, я, Златен век тук, а в Москва?
24
6
 
6
 
! Отговори
Болшевишки червен те преди 2 месеца
Хубаво си беше когато властта си я менкаха комунистите от БСП и СДС. Нищо не се строеше, а само се крадеше. И нямаше като сега, гладни синьо-четвени тролове. Но дойде проклетия ГЕРБ ни разтури рахатлъка..
#оставкабе!
23
2
 
13
 
! Отговори
ФАНДЪКОВА 10Г преди 2 месеца
ФАНДЪКОВА И ГЕРБ 10Г ....ВСИЧКИ УЛИЦИ СА С 50Г АСФАЛТОВА НАСТИЛКА
22
0
 
2
 
! Отговори
Хухи преди 2 месеца
Защо не пишете, че главния борец е Галъпагоса пърдян?
Или ви каза да го криете.
21
2
 
0
 
! Отговори
Men преди 2 месеца
До Не разбирам

Като не разбираш защо се обаждаш?
20
10
 
6
 
! Отговори
лозенчанин преди 2 месеца
В Младост може да се строи незаконно, в Лозенец не може защото там е бъкано с червени бабички и на тях не трябва да им се разваля рахата.
19
25
 
7
 
! Отговори
Не разбирам преди 2 месеца
И какво лошо има в София да има небостъргачи?

Значи хем искате да живеете в развита и богата държава ама не искате да се строят магистрали, мостове и небостъргачи?

Е на това вашто се казва "искате хем агнето да е цяло хем вълка да е сит".

И Борисов вече ви го каза в прав текст - като не искате модерна инфраструктура, спираме всичко, и се вършаме на колиби и селски пътища както е било само до преди 50-60г.
18
12
 
16
 
! Отговори
ceko преди 2 месеца
Ае да не обясняваме как половината Лозенец е заселен с комунисти получавали апартаментчета преди 1989!
17
4
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 2 месеца
До Анонимен

Ами като протестираха срещу пре-дългото задържане на Иванчева в ареста какво стана? Нищо! Иванчева още е под домашен арест, дело няма, "Младост" е огромна строителна площадка...
16
2
 
28
 
! Отговори
ай сиктир преди 2 месеца
Законен е нЕма как след толкова евтинки апартаменти да не е законен иначе криминалната хроника ще се обогати с още няколко трупа.
15
22
 
10
 
! Отговори
пена преди 2 месеца
Голяма болка им е на комунистите, че вече никой не им дава да се разпореждат с чуждите имоти...
14
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
герб унищожиха София.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такава сграда се иска постояна подръжка. Сега за построените сгради няма кой да отстранява ремонтите. И това стройтелство трябва да намали.