Боклуци, мърсотия… Панчаревското езеро пред еко катастрофа

Отпадъци се излизат от тръби директно във водата
Обновена: 6 апр 2019 07:54 | 6 апр 2019 07:45, Камелия Цветанова
82
Боклуци, мърсотия… Панчаревското езеро пред еко катастрофа
Снимка: Bulgaria ON AIR


Панчаревското езеро до София е пред екокатастрофа.

Зрители на Bulgaria ON AIR сигнализираха за сериозно замърсяване и изливането на отпадъци от редица тръби.

След сигнал от телевизията, подаден до институциите, днес беше извършена проверка и бяха взети проби от водата.

Първи мръсотията в Панчаревското езеро забелязват спортистите, които тренират на гребната база.

"Миналата година забелязах от една тръба изтичане на бяла течност, която стигна до средата на езерото. Цялото побеля. Цялата вода. Имам снимков материал даже. Обадих се на институциите там за околна среда, те ми отговориха, че това били дъждовни води от канализацията“, сподели треньорът по кону-каяк Кристиян Илиев.

Служители на РИОСВ и Изпълнителната агенция по околната среда и води вчера взеха проби от водата, която се излива от една от тръбите заустени в езерото. Видимо съоръжението е на много години.

От там казаха, че след тази проверка първата им задача е да установят какъв е произхода на тази тръба, заради което ще изпратят писма до Столична община и до ДНСК с молба за установяване законността и статута на установената тръба.

Резултатите от проверката ще са ясни до три седмици.

Проблемът с чистотата около Панчаревското езеро прави впечатление на всички, които живеят в района, а и на тези, които идват през почивните дни.

За целта на 14-ти април Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне организира масово почистване поне на терените около Гребната база. Ще се включат и спортистите от школите по кану-каяк, а също и децата от местното училище.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: езеротръбипанчарево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драскачите в днес не са никакви журнлисти. Иначе жалко за езерото, няма ли някой адвокат да заведе дело?Ако бях адвокат до сега щях да се издържам само от дела за корупция некомпетентност и престъпления по служба на управляващат ***
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57Не беше ли Вакарел, или по към Самоков, язовир Сталин по Тошовото?Спомням си едно време Вакарел го водеха вододейна зона и не пускаха хора.
57
3
 
4
 
! Отговори
Ади бе? преди 5 години
Мръсно било. Че нормално е. Нали сме демокрация: можеш да колиш, да убиваш, да замърсяваш.НОРМАЛНО Е.
56
0
 
2
 
! Отговори
Мърсник преди 5 години
да бе, ама верно много е мърсно
55
1
 
10
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Докато се задействат "институциите" вече ще става въпрос за екокатастрофа на панчаревското БЛАТО . То и от сега е ясно - Неизвестен извършител . Щото е много трудно да се тръгне по тръбата и да се види от къде идва ..... пък той собственика ще се окаже приятел на власта .... недосегаем.... с много опитни адвокати.... и съдиите ще получат рязко увеличаване на сумите в банковите си сметки.... а медиите "случайно" ще пропускат да пускат статии по тая тема ....
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не направиха канализация в Панчарево и Кокаляне, а отдавна трябваше да я направят. Не са много новобогаташите закупили имоти в този райо - не повече от 1 на 10 имота е техен. Повечето са си собствениците от преди 1989 година.
53
0
 
6
 
! Отговори
До 54 преди 5 години
Пускаш фалшиви новини. Няма питейна вода за София от Панчаревското езеро.
52
0
 
6
 
! Отговори
а бе,54 преди 5 години
Питейната вода за София НЕ иде от ПанчЕревското езеро,а от яз.Искър.И Панчаревското езеро няма нищо общо с пречиствателната станция.Не пишете глупости.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е пред катастрофа... какво останало за някакво езеро. Нека *** да плащат космически цени за имотите там хахахаха
50
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питейната вода за София иде главно от Панчеревското езеро, Искър и Бели Искър. Водата от Бели Искър се дезинфекцира само с хлор, докато тази от Панчеревското езеро минава през пречиствателна станция.Бояна, Бъкстонм Горна Баня, Овча Купел пият вода от Витоша.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бившият главен архитект на Панчерево при, които станаха най-големите измами с общински и държавни имоти го назначиха за кмет на Младост, поразходете се да видите резултата от едногодишното му управление.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то Панчарево и Кокаляне се превърнаха в един Люлин от презастрояване.От хубави крайградски селца където можеше да се разходиш през почивните дни,строителната мафия ги превърна в наблъскан квартал без канализация.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия нямат канализация ли там?Е къде са тръгнали елитен квартал?Какъв е смисълът един квартал да е елитен след като няма вода или канал.То по тая логика всички квартали в Индия са елитни.
46
3
 
1
 
! Отговори
Т. преди 5 години
До СандоНеграмотна работа. Още от заглавието...
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48 Баце, на бае ти Тошо му излопаа клефарете, *** ако ти е толко домъчнело за него улавяй самолета за Каракас тутакси. Там си го имат жив и здрав, и също толко кадърен и грамотен, еш ка ги е наредил сите там да благоденстват. пп. Земи си тоалетна хартия!
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трие се истината тука, но лични нападки и обиди стоят, жалко редакторе!!!От Самоков още започва замърсяването и селата надолу. Индийците се изхождат и къпят в реката , има сметища, отходните води всичко отива в езерото. Ако имахме честен човек като Тодор Живков да управлява без да мисли за избори можеше и да сме по добре. За съжаление в сегашните условия можем само да избягваме тези места. Шуробаджанащината е навсякъде и няма оправия. Еднокнижник и калинки ни управляват.
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щеше да е обградено с потънали в цветя малки кафенета с тераси, ресторантчета, мотели, спортни съоръжения... Нали св сещаш, че всяко кафе, ресторантче и мотелче си има тоалетничка... И канализацията не може да тече нанагоре...
42
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха, Тодор Живков честен човек...Живков беше един нагъл *** и московско ***, наследниците му още глозгат награбеното от него.
41
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еднокнижник и калинки няма как да направят нещо смислено. Искат да богатият сега и веднага , а това става само с кражба. Няма канализация, няма инфраструктура но има скъпи къщи. Само че както този който дава разрешението за строежи, така и този който му плаща са тикви и не мислят за последствията, важното е да застроят. Решението е болезнено.
40
4
 
18
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
Голямата сграда срещу читалището е на брата на Сергей Станишев, 100 пъти ги даваха по телевизията и нищо