Строежът на "Златен век" спира, Фандъкова: Изтекло е разрешителното!

Това обяви столичният кмет на среща при премиера
Обновена: 4 апр 2019 15:30 | 4 апр 2019 15:00, Боряна Павлова
161

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строежът на небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец" спира.

Разрешителното за строеж на сградата е изтекло, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на среща при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Фандъкова поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата.

Още по темата

Министър Аврамова информира премиера Борисов, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава.

От ДНСК поясниха, че са направени две проверки на сградата "Златен век" - на 20 и 26 март.

Строителният контрол е установил, че вместо предвидените с одобрения проект от главния архитект на Столична община две двойни асансьорни клетки, в които ще бъдат монтирани по два подемника за автомобили, на място е излята стоманобетона плоча, без да са реализирани отворите за монтаж на асансьорните уредби. Нарушения има и при изграждането на трите подземни нива.

От ДНСК са установили, че в съседния на сградата имот, също собственост на "Артекс", е направен неукрепен изкоп, дълбок 15 м.

Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по цялата фасада, с което се създават предпоставки за възникване на инциденти.

Съставен е констативен акт е основание за започване на административна производство по реда на чл. 224, ал. 1, т.1 и т.2 от ЗУТ за спиране на строителството на обекта. Съгласно изискванията на закона, след връчването на констативния акт и след изтичане на необходимия срок на възражение, ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа, до отстраняване на констатираните нарушения.
 


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ауу,Цветанов изгоря с нови 6 апартамента,язък!
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
горкия Цвъки. няма да може спокойно да се покаже през прозореца
145
0
 
4
 
! Отговори
Na преди 2 месеца
Айде, коня в ряката...

Сега, незнам мистър 16 апартамента, какво ще прави??? Ще ги връща ли? Ще го фъцнат ?

Време е МАФИЯ да го фъцне за показно. Щото не може така. Хем да вземеш апартаментите, хем да не осигуриш РАЗРЕШИТЕЛНО

Цвъки, купувай си апартамент на гробищата. Скоро ще ти П.О.Т.РЯБВА
144
1
 
2
 
! Отговори
Сата Н. преди 2 месеца
Как може да направиш от самоковска селянка кмет!
Това е най-дивия регион след Монтана.
То нито има акъл, нито усет, нито стил.
143
1
 
6
 
! Отговори
нотариално заверено преди 2 месеца
Добре де - до вчера нещата бяха в Софийски административен... Днес изведнъж гледаме календара - #бахма@му - 4 -и април 2019 . . . . .
142
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой скоро ще получи инфаркт докато спи или в някоя хотелска стая.Само гледайте
141
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Коста Йорданов е ръководел разстрела на децата в Ястребино през 1943г"Искрено се надявам да е "ръководел" още много разстрели над терористи.
140
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Временно !!! спира . до след изборите . като онея с оставките - гербаджийски селянски тарикатлъци.
139
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересен факт, който се премълчава от всички медии е, че честния, млад, умен, предприемчив бизнесмен, заради който опандизиха единствената кметица бореща се против презастрояването е племенник на Александър Йорданов - синият *** на прехода, председател на народното събрание, шестака арендосал СДС на ГЕРБ, понастоящем в евролиста на ГЕРБ. Явно целият им род е обременен, чичото на Александър Йорданов - Коста Йорданов е ръководел разстрела на децата в Ястребино през 1943г
138
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След изборите ще се възобнови,Пеевски ще нареди!
137
0
 
7
 
! Отговори
Скайбъркача на Века преди 2 месеца
С баба заложихме че много по-небостъргачен небостъргач ще се строи от по-соовентна фирма. НА последния етжа, баба така казва, Бог Тикфа ще има асансьорс 100 метрова шахта в която да спускат егенетата от вида на Иванчо Альото, Мишо Бирата, Онзи данъчен с джиплето и онзиденшния дето падайки умерел го написах загинал по семейни причини.
Небостъргач-Екзекутор е институция за превъзпитание на некопуващи апартаменти.
136
0
 
11
 
! Отговори
Време е преди 2 месеца
Главният архитект на София да те се крие зад Фандъкова. Да си ходи със съветниците си. Вижте градинките при Кристал и Седмочисленици,Артекс,Графа,площад Гарибалди. Чака ни пл.Славейков! Та Зравейко да си ходи при успешният си частен бизнес!!!!
135
0
 
14
 
! Отговори
От строителя преди 2 месеца
Цецо и Цецка - сега кво прайм ? Няма зделка.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Самсон

Пре**ал си се. на 24-етаж тристайния е най-недъгавият от всички 3. Виж да беше инвестирал в този от 323 квадрата да пишеш толкова арогантно. Блъфчо, блъфчо.Платил той....
133
0
 
8
 
! Отговори
Инженера преди 2 месеца
Разрешението за строеж /РС/вече един път и презаверено! Отказа на главния архитект на София е "каприз"! И ако толкова е честен ,защо в годината за презаверка одобрява преработки? Няма право докато не се презавери РС. И като капак г-жа Фандъкова била против РС. Няма ли закони? И сега като осъдят общината кой ще плаща? Вместо да се намесва и ББ да подават оставките гл.архитект на София и Кмета!!!
132
3
 
11
 
! Отговори
Самсон преди 2 месеца
Нищо няма да събарят. Платил съм 530000 евра за тристайка на 24 ти етаж. Ако не се реализира проекта, простолюдието с данъците си ще ми върне инвестицията.
131
1
 
5
 
! Отговори
Сметката ще платят преди 2 месеца
Отново хората дали цялото си състояние да инвестират на зелено! И отново даваме лош пример за сериозни инвеститори! Ако някой иска да инвестира сериозно е подложен на рекет и безкрайни подкупи! Много участници в процеса са за затвора! И все пак - не ми се мисли как ще изглежда Лозенец ако сградата не се завърши... Вместо Ц.Ц.Ц ще кажа Цв.Цв.Цв.
130
0
 
12
 
! Отговори
цецу милиционера преди 2 месеца
Повръщам , апартамент не връщам
129
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кранът още работи. Както тази от БТВ заяви - "Не е ясно дали са разбрали още....."
Кранът вероятно ще работи цяла нощ, дронове ще го осветяват и утре сутрин вече ще видим и 29-и етаж. Пълен смях!
128
0
 
9
 
! Отговори
Ами ти , преди 2 месеца
Най- добре знаеш, че е изтекло, сега го бутайте и да се приключва, който е взел подкуп - да го връща :)