С Мая Манолова: Жители на "Лозенец" на протест срещу "Златен век"

Хора от квартала блокираха за кратко "Черни връх"
Обновена: 3 апр 2019 20:12 | 3 апр 2019 20:10, Красимир Ангелов
25

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жителите на столичния квартал "Лозенец" излязоха на протест срещу строежа на небостъргача „Златен век“. За кратко те блокираха и улицата, на която се намира високата сграда.

Към тях се присъедини и националният омбудсман Мая Манолова.

Още по темата
Малко по-рано през деня самата Манолова поиска среща с ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка със законността на строежа.

От инициативният комитет "Лозенец" са се обърнали към Манолова с молбата да бъде посредник между жителите на квартала и отговорните институции. Целта им е да получат яснота относно разрешителното за строеж на сградата и другите спорни въпроси около нея.

Протестиращите настояват за спирането на строежа и дори се чуха възгласи за цялостното му премахване на сградата. Демонстрантите смятат, че тя е изградена незаконосъобразно, тъй като разрешителното й е изтекло през 2017 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тия "професионални" протестъри не са жители на Лозенец. Ама кога ли на някой от засегнатите ще му писне и ще почне да ги съди индивидуално - един по един
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там разкопаха още 2016-та. Знае се от тогава какво ще се строи. Сега се сетихте да протестирате. Чакахте избори за по- удобно?
16
2
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Червена па4а.
15
2
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Тая червена *** се присламчи към поредния протест.
14
3
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
За първи път чувам, че София имала облик? Пък семейството ми е тук от поколения.
13
2
 
8
 
! Отговори
Тим преди 5 години
До 7 В цял свят се строи , но се запазва стария град. Ако кметът на Париж или Рим беше българин досега да не е останал и спомен от Айфеловата кула, Монмартър, паветата на Шан Зе лизе, да не говорим за Колизеума и къщите от първи век в центъра на Рим. Интелигентните хора пазят историята си и точно тези старини им носят милиони доход. В София днес живеят повече от провинцията , отколкото софиянциТези хора нямат спомени от града ниВ Европа градовете растат навън, в центъра няма молове даже
12
4
 
2
 
! Отговори
Рио преди 5 години
До 11 преди да даваш политически оценки на Манолова прочети закона, за да си наясно, че основната дейност на омбудсмана е защита.на гражданските права. Тази институция е посредник между хората и управляващите
11
3
 
9
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Не му е там мястото. Да, София заслужава модерен вид, но не един четвъртит *** изстипосан не на място. Инфраструктурата там не го позволява. Идеята е добра, но за такива проекти трябва и подходяща инфраструктура, а там ня-***! Направете нещо на чисто. Действайте като в Париж - направете си квартал Дефанс. С всичките му необходими пътища, паркинги и инфраструктура. Къде ще денете там всичкия тоя поток от автомобили???
10
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
И ТАЯ *** СЛУГА НА НИНОВА И РАДЕВ ПОЧНА СЪС ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УСЛУГИ!!!ТОВА Е ВЪПРОС ЗА ПРОКУРАТУРАТА А НЕ ЗА МАНОЛОВА!
9
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това че няколко селянина модерните сгради им пречели на гледката не е никакъв аргумент! В България има стотици планински села със чудесна панорама. Имотите там са направо без пари. Така че който иска гледка, да продава имота в София и се премества в къща на село.Няма заради гледката на няколко прости селянина да спираме развитието на столицата!
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па аз искам в Сердика да живея, не в София, връщайте римските плочи щото съм дърта и всяка промяна ме плаши ужасно.
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 2, неразбралияЕ да де, ама вече е 2019-та, не е преди 20 години, когато са се строяли 4 етажа къщички с червено покривче. София е столица и най-вече град. В градовете се гради. Разрастват се. Нищо ново под слънцето. Коментирайки естетическата част предлагам да изринем 3/4 от Лозенец, също целият Люлин, че май и Дружба и Надежда. На КНСБ грозната сграда също не ме кефи естетически- викам да е аут. Пък и твоята колиба може, освен ако не живееш в топ архитектурно постижение, което ме съмняв
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е полицията да хвърли един бой на тия червени бабички които пречат на развитието на София!Селяните уж искат да живеят в развита, модерна и богата държава, обаче в същото време протестират срещу строителството на съвременните сгради, магистрали, и съвременната инфраструктура която е основата на всяка развита икономика.Умните и способни хора искат да строят и да развиват държавата а мързелите и простаците само им пречат. До кога ще продължава това?
5
6
 
11
 
! Отговори
До 2, неразбралия преди 5 години
Защото има куп причини. Да започнем от подпочвените води в Лозенец, където допреди 20 години не се строеше на повече от 4 етажа. Да продължим с това, че сме земетръсна зона. После ЗУТ, който ако не се лъжа казва, че светлото отстояние на сградите трябва да е равно на височината на сградата и стигнем до чисто естетическата част - това да бъде из*рано на хълма. За трафик и условия в околните малки и еднопосочни улички, където пак е презастроено няма да коментирам!
4
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вечната битка на бабичките срещу високите сгради. Не искала в Манхатън да живее, кой те пита *** нафталин
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо булеварда, пред Диков и пред Шестаков, в краен случай пред учителката
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, така и не разбрах вечната война на сельотата срещу високите сгради на какво се крепи... който иска землянки и селски червени покривчета да си хваща хавтобуса и да си ходи у тях си. Любимото ми е като кажат, че някоя сграда щяла да им блокира гледката. *** тя гледката да не е лично на баща ти, бе.
1
5
 
17
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Дано спрат това бетонно чудовище!