140-години София като столица - градът със стоте лица!

Честит празник на всички столичани и гости на града
3 апр 2019 09:20,
36
140-години София като столица - градът със стоте лица!
Снимка: Pixabay

Днес се навършват 140 години от обявяването на София за столица на България. По този повод от Столична община са планували тържествено отбелязване и множество културни прояви из целия град.

Още по темата

Решено е София да стане столица на България на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов на заседание на Учредителното събрание на Княжество България, което се е състояло във Велико Търново, пише БТА.

Днешните чествания ще започнат с архиерейска света литургия в присъствието на българския патриарх и софийски митрополит Неофит в 9.00 ч. в храма "Света София".

От 11.00 ч. ще има церемония по освещаване и връчване на знамената на столични училища, която ще се състои на ул. "Оборище" и пл. "Свети Александър Невски", с участието на Националната гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър и в присъствието на патриарха.

Празничен ретротрамвай ще се движи между 16.00 ч. и 18.00 ч. по маршрут от пл."Възраждане" през бул. "Христо Ботев", пл. "Македония", ул. "Алабин", бул. "Мария Луиза", Централна гара, бул. "Христо Ботев" до пл. "Възраждане". Часовете на тръгване от пл. "Възраждане" са 16.00 ч., 16.40 ч., и 17.20 ч. Актьори от театър "Сириус" ще представят куклени етюди и игри с пътниците в трамвая.

Изложбата "Да съградиш столицата" ще бъде открита от 17:00 ч. в Градската градина. Експозицията представя интересни и важни моменти от историята на града - на 28 табла са представени архивни материали, които маркират важни исторически събития и различни аспекти от живота на София.

От 18.00 ч. ще започне концертът на Софийския духов оркестър на Ларгото, а от 20.30 ч. на площад "Княз Александър I" ще има празнични илюминации.

В празничния ден с вход свободен ще са Регионалният исторически музей в София, Софийската градска художествена галерия, Парк-музей "Врана" и Зоологическата градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
някъв там преди 5 години
До Никола,Айде бе, родното ми място е на 200+ километра от София! За 22работни дни- това са 8800км на месец. Мани загубеното време в път, ами дай да сметнем парите за гориво- да кажем че сме на газ и сметката е 10лв на 100км. Това прави 880лв. месечно "хвърлени" на пътя. Ремонтите заради "хубавите" пътища са отделно. Да вземаш 1500лв. в София и да пътуваш- сметката ти е никаква. По-добре на квартира в София. те комуникациите са си комуникации, ама и разстоянията са си разстояния.
28
1
 
0
 
! Отговори
Никола преди 5 години
От прочетеното до тук разбирам, че на повечето хора София и като град и като столица не им харесва. Ами тогава се върнете по родните места. При съвременните комуникации това няма да създава проблеми.
27
0
 
0
 
! Отговори
Провинция преди 5 години
Шоплука е най добрият град за живеене на балканите, също така е държава в държавата. Днешно време да мразиш Столицата, означава да си националист и патриот. Ако искахме не подкупни управляващи, трябваше столица да е скромно градче, където и да имаш пари, да няма къде да ги харчиш. Честит празник!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората дошли в София преди втората световна война стават софиянци, интегрират се, образовани са, съобразителни и тн. Тези дошли след войната са прогресивни комунисти, "селяни" в най-съвременния и обиден смисъл на думата.
25
1
 
1
 
! Отговори
болен шумкар преди 5 години
Ако не беше свършвал комунизма сега София щеше да е като Виена :)))
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е И????Велико Търново е ОРИГИНАЛНАТА столица не селкото БЛАТО на селяните
23
3
 
3
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
До анонимен 26,Аха, и тези дето са обесили Левски накрая на калното село София сигурно са били българи! Не е проблем, че София е столица на България! Проблем е, че капитализма в България е така устроен, че по една или друга причина половината българи се набутаха да работят и живеят в Софийската котловина, която вече се задъхва от антропогенното натоварване на което е подложена! Вече обаче за доста хора не е привилегия, а е наказание да работят и живеят в София. Проблема е обаче че нямат друг из
22
7
 
2
 
! Отговори
Реставратор преди 5 години
До 16Великото народно събрание в Търново е избрало София за столица, а не Русия, но ако твърдиш, че Русия е направила София за столица на България значи е окупатор, а не освободител !
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Ти тролиш по всички заглавия със същото клише като ненормалник !
20
0
 
8
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До НоводошълХАХХАХА да, малко софиянците са "кой ми сpa в гащите"
19
0
 
10
 
! Отговори
Новодошъл преди 5 години
До АнонименНе сме се натресли. Вие ни поканихте -за справка виж сайтовете за имоти. Ако не ни искахте нямаше да е пълно с толкова обяви за продажби и наеми. Че и прости - върнали му на кореняка парцел в парк, той строи блок. После селяните му виновни, че нямало паркове....
18
2
 
9
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименАбе старософиянецо, защо като не искате новософиянците им построихте блокове на наследсвените си земи. Защо вместо това не направихте паркове и градинки да вие красиво и чисто? Защо им давате под наем наследствените си апартаменти? И защо не декларирате доходите си от наеми и по този начин крадете от бюджета на "хубавия ви град"?
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София не е това което беше (спокоен и красив град), причината - натреслите се новософиянци!
16
2
 
4
 
! Отговори
питам преди 5 години
Не написахте най-важното. Днес градският транспорт ще бъде ли безплатен ???
15
4
 
7
 
! Отговори
Така де преди 5 години
Този, който е създал София за столица е доста зле, но са по-зле тия, които продължават да подържат София още да е столица
14
5
 
10
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Какви 100 лица, столицата няма лице, кореняците са потомци на едни от най-простите ***, но през комунизма им набиват в *** ***, че са нещо повече. Останалите които са се докопали до гражданство за комунистически гъзоблизци, е после защо столицата била клоака. Ми от такива кореняци няма как да стане като виена.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Столицата изглежда ужасно заради комунизма, който не е свършил. Преди комунизма сме били на прав път. Цяла България изглежда по социалистически.
12
4
 
6
 
! Отговори
Реставратор преди 5 години
София - московско предградие оградено с български и ромски панелни гета !
11
8
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
София, София, мой малък Лондон :)
10
2
 
5
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Дори и празничният ретро-трамвай избягва Графа... срам го е горкия :-(