Боклуци, мърсотия… Панчаревското езеро пред еко катастрофа

Отпадъци се излизат от тръби директно във водата
Обновена: 6 апр 2019 07:54 | 6 апр 2019 07:45, Камелия Цветанова
82
Боклуци, мърсотия… Панчаревското езеро пред еко катастрофа
Снимка: Bulgaria ON AIR


Панчаревското езеро до София е пред екокатастрофа.

Зрители на Bulgaria ON AIR сигнализираха за сериозно замърсяване и изливането на отпадъци от редица тръби.

След сигнал от телевизията, подаден до институциите, днес беше извършена проверка и бяха взети проби от водата.

Първи мръсотията в Панчаревското езеро забелязват спортистите, които тренират на гребната база.

"Миналата година забелязах от една тръба изтичане на бяла течност, която стигна до средата на езерото. Цялото побеля. Цялата вода. Имам снимков материал даже. Обадих се на институциите там за околна среда, те ми отговориха, че това били дъждовни води от канализацията“, сподели треньорът по кону-каяк Кристиян Илиев.

Служители на РИОСВ и Изпълнителната агенция по околната среда и води вчера взеха проби от водата, която се излива от една от тръбите заустени в езерото. Видимо съоръжението е на много години.

От там казаха, че след тази проверка първата им задача е да установят какъв е произхода на тази тръба, заради което ще изпратят писма до Столична община и до ДНСК с молба за установяване законността и статута на установената тръба.

Резултатите от проверката ще са ясни до три седмици.

Проблемът с чистотата около Панчаревското езеро прави впечатление на всички, които живеят в района, а и на тези, които идват през почивните дни.

За целта на 14-ти април Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне организира масово почистване поне на терените около Гребната база. Ще се включат и спортистите от школите по кану-каяк, а също и децата от местното училище.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: езеротръбипанчарево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кметът на Панчарево да каже на кой е голямата постройка/жилищен блок,хотел ли/ на езерото точно срещу някога културния дом на селото? Кой разреши стойтелството му там и къде се изливат отходните му води? Май на виден"другар" ще изкочи името.Някога там имаше само една гребна база,два ресторанта "Синия вир"и "Лебеда"а в Кокаляне един плаж,преди другарите кметове по времето на соца,а и след това започнаха да раздават чужда земя на СМЧ.И там всичко се презастрои.
38
3
 
15
 
! Отговори
Дддфф преди 5 години
Тия в община Панчарево са такава мафия.. трагни да строиш да видиш колко рошвети трева да дадеш..
37
4
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Проблемът е, че няма канализация и пречиствателни станции, но за това трябват пари, а ГЕРБ пари не дават, те само вземат (крадат).
36
1
 
32
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Ако Панчарево беше в Германия, Австрия, та даже в Унгария, щеше да е земен рай! Щеше да е обградено с потънали в цветя малки кафенета с тераси, ресторантчета, мотели, спортни съоръжения... Щеше да е морето на София! Но не е... Жалко!
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наближават местни избори. Сега е моментът да покажем, съгласни ли сме с некадърното и престъпно управление на община Панчарево! А и без избори - прокуратурата трябва да разнищи из основи действията, респ. бездействията на този кмет и тази община!
34
2
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
мЪрсотия?!?
33
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е когато дадеш парче рай в ръцете на една *** а не народ! Една шепа земя не са в състояние нито да развият икономически, нито да пазят природата и! Затова изчезват като нация! Природата си знае работата, некадърните ги превръща малко по малко в малцинство!
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Канализацията на Панчарево трябваше да е готова 2012г според обещанията. На кметове дето си палят архива и сега трудно би могло да се вярва за срокове.
31
5
 
18
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Кметството в Панчарево още от времето на соца когато се раздаваха места на "активни борци" беше партийно-коруптно. Днес е още повече, в канцелариите се говори само на мйеко от пришълци!
30
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бавно но славно си заприличваме на турци
29
2
 
39
 
! Отговори
1970 преди 5 години
Това не е новина. Бистрица НЯМА канализация и пречиставетлна станция и всичко отива в реките, които се вливат в Панчаревското езеро. Панчарево и селата над него също изливат отходните води в езерото. ЕС беше предоставил огромни средства за канализация и водопровод, но не можаха да организират схемата за ткражба и България върна тези пари. Кой позволи свръхзастрояването в тези райони, без да има изградена инфраструктура? Защо новодошлите нашенски баровци се заселиха там?
28
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там има сервиз за коли и постоянно се излива масло и филтри на камари по голями от Лозенска планина е станало.
27
7
 
10
 
! Отговори
BGN преди 5 години
Какво е мърсотия ??
26
2
 
37
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Българите се възмущават от мръсотията но продължават да си живеят в нея, материалa материалa!
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А добро утро цялата канализация на селото е заустена там плюс Кокаляне.
24
3
 
16
 
! Отговори
учител преди 5 години
До Анонимен 23 Правилно сте забелязали грешката ,но сигурно тя се дължи на образованието на журналиста Думата се пише мръсотия -съществително от мръсен,което е определение и то се пише мръсен! Демократична граматика няма що!
23
0
 
22
 
! Отговори
Re преди 5 години
Къде са онези структури от системата,които по график трябва да следят за чистотата на водата?Да взимат проби и записват във протоколите.Все спят и чакат я телевизия или съвестен гражданин да им напомнят,че по време на работа не се спи.
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понякога се срамувам,че съм българин!
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е то българина.Болшинство от мизерници.
20
20
 
2
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Народе български, привет!Стани! Върви със ГЕРБ напред!Той води ни през трудностикъм лъчезарни, светли дни.Добрите сили да сплотим в борба със враговете зли!Държавата да защитим срещу престъпниците зли!Във Европейския съюз да бъдем горди и със чест!България да поведем, обляна в звездна светлина към нова светла бъднина.