Край с небостъргача "Златен век", край с протестите в "Лозенец"

ДНСК ще спира строежа, след това на ход е съдът
Обновена: 8 апр 2019 14:37 | 8 апр 2019 12:25, Камелия Цветанова
168

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заповедта за спирането на строителството на небостъргача "Златен век" ще бъде издадена след 7 дни, а и протестите, които организира Инициативният комитет "Лозенец" ще спрат през това време.
Още по темата
Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с представители на протестиращите, сред които е и Никола Вапцаров, който обяви, че докато не излезе заповедта на ДНСК няма да има демонстрации против строителството на небостъргача.

В същото време  регионалният министър Петя Аврамова увери, че тя ще бъде издадена в понеделник, 15 април.

"Ние следваме законовата процедура за спиране на строежа на "Златен век", не го правим под обществен натиск. Ще спазим законовата процедура – след изтичане на 7-дневния срок на ДНСК ще издадем заповед за спиране на строителството. След това съдът ще каже. Ние смятаме, че законът няма ретроактивно действие – това е становището на всички нас и на премиера и според нас тази заповед ще бъде стабилна във времето", обясни Аврамова.

Според Никола Вапцаров срещата с премиера не е била лесна.

"Ние сме категорични в нашите искания относно спирането на строежа. Обяснихме много внимателно позицията си, разгледахме, че има един определен буферен период, в който те имат право да си подадат наново документите, но не са го направили. Следователно през 2018 г. строителното разрешение спира действието си и всичко, построено след това, е без разрешение", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
7
 
! Отговори
ето какво било преди 5 години
Тези от инициат. комитет си признаха-от реализирането на "златен век" шяло да има печлба 100мн.-ето каква била работата.Ами да си направят и те фирма та да печелят.Тука има нещооооооооо
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има още едно нарушение.Не може проектант и строител да са свързани лица, а в случая проектантът е Пламен Мирянов, а фирмата, която строи е негова или на баща му.Това противоречи на закона за Камарата на архитектите.На всичкото отгоре той си е и възложител.
111
0
 
20
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
"златен век" се спира, но ще се почне след един месец отново с името "златен шпек"
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БЕЗИМОТЕННа Джи Пи Груп, ако им се е разминало по тънката лайсна, на Златния Век няма да му се размине.
109
2
 
15
 
! Отговори
БЕЗИМОТЕН преди 5 години
Къде се е чуло и видяло министър-председател да спира строеж на частна фирма?Тези момци според мен трябваше да настояват НС да примеа такива закони,които да не позволяват да се прехвърлят фирми от един на друг, да ги преобразуват и т.н.Законите дават достатъчно вратички,от които се възползват всички.ББ нареди, а после сме били държава с разделение на властите.Нали уж спря и Джи пи груп да не строи, а после се оказа че са спечелили поредната обществена поръчка.
108
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ има достатъчно апартаментарно мнозинство, за да спрат със закон всеки проект.
107
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки голям проект е златна мина за политиците. От преченето може да се спечели много, защото да спреш да пречиш си има цена...
106
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От целия този раздухан апартамент-панаир се надявам най-искрено да се стигне до някаква форма на контрол по отношение на това дали имотните сделки се сключват на реалната покупко-продажна цена, или се плаща едно, а в нотариалния акт се записва друго с цел да се спестят данъци - което сега е масова практика - толкова масова, че приходите от държавни такси ще нараснат вероятно с 60-70 процента.
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aртекс дали са разбрали? Или ще узнаят от куриера в понеделник, по който ще пратят заповедта? Да не държим в неведение хората.
104
1
 
14
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Докато не публикувате насрочена дата за събаряне на това безумие и не отидете на място с камерите - не вярвам ! След година - две ще се настаняват новите собственици
103
1
 
17
 
! Отговори
до 97 преди 5 години
Именно, Цветанов и Фандъкова са ги скъсали от проверки, които властта им дава право да извършват, и от Артекс ако са искали да оцелеят не са имали друг избор освен да разадат евтини апартаменти на цялата Парламентарна група на ГЕРБ, както и на всички от ГЕРБ в Столичната община.
102
1
 
7
 
! Отговори
Цв. Цв. преди 5 години
Кои бяха Артекс?
101
0
 
23
 
! Отговори
Разследване преди 5 години
Те ви продадоха водата - СТО МИЛИОНА чиста печалба, 90 милиона инвестиции - сигурен съм, че няма толкова.Безумни и неистински сметки за парно. Безумни цени за ток.Изсякоха ви дърветата, унищожиха ви природата, бетонираха ви курортите.Убиват майките и бащите ни по селата. Млади хора умират от липса на болници.Некачествени пътища, хора умират на тях, крият доклади и разследвания.Всички трупат милионите на наш гръб и вие говорите за разследване..Седят си във Вавилонските кули и храчат върху ни
100
1
 
14
 
! Отговори
хм преди 5 години
ще има спиране, съдене, обжалване, страсбург ...знаем пътя
99
0
 
14
 
! Отговори
Артекс преди 5 години
Оферта на деня - пентхауса в сграда Диамант, Ловен Парк - 768 000 евро, спешно. За политици - НЕ.
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кво ше правим, балканска версия на латино-американския "Centro Financiero Confinanzas", защото сградата е в доста напреднала фаза на строеж. Малко вероятно.
97
0
 
20
 
! Отговори
Разследване преди 5 години
Какво разследване бре хора?Вие шегувате ли се?Кой? Тези дето са назначени от мнозинството в НС.Тези дет си назначават партийни другари.Без значение БСП или ГЕРБ.Главен прокурор не бива, и не трябва да се избира от Партия, а от висши прависти 51% и граждани 49%.Цялата държава е навързана, кметове, администрации, прокурори, съдии, общински съветници, НАП, Комисии.Да не би да има осъдени за чувалчетата с бюлетини?Ромите били за да убиват командоса с условни.Тези горе не ни имат за амеби..
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема не е в строителните фирми,а държавните управленци и протежетата им.И за некачествените пътища се оказа,че са некачествени,защото парите не стигат до крайните изпълнители и строители,а им дават само част от парите и те трябва да спестяват,така се строи некачествено,а след това пак се лапат допълнително пари за ремонти и ремонт на ремонтите.
95
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво, сигурно ще го съборят, ама друг път
94
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за раздадените апартаменти. Другите строителни фирми да си опичат акъла и да знаят колко е отровна далаверата с ГЕРБ. За да си спаси рейтинга ГЕРБ ще жертва бизнеса на Артекс.